Vezetékadó: ki fizet a végén?

Kőkeményen kell fizetnie az államnak az összes közműszolgáltatónak Pécsett is. Előzetes becslések szerint a Tettye Forrásháznak ez 200 milliót, a PÉTÁV-nak 13 milliót, a Biokomnak közel 40 millió forintot jelent, a holdingnál még nem lehet tudni. 

hirdetés

 

Adót kell fizetni a közművezetékek után 2013. január 1-jétől. A teher mértéke 125 forint lesz méterenként. A parlament a napokban kivételes sürgős eljárással fogadta el Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter erről szóló javaslatát.

Az adót a víz-, a szennyvíz-, a földgáz-, a hő-, a villamosenergia- és a hírközlési vezeték tulajdonosának, az állam vagy helyi önkormányzat tulajdonában álló közművezetéknél az üzemeltetőnek kell megfizetnie.

Mentesülnek a közműadó alól a helyi önkormányzatok és az állam is, míg a távközlési szolgáltatók – a vezeték hosszától függő mértékű – adókedvezményt kapnak. Egy módosító javaslat kivonta az adó alól a földgáz-szállítási és a villamosenergia-ipari átviteli rendszerirányító tulajdonában álló vezetékeket is.

Pécsett legtöbbet a Tettye Forrásháznak kell fizetnie, előzetes számításaik szerint körülbelül 200 millió forintot évente, a közel másfél ezer kilométeres hálózat miatt. Ez egyértelműen rontani fogja a cég eredményét, amely éppen csak kezdett talpra állni.

– Egyelőre különböző alternatívákat állítanak fel a gazdasági szakembereink, hogy miből és hogyan tudjuk majd „visszapótolni” ezeket a kieső százmilliókat. Az biztosnak tűnik, hogy teljesen nem fogjuk tudni megoldani ezt a mínuszt – mondja Csöngei Adrienn.

A Tettye Forrásház szóvivője szerint szóba jöhet például, hogy a cég kevesebbet költ, vagyis jelentősen csökkenti a fejlesztésekre szánt pénzeket.

Drága lesz?

Megoldást jelenthet még a csaknem 400 milliós kintlevőségük behajtása is, igaz, ez csak átmeneti „siker” lenne, hiszen valamennyi pénz mindig a fogyasztóknál marad. Azaz a kintlevőség tulajdonképpen folyamatos, valójában annak mértéke váltakozik.

Benne van a pakliban elméletileg a díjemelés is, ám ez most már nem olyan egyszerű.

– A vízdíjakat most már az országos szakhatóság állapítja meg, mi maximum javaslatot tehetünk, illetve kérhetjük az emelést. Akkora emelés viszont, amely ezt a kieső 200 milliót pótolni tudja, szóba sem jöhet, tehát egy szerény 6-8 százalékos emeléssel is csak töredéke jönne vissza – magyarázza Csöngei a jelenlegi állást.

Vida János, a Pétáv ügyvezetője azt mondja, városszerte összesen mintegy száz kilométernyi távhővezeték biztosítja a szolgáltatást. Ez alapján, amennyiben fizetniük kell, évente nagyjából 12 millió forintos terhet jelent majd.

– Egyelőre nem láttunk még hivatalos dokumentumot az ügyben. Nem tudjuk például, hogy miként, s kinek kell megfizetnünk majd az adót. Az sem tisztázott, hogy az adott vezetékhálózatot miként mérik, ugyanis a távhővezeték sajátossága, hogy két cső fut a rendszerben, egy az oda-, egy a visszaáramlást biztosítja. Decemberben okosabbak leszünk – magyarázza Vida.

Az ügyvezető különösebben nem izgul egyébként, mert a 9 milliárdos éves költségvetésükhöz képest ez a „pár millió” elhanyagolható. Hasonlóan a Tettyéhez, a távhődíjakat sem ők vagy a város, hanem a hatóság állapítja meg, így egyelőre nem tudni, az energiahivatal beépíti-e a díjakba majd a közműadó-tételét.

Bár információink szerint évente 30-40 millió forinttal a Biokomot is érinti a vezetékadó – a csapadékvíz csatorna-hálózat miatt, a cégnél azt mondják, ők kikerülhetnek a törvény hatálya alól.

– A 296 kilométer hosszú városi csapadékvíz-elvezető rendszer nem termel bevételt, nem végzünk ennek segítségével pénzügyi szolgáltatást sem. Arra készülünk, hogy nem kell fizetnünk ezt az adótételt – mondta Kiss Tibor, hozzátéve: ezzel együtt kíváncsian várják a kihirdetett jogszabályt.

A Biokom egyébként is hihetetlen anyagi nehézségekkel küszködik, egy 30-40 millió forintos további elvonás a társaság végét ugyan nem jelentené, a városüzemeltetést – hóeltakarítás, kátyúzás, köztisztasági feladatok stb. – negatívan érintené: kevesebb pénz maradna a feladatokra.

Barna Béla, a Pécs Holding vezérigazgatója azt mondta, egyelőre arra várnak, hogy az adóról szóló hivatalos szöveget tanulmányozhassák. Ameddig ez nem jelenik meg, addig még találgatni sem szeretne, hogy mennyiben, illetve hogy egyáltalán érinti-e őket a vezetékadó.