Veszélyesebb ősszel a város?

Az óraátállítás, az ősz beköszönte, és a karácsonyi ünnepek felé közeledve ugyan nem jelennek meg olyan bűncselekmények, amelyek egyébként ne léteznének a városban, de ebben az időszakban érdemes azért fokozottan figyelni értékeinkre és testi épségünkre is.

hirdetés

Most, hogy már délután 5 óra előtt elkezd lemenni a Nap, ahogy gyorsan és korán sötétedik, sokakban felmerülhet a kérdés: nem lesz így veszélyesebb hely a város? Míg nyáron csak késő este vagy éjszaka szaporázzuk meg lépteinket Pécs utcáin, addig azok akik kicsit bizonytalanul érzik magukat a sötétben, ősszel és télen már a munkaidő végeztével, hazafelé tartva elkezdhetnek aggódni. De vajon jogosan? Van összefüggés a korai sötétedés és az elkövetett bűnesetek gyakorisága között?

rendőr

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságtól lapunknak elmondták, hogy ugyan nem létezik olyan „rendőrszakmai szempontból értelmezhető” fogalom, hogy „korai sötétedés”, azt viszont érdemes tudni, hogy összességében a legtöbb bűncselekményt pénteken és szombaton 18 óra és 24 óra között követik el Pécsett.

giphy (2)

A hétköznapok tehát nem váltak veszélyesebbé az őszi sötétség megérkeztével. Sajnos, ekkor is belefuthatunk különböző kisebb-nagyobb bűnesetekbe. Az olyan közterületen elkövetett bűncselekmények, mint például a rablás, vagy a gépjárműlopás-, illetve feltörés ugyanis például pont, hogy a hétköznapok során fordulnak elő legtöbbször, ráadásul 12 óra és 18 óra között, ugyanis a rablók és autótolvajok igazodnak a munkába járó, onnan induló pécsiek „életritmusához”.

giphy (4)

Amikor tehát nem vagyunk otthon akkor csapnak le házunkra, lakásunkra. Miközben dolgozunk, akkor próbálják meg ellopni a kocsinkat, vagy feltörni a benne felejtett kabátunk miatt. Persze a pénztárcánkra és egyéb magunknál hordott javainkra is ekkor csapnak le legtöbbször, hiszen napközben, főleg a munka utáni bevásárlások során annyira sok ember vesz minket körül, hogy nem figyelünk mellettünk elhaladókra, a belénk ütközőkre, akik között néha bizony akadhat tolvaj. Ez pedig csak komolyodni fog az elkövetkező hetekben, ugyanis a karácsonyi időszakban mindig megugranak az ilyen és ehhez hasonló bűnesetek.

giphy (5)

És mi a helyzet hétvégén? A rendőrség szerint a korai sötétedés nincs kihatással a hétvégi bulik során tettlegességig elfajuló hitviták gyarapodására. Akárcsak tavasszal vagy nyáron, ősszel is leginkább az esti, éjszakai órákban jutnak el arra a szintre a mulatozók, hogy azt már garázdaságnak lehet nevezni, de természetesen ebben az időszakban a leggyakoribbak a testi sértések is.

Ha pedig valaki kíváncsi arra, hogy a város mikor a legkevésbé veszélyes, annak is szolgálhatunk válasszal, ugyanis a rendőrség közlése alapján a legkevesebb közterületen elkövetett bűncselekmény éjfél és reggel 6 óra között történik. Ha tehát félünk a tolvajoktól, autókat feltörő martalócoktól, kötekedő részegektől, vagy betörőktől, akkor nagyjából ekkorra időzítsük a városi sétákat.