Világelső pécsi kutatóközpont

A világon elsőként létesült nanotechnológiát és vírusokat alkalmazó terápiás központ Pécsen. Itt eddig gyógyíthatatlan betegségek ellen bevethető módszereket, baktériumölő vírusokat is kitenyészthetnek majd. A létesítményt csütörtökön mutatták be a beruházó Enviroinvest Zrt. vezetői.

hirdetés

Mint azt Kovács Árpád László, az Enviroinvest Zrt. vezérigazgatója a csütörtökön rendezett pécsi sajtótájékoztatón elmondta, cégük két éve nyert 260 millió forint uniós támogatást az Új Széchenyi Terv keretében. A támogatással egy 434 millió forint összköltségű projekt révén a világon elsőként létesült a nanotechnológiát és fágterápiát ötvöző, úgynevezett nanofágterápiás központ Pécsen, a Kertvárosban.

Kovács Tamás: baktériumölő vírusokat tenyészthetnek

A kutatások egyik célja, hogy bakteriofágokat, vagy röviden fágokat állítsanak elő. Ezek olyan vírusok, amelyekkel elpusztíthatók a kórokozó baktériumok. Hatásuk hasonló az antibiotikumokéhoz, de a kezelések során mellékhatás nem jelentkezik. A cél, hogy akár eddig nehezen, vagy egyáltalán nem gyógyítható, emberekre, állatokra, növényekre veszélyes betegségeket tudjanak a segítségükkel kezelni.

Kovács Árpád László hangsúlyozta: a fágterápiás kutatásokat és alkalmazásokat egy intézménybe foglaló központ elsőként létesült az Európai Unióban. Az pedig a világon is újdonságnak számít, hogy mindehhez nanotechnológiai eszközöket használnak.

Kovács Tamás vezérigazgató-helyettes beszámolt róla: a fejlesztéssel létrejövő központ kétszintes, összesen 410 négyzetméteres, s a benne található eszközpark értéke eléri a 250 millió forintot. A létesítményben lehetőség van többek között baktériumok szaporítására, DNS izolálására, analizálására, kinetikai mérésekre, nanoanyagok szintézisére.

A központban az Enviroinvest Zrt. munkatársai már kifejlesztették a cég első nanofágterápiás termékét, egy antibakteriális hatású liposzómát. A liposzóma fágeredetű fehérjék segítségével felismeri az MRSA baktériumokat és elpusztítja azokat. A készítményt állatkísérletekben tesztelték, és az hatásosnak bizonyult.

A kutatás mellett az intézmény molekuláris biológiai szolgáltatásokat fog nyújtani az agrár, élelmiszer-ipari és környezetvédelmi szektorok számára.

A vezérigazgató-helyettes beszámolt róla: a fejlesztés során tíz új munkahely létesült az Enviroinvest Zrt.-nél, amelynek így negyvennégy alkalmazottja lett. A jövőben a cég az új központjával részt kíván venni a felsőoktatásban is.

  • cave

    csak tenoristák kezébe ne kerüljenek ezek a fágok…

  • Endoplazmatikus retikulum

    A távoli jövő mindig szép és csodálatos lehetőségekkel kecsegtető Kánaán. Csak sajna az a fránya jelen nem tud kimászni az adósságból, pénztelenségből, igénytelenségből és kudarcos bóvli-teljesítményből…