Meddig bírja még a PÉTÁV?

Napi pár száz forint a meleg...

A Pétáv az elmúlt években folyamatosan alkalmazkodott a megváltozott piaci környezethez, hiszen több lépcsőben csökkentették a távhődíjakat. A cég tavaly még nyereséget könyvelhetett el, ám idén tartani lehet attól, hogy veszteséges lesz a vállalat.

hirdetés

A Pétáv Kft. 2013-ról szóló üzleti beszámolója szerint tavaly 7 milliárdos bevételt ért el, miközben több mint hatszázmillióval kevesebb forráshoz jutott a rezsicsökkentés miatt. A cég bevételei ennél is nagyobb mértékben, egymilliárd forinttal csökkentek 2012-höz képest.

A vállalat ugyanakkor igen komolyan meghúzta a nadrágszíjat, így 125 milliós nyereséget tudtak elérni.

A távhőszolgáltató a megtakarítások érdekében az utóbbi négy évben a munkavállalóinak 25 százalékát küldte el, miközben a feladataik nem változtak: 40 dolgozótól köszönt el, s csökkentette 190 főre alkalmazottainak számát, de pályázatoknak köszönhetően majdnem 700 milliós fejlesztést tudtak megvalósítani.

Az illetékes bizottság most az októbertől érkező 3,3 százalékos díjcsökkentés kapcsán tett állásfoglalást a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak. Ebben az áll, hogy lakossági távhődíjak október 1-jétől hatályba lépő csökkentése a cég számára éves szinten 120 millió forintos árbevétel-kiesést jelent. Arra is felhívják a figyelmet, hogy megfelelő önerő nélkül csak korlátozott mértékben tudják igénybe venni az uniós forrásokat.

Mindez, tehetjük hozzá, azzal járhat, hogy el kell halasztaniuk a felújításokat, aminek következtében a rendszer még drágábban lesz fenntartható, végül pedig a cég akár komoly veszteséget is felhalmozhat. Ez pedig már az önkormányzat gazdálkodását is negatívan érintheti.

A bizottság állásfoglalásban ezért azt kéri Energetikai Hivataltól, hogy a hogy az esetleges díjváltoztatási javaslatát – beleértve a támogatásokat, értékesítői díjakat – úgy tegye meg a miniszter felé, hogy az a ne veszélyeztesse a Pétáv működésének biztonságát.

Az ügyben szerettük volna megkérdezni Vida Jánost, a vállat vezetőjét, ám ő szabadságon van, így nem tudtuk elérni. Úgy tudjuk, hogy amennyiben nem számíthat komolyabb kompenzációra a társaság, további megszorítási intézkedésekre már nem kerülhet sor a lecsökkentett létszám miatt.