Veszélyes a NAV-osok munkája

Az emerekkel tudni kell bánni

Nemrég robbant a tragikus hír, halálra késeltek egy fővárosi NAV-munkatársat. Mivel a 2015. február 23-án történt esethez hasonló még nem történt, megkezdődött a NAV biztonsági előírásainak felülvizsgálata, hisz senki nem akarja, hogy a jövőben megismétlődhessen a tragédia. A súlyos ügy apropóján utánajártunk annak, hogy mi a helyzet a közelben dolgozó NAV-osokkal.

hirdetés

A világszerte ismert mohácsi Busójárás a különleges programok miatt nagyon sok érdeklődőt vonz, mégis mindig akad olyan, aki megpróbál a szabályokat be nem tartva hasznot húzni a rendezvényből.

A tavalyi Busójáráson a NAV baranyai munkatársai 28 esetből 12-ben állapítottak meg szabálytalanságokat – mondta Barlai Krisztina, a NAV Dél-dunántúli Régiójának sajtóreferense. Egy édességeket árusító budapesti kft. ügyvezetője – miután a próbavásárlásról az alkalmazott nem állított ki nyugtát – kiabálni kezdett, durván sértegette a revizorokat, és tettlegességgel fenyegette őket.

Ráadásul a revizorok megjelenése nem is volt véletlen, ugyanis az eladók annak dacára folytatták a szabálytalan árusítást, hogy félórával az eset előtt a pénzügyőrök is rajtakapták őket a nyugtaadás elmulasztásán. Az így trükköző árusok több millió forintos bírságra számíthatnak, de aki a fent említett kofához hasonlóan agresszívm fenyegetőzik és sérteget, az a rendőrségnek fog magyarázkodni, nem a NAV-nak. Ez ugyan csak egy közeli példa, de rávilágít arra, hogy milyen veszélyes és kiszámíthatatlan emberekkel kell a NAV munkatársainak nap mint nap beszélnie.

A NAV fővárosi központjától megtudtuk, hogy évente 15-20 alkalommal fordul elő, hogy a NAV munkatársait olyan súlyos inzultus éri, amely miatt feljelentést tesznek a rendőrségen. Az viszont biztos, hogy az utóbbi időben a korábbinál mindenképp gyakoribbak az atrocitások.

Az emerekkel tudni kell bánni
Az emerekkel tudni kell bánni

De mit lehet tenni azért, hogy február 23-án történt késeléses esethez hasonló ne történhessen meg többé? Megtudtuk, hogy a NAV már megkezdte a biztonsági előírásaik felülvizsgálatát. A történtek után ugyanis a NAV valamennyi szervezeti egységénél haladéktalanul felmérik a kockázatokat, és ahol bármilyen veszélyre lehet számítani, ott gondoskodnak a dolgozók védelméről.

Kockázatos ügyekben, vészesebb környékeken pedig az ellenőrzést a revizorok, illetve a pénzügyőrök együtt végzik. A további hosszú távra szóló intézkedések előkészítése biztonsági szakemberek bevonásával történik, amit a Nemzetgazdasági Minisztérium is támogat.

A NAV dolgozóinak intézkedéstaktikai képzése egyébként már 2013 óta zajlik. Ezen a képzésen a nem együttműködő, ellenszegülő, illetve támadó személyekkel szembeni jogszerű, szakszerű és hatékony fellépés elemeit tanulják meg a NAV munkatársai. A képzésben önismereti elemek, konfliktus- és stresszkezelési, döntéshozatali mechanizmusok elsajátítása is szerepel. A NAV-nál lapunknak elmondták, nem kizárt, hogy ezt a képzést kiterjesztik a kormánytisztviselőkre.

A NAV munkatársai naponta átlagosan mintegy 90 ezer ügyféllel lépnek közvetlen, személyes kapcsolatba. A NAV 23 ezer dolgozójának mintegy 70 százaléka személyesen találkozik adózókkal, állampolgárokkal.