Vidékre költöznek a tárcák?

Egyelőre három intézmény, két minisztérium és egy államtitkárság költözhet le a fővárosból vidékre. A kormányzati elképzelés mögött a decentralizáció és foglalkoztatás áll. Pécsről egyelőre nincs szó.

hirdetés

Székesfehérvárra költözhet a Honvédelmi Minisztérium, Kecskemétre a Miniszterelnökség vidékfejlesztési államtitkársága, míg Debrecenbe a Földművelésügyi Minisztérium mehetne.

Először a vidékfejlesztési államtitkárság pakolhatna, akár már ez év végén új helyen kellene dolgozniuk. Később hurcolkodhatnának a katonák és a földművelésügyi tárca munkatársai, nekik 2016 márciusáig kellene másutt dolgozniuk.

Döntés még nincs, miután a kormány csak múlt hét végén kérte fel az illetékes tárcavezetőket, vizsgálják meg a vidéki költözés lehetőségét. Közben már meg is indult a verseny: Miskolc máris bejelentkezett, miután két parlamenti képviselő – egy fideszes és egy MSZP-s – közösen lobbizik azért, hogy az észak-magyarországi város is otthona lehessen valamelyik csúcsintézménynek.

Hoppál Péter, pécsi parlamenti képviselő azt mondta, több szempontból is örvendetes a szándék, egyrészt azért, mert a kabinet azt a ’48-as eszmét szimbolizálja, miszerint a kormányzás az egész országot érinti, tehát ez egy gesztus a vidék felé, másrészt a vidéki kormányzati centrumokban munkahelyek jöhetnek létre. Leszögezte azonban, a helyes megoldást a főváros-vidék egyensúlyában kell megtalálni.

Elmondta azt is, hogy amint a kormányzati terv komolyabb egyeztetésére is sor kerül, akkor Pécs érdekében a város polgármesterével, Páva Zsolttal és Csizi Péter pécsi honatyával le tudnak majd tenni maguk is egy javaslatot a kormány asztalára.

Az intézményi hurcolkodás miatt megkerestük az érintett tárcákat is, de nem tudtak arra a kérdésünkre válaszolni, hogy mi alapján, milyen kritériumok megléte után döntenek majd. Sőt, még arra sem, hogy miért csak az említett három város esetében vizsgálják meg a költözés lehetőségét.

Ön szerint legyen minisztérium Pécsett is?

Eredmények

Loading ... Loading ...

 

Frissítve:

A HM sajtóosztálya közleményben azt írta, hogy  Székesfehérváron hosszú évtizedek óta rendkívül fontos katonai parancsnokság működik, jelenleg ez a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága, a legfontosabb csapatokat irányító középszintű vezető szerv. Az esetleges átköltöztetés kapcsán előzetesen infrastrukturális, pénzügyi, és nem utolsó sorban személyügyi feltételek összességét kell megvizsgálni. A vizsgálat  elvégzéséhez egy-két hónapra biztosan szükség lesz.

MEGOSZTÁS
Előző cikkBOSS OFF
Következő cikkPOSzT: az idei a legjobb
 • Szekeres A.

  Nemtudomki ötlete találkozik sok más polgár gondolataival.Több ismerősöm is erről ötletelt szolgálati lakások rendőröknek,tűzoltóknak,művészeknek és az ideérkező befektetőknek ötven fő után egy-egy lakás.Természetesen bérleti díj ellenében.

 • Szőts

  Bocsánat de előttem csak kritikák vannak, segitő szándék nincs. Ötletek kellenének hogy lehetne régiónkat is fejleszteni és nem ajvékolás csak.

 • Banin1985

  Kecskemétre kerül a vidékfejlesztési minisztérium miért is nem csodálkozom ezen?! Az utóbbi években Kecskemét az egykori kis mezőgazdaságra épülő város olyan fejlődést produkált, mint más nagyvárosok sohasem az országban. 2008-tól 2012-ig új autógyár épült mintegy 3500 dolgozót vettek fel. Új hibrid buszok szolgálják ki a város lakosságát, trolibusz üzem beindítása és ráadásul a népesség is folyamatosan növekszik. 2001-ben 107 ezren éltek Kecskeméten 2011-ben már majdnem 112 ezren. Azért elgondolkodtató, hogy nem regionális központról beszélünk mégis példaértékű ez a fejlődés főleg a 156 ezres Péccsel szemben. Érdekes dolog ez kedves Páva úr!

