Vidéki diák, vidéki pénzből tanuljon

Egy, többek között a pécsi képviselők által támogatott törvénymódosítással a mainál igazságosabbá szeretnék tenni az iskolák fenntartását a nagyvárosokban. Míg ugyanis a tanulók fele, harmada nem is pécsi, a város önmaga fizeti a fűtésszámlát, a karbantartásokat és minden egyebet.

hirdetés

Törvénymódosításra készül a T. Ház. Azt szeretnék, ha a jövőben azok a települések is beszállnának az adott iskola fenntartásába, ahonnan bejárnak a gyerekek tanulni. Pécs sokat nyerne azzal, ha elfogadják a javaslatot, hiszen ma minden harmadik tanuló vidéki – a települések azonban egy fillérrel sem járulnak hozzá az iskolák működéséhez.

– A szám a középiskoláink tekintetében a legmarkánsabb: nyolc és félezer tanulónk több mint a fele, egészen pontosan 4335 diák nem pécsi, hanem más faluból, városból került a pécsi iskolarendszerbe. Egy részük nap mint nap bejár az órákra, a többiek kollégiumokban laknak. Az általános iskolákban is minden kilencedik tanuló számít vidékinek – von mérleget Staub Ernő, az önkormányzat oktatási referatúrájának vezetője.

Vidékiek?

A rendszer most úgy működik, hogy Pécs megkapja a diákok után járó állami normatívát, ám az édeskevés az oktatási színvonal biztosításához, az épületek fenntartásához, a rezsiköltségek előteremtéséhez, valamint a technikai eszközökre. A városnak így saját forrásaiból kell minderre áldoznia, évente több százmillió forintot.

– Több nagyváros képviselőivel egyetértve, mi pécsiek sem tartjuk igazságosnak, hogy saját zsebünkből kell előteremteni a működési költségeket. Nagy valószínűséggel még novemberben elfogadja az országgyűlés azt az indítványt, amely arról szól, hogy az intézmények működtetési költségeit megoszthatják egymás között az önkormányzatok – magyarázza Nagy Csaba, Pécs alpolgármestere, országgyűlési képviselő.

Az elképzelések szerint az iskolák működtetéséhez arányosan járulnának hozzá a települések. Vagyis, ha például egy adott intézményben az oda járó gyerekek hét százaléka kozármislenyi, akkor a kisvárostól azt kérheti Pécs, hogy ilyen mértékben – azaz 7 százalékban – járuljon hozzá az üzemeltetési költségekhez.

Nagy Csaba szerint a változással kiegyensúlyozottabbá válik az iskolák fenntartása, egyértelműen igazságosabb rendszer jön létre.

A törvényről várhatóan még ebben az évben döntenek a Parlamentben.

 

[frame]

Több vidéki településen is utánajártunk, mit szólnak a tervezethez. A polgármesterek többsége nem fogadná kitörő örömmel a törvénymódosítást – ez világosan kiderült, és nem igen akarnak nyilatkozni addig, ameddig nem lehet biztosat tudni.

Tajti Zoltán, Pellérd polgármestere azt mondja, nagyon csekély a Pécsen tanuló gyerekeik száma, de ennek ellenére sem szívesen adnának pénzt a pécsi iskolák fenntartására.

– Szeretnénk megőrizni Pellérd iskolaközponti szerepét a jövőben is, az a célunk, hogy helyben maradjanak a gyerekek. Természetesen, ha muszáj lesz, akkor fizetni fogunk – mondja a polgármester.

– Államilag kellene megoldani az épületek üzemeltetését, hiszen az apróbb településeknek, így nekünk is bizonyosan nehézségeket jelentene, hogy finanszírozzuk a város iskoláit – ezt már Budai Zsolt, Bükkösd polgármestere mondja.

Hozzátette: szegényes forrásaik nagy valószínűséggel nem fogják megengedni, hogy fizessenek Pécsnek a bükkösdi gyerekek után.

[/frame]

 

Ön - pécsiként - továbbra is fizetné a vidéki diákok taníttatását?

Eredmények

Loading ... Loading ...

 

 • Dezsöke

  Horváthné teljesen igaza van. Nem csak a suliér hanem a sportcsarnokért is.

 • Re: Prometheus

  “Az iskola fenntartás állami feladat kellene hogy legyen,” Jól mondod, de a baj az, hogy most nem az és nem is lesz teljes mértékben. Akkor viszont jogos a kérdés, ki finanszírozza a taníttatást? Az az önkormányzat – vagyis te meg én, ahol az iskola van, vagy azok az önkormányzatok IS, ahonnan jönnek a gyerekek. Szerintem ez utóbbi igazságosabb.

 • Prometheus

  Az iskola fenntartás állami feladat kellene hogy legyen, tök mindegy honnan járnak oda a gyerekek. Nagyvárosok környezetében levő településeken ha nincs középiskola akkor nyilván a nagyvárosiba mennek a gyerekek.

  Ezzel tényleg azt érik el hogy tovább szakadnak a kis települések.

 • Nicky

  Ez akkor arról szól, hogy a vidéki gyerekek ne járjanak középiskolába, maradjanak a falujukban a tehén faránál. Ne tanuljanak, ne szerezzenek szakmát, eszükbe se jusson az egyetem. Persze azt már úgysem tudják megfizetni.
  Köszönjük, ez igazán nagyszerű ötlet a vidék további lesüllyesztése érdekében!

 • vén

  Akkor lenne ez elfogadható, ha lenne minden faluban általános iskola. Mivel középiskolák álalában a városokban vannak, nem tudom, miért kellene a diákok után fizetni a falusi önkormányzatokban. Ha pedig államositanak, akkor miért kellene fizetni utánuk? zavaros ez az egész nagyon.

 • Radír

  Eddig én fizettem az orfűi suttyók gimis tanulmányait???? Ez remdek hír.

 • Horvàthné

  Akkor fizessen Pécs is azok utàn a tanulók utàn akik nem Pécsre jàrnak suliba hanem pl. Kozàrmislenybe!!

 • Sanyi bácsi

  “Ha egy demokratikusnak mondott rendszerben a szavazatoknak volna jelentősége akkor már régen megtiltották volna”.
  (Mark Twain)

 • nemértem

  szavazhatunk…aztán lesz, amit döntenek (nélkülünk) 🙁