Veszélyes lehet az olcsó téligumi

Sajnos még mindig sokszor többet számít a külsőség, az olcsóság, mint a biztonság. Az olcsó gumival néhány szezon alatt akár egy jobb használt kocsi árát is meg lehet takarítani. 

hirdetés

Százezreket lehet spórolni egy szezon alatt egy menő verdával, ha nem jó minőségű gumit vásárolnak. Igen ám, de az olcsó téligumi nem biztos, hogy jó is.

– A drága, nagy kerekű autókra egy jobb szett 500-600 ezer forintba is kerülhet, ezért hiába a nagy autó, a gumin sokan spórolnak – mondta lapunknak Szabó János, az egyik pécsi gumiszerviz vezetője. – Erre már nem akarnak költeni, hiába mondjuk, hogy akár 30 méterrel is rövidebb lehet a fékút egy profi gumival. Egy komoly autón ráadásul évente kell cserélni, mert a nagy teljesítmény ledarálja a gumikat – tette hozzá a szakember.

szabo janos egy baranyai gumiszerviz tulaj-FORIS

Magunk is megnéztünk a belvárosban néhány drága, nagy értékű autót és azt tapasztaltuk, hogy valóban sok olyan autó van, amelyeket alsó kategóriás gumikkal szereltek. A jó minőséget tehát leginkább azok veszik, akiknek nagyon számít a biztonság, az átlag az olcsót keresi, de nagyon sláger az egyik magyarországi gyárral rendelkező dél-koreai gumi.

audi q7 BARUM gumi

– Egyre többen tartják fontosnak a téli gumit, idén nagyjából már ezer gumival többet adtunk el, mint tavaly. Aki használ téli gumit, azoknak az autósoknak a 70 százaléka már feltetette a télit, a többiek majd akkor rohannak, ha a hírekben azzal riogatják őket: jön a havazás. Ez a helyzet a hólánccal is, előre nagyon kevesen vásárolnak  – tette hozzá Szabó János.

jaguar KUMHO gumi

A téligumi kötelező használatával sok milliárd forintot spórolhatna meg a költségvetés és az autósok is. Kevesebbet költenének a biztosítók, a kórházakban jelentősen csökkenne a betegellátásra költött pénz, ahogy kevesebb munkájuk lenne a mentőknek, tűzoltóknak és a rendőrségnek is.

mitsubischi FALKEN gumi

A téligumi használatával leginkább az úgynevezett pályaelhagyásos balesetek előzhetők meg, amikor az autós azért rántja félre a kormányt és szalad az árokba, mert érzi, hogy belerohanna az előtte haladóba. Ugyanígy csökkennének a koccanásos balesetek és ezáltal a könnyű, de orvosi ellátást igénylő sérültek is, mivel akinek nincs téligumija, annál egy 3-4 méteres fékút 20-30 méterre nő.