 • nemtudomki

  Adva van a magasház. Nem lebontani kell, hanem felújítani minisztériumnak és szolgálati lakásoknak. Erre nem gondoltak Páváék?

 • Pécset szerető

  Meg sem lepődök, hogy vajon Debrecen és “Videoton városa” miért igen, Pécs meg nem.

  Ez mutatja a város illetve a vezetők súlyát. Ez valahol nagyon szomorú…

 • Csegevara

  Ide a Belügyet!
  2 hét alatt rend lenne.

 • bélagéza

  Továbbá államtitkárt minden járásba!

 • ÉN+Én

  Ha-Ha -Ha ! Kampány üzem — be kapcsolt a zsidesz !!! Hazudni tudnak , főleg a Református : igaz ez náluk , vallási követelmény !!!!

 • Belvárosi

  Ez 400-500 jól fizető állást jelentene a városnak! Igenis harcoljanak a városvezetők, ne hagyják ezt a történelmi lehetőséget elúszni! Szerintem egy Miskolchoz hasonló többpárti összefogás itt is megoldható lenne, bármekkora is az ellentét…Emellett lehetőség nyílna egy nagyobb épület felújítására/építésére pl. A búza téren el tudnám képzelni a befejezett Corso irodaházban…

 • Elég

  Nem jó, hogy minden Budapestre koncentrálódik, de ezt speciel hülyeségnek tartom.
  Viszont, ha ez már így felvetődött, akkor Pécs minél hamarabb kapcsolódjon be a “versenybe”, mert, ha arra várnak, hogy “a kormányzati terv komolyabb egyeztetésére is sor kerül, akkor Pécs érdekében a város polgármesterével, Páva Zsolttal és Csizi Péter pécsi honatyával le tudnak majd tenni maguk is egy javaslatot a kormány asztalára” már késő lesz.

 • Tlaci

  Ha egy irányító rendszert szétszednek, abból csak káosz lesz. Meg jó kis költséghelyek utazásra, szállásra stb. Mindenkinek lesz egy-egy szolgálati lakása minden megyeszékhelyen.
  A németek (bár utálom a példálózást a “bűnös elmaradt nyugattal”) simán összeraktak tizen-x éve mindent Berlinben. Pedig az keleten volt előtte. És innen nézve még működik is a nálunk kicsit nagyobb országban is. De ha már tesszük, tegyük a minisztériumokat autópályáktól és “európától” kicsit messzebb: a való világba. pl. Nyugotszenterzsébet (és itt bocs tőlük).

 • Mami

  Majd, ha Pécsen is egy Kósa Lajos típusú, valódi lobbierővel rendelkező polgármester lesz, akkor talán ide is jut munkahelyteremtő, városfejlesztő beruházásra forrás és akkor ide is költöztetnek valamilyen meghatározó minisztériumot, államtitkárságot.

  Sajnálom, hogy nekünk csak egy ilyen országos szinten jelentéktelen Páva Zsoltika jutott. Nagyon durva, hogy a teljesen balos Szeged is sokkal látványosabban fejlődik.

 • pécsi

  Az hogy munkahelyek jönnek létre igazából szerintem nem teljesen helytálló, mert ahonnan meg elköltöznek ott munkahelyek szűnnek meg, szóval szerintem azzal nem vagyunk nagyon előrébb, függetlenül attól, hogy persze mindenki a saját városában szeretne munkahelyet, de összképileg nem jelent változást. Viszont ha már Debrecen azzal érvelt, hogy a mezőgazdaság központja akkor a pécsi vezetés is harcoljon mondjuk a kulturális államtitkárság leköltöztetéséért, ha már a kultúra városa vagyunk, és a tetejében pécsi képviselő az államtitkár.