Ezt mondják Pécsről a turisták

Pécs nevezetességeit a pécsiek talán még soha nem értékelték skálákon, nem pontozták szubjektív véleményük alapján a látnivalókat, nem írtak róluk kemény- vagy épp kellemes kritikákat. A külföldiek és az idelátogató magyar turisták viszont mindig megmondják a magukét, ha Pécsről van szó.

A városról és városi nevezetességekről szóló legtöbb és legszínesebb írást a TripAdvisor oldalon lehet megtalálni. A Lonely Planet ugyan régebben még engedte az ilyesmit, ma már azonban nem lehet náluk pontozásokat találni, a Tripwolfon pedig nagyon szegényes a felhozatal, csak szavazni lehet ott, pontok nélkül. Ezért döntöttünk a TripAdvisor mellett, de csak azokat a pécsi nevezetességeket vettük szemügyre, amelyeket több mint 10 ember értékelt az 1-től 5-ig terjedő skálán – csak, hogy némileg reprezentatív legyen a szemlénk. Lássuk tehát, ki mit szól a város látnivalóihoz!

Pécsi Székesegyház

Székesegyház

A székesegyház 111 kritika alapján 4,5 pontot kapott, ami dicsőséges eredmény, noha vannak kesergők. De ne ijedjünk meg, nem utálja a nép a bazilikát, hiszen a 111 kritikából csupán kettő marasztalja el – sajátos okokra hivatkozva – az épületet. Egyikük – egy magyar turista – nagyon is sok mindent nehezményezett ittjártakor. Neki jobban „kedvére van a szögletesebb bazilika-forma és a tágasabb helyen való elhelyezkedés”, ezért zavarja, hogy „majdnem összeérnek” a mellette lévő épületek, és „nagylátószögű optikával” nem lehet fényképezni.

Az úriember ráadásul drágállja a belépőt, és zavarja, hogy nyikorognak a falépcsők, amiken szerinte „divatcipőben” nem ajánlott sétálni. Problémái még akadnak bőven, kedvencünk a következő, amit a toronyban töltött idejéről ír: „Szélcsendes időben is huzatos a hely”.

A sok rendkívül jó ajánló és leírás mellett érdemes megemlíteni egy másik fanyalgó kalandjait is, aki azért adott 2 pontot a bazilikának, mert az „megközelíthetetlen”.

A brit férfi nem vette jó néven, hogy a díszes főbejáraton nem tudott bemenni, csak az oldalt lévő kiskapun, amikor pedig bement, egy esküvő miatt nem látott sok mindent. Mikor másodszor próbált bemenni, épp mise volt, nem volt nyitva a székesegyház, amit a kommentelő megért ugyan, de önző húzásnak tart.

Zsolnay Múzeum

zsolnay múzeum, kacsás kút4
Összekeverik a Negyeddel

A Zsolnay Múzeum a második a listán, 82 értékelés alapján 4,5 pontot kapott. Az átlagot lehúzza, hogy egy ausztrál valaki a Zsolnay Éttermet a Zsolnay Múzeum bejegyzése alatt gyalázza meg 2 ponttal. Egy másik mellékattintó pedig azt hitte, hogy ez a Zsolnay Mauzóleum, ami egyébként szerinte messze van a városközponttól. Aki végre tényleg a múzeumot kritizálja, annak csak annyi problémája volt, hogy drágának találta a helyet. Egyébként a maradék közel 80 turista imádja a múzeumot, kedvencünk a következő, lényegre törő, egyszerű, de nagyszerű ajánló:

érdekes

Széchenyi tér

széchenyi tér

A dobogó 3. fokán áll a Széchenyi tér, amit érdekes módon a legkevésbé egy pécsi felhasználó kedvelt az oldalon – ami kicsit szomorú is. A kritikában a helyi kommentelő azért bírálja a főteret, mert számára a régi, EKF előtti tér rusztikus kövei és járdái jelentették az igazi Széchenyi teret.

tér

A jelenlegi tér szerinte nyáron elviselhetetlenül meleg, a kövek közti kis rések miatt pedig életveszélyes magassarkúban végigsétálni rajta.

Közben viszont árad a szeretet a világ minden szegletéből a tér felé, a magyarok is imádják, és a külföldiek is. Itt van példa az előbbire:

tér jó

Ókeresztény sírkamrák

Cella_Septichora2323

A 4. helyen áll az ókeresztény sírkamrákat magában foglaló létesítmény, 66 értékelés után 4,5 ponttal. Az a pár ember, aki nem szerette a világörökség részévé választott helyet, a következő kritikákat fogalmazta meg: a hely unalmas, zavaros, a szálló por megtölti a turisták orrát.

Elenyésző az ő számuk azonban azokhoz képest, akik le voltak nyűgözve a megelevenedő Sopianae látványától. Íme például valaki, aki elkapta a fonalat:

ókerszt3