Pécsi relikviákból nyílik világháborús kiállítás

Rendhagyó kiállítás nyílik ősszel Pécsen az első világháború kitörésének századik évfordulója alkalmából. A szervezők várják azok jelentkezését, akik tárgyi emlékkel, családi történettel, dokumentumokkal tudják segíteni a világégésről való megemlékezést.

hirdetés

Kedden megkezdődött az első világháborús relikviák lakossági gyűjtése, melynek kapcsán az Első Világháborús Emlékbizottság sajtótájékoztatót tartott a Zsolnay-negyedben.

– A program különböző kiállításokra és egy gyűjtési akcióra épül, emellett olyan rendezvényeket szeretnénk szervezni, melyeknek nem csak az első világháború lesz a témája, hanem olyan történelmi események is, amiket érdemes az emlékezetünkbe vésni – fogalmazott Márta István, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője, a bizottság elnöke.

világháborús4

A kiállítás időpontja nem véletlen, ugyanis idén lesz száz éve, hogy az 1914. június 28-án a Ferenc Ferdinánd trónörökös ellen elkövetett merénylet nyomán kitört az I. világháború. A tárlat összeállítását a napokban kezdte el a önkormányzat a múzeummal, a levéltárral, az egyetemmel, a Klebelsberg-központtal és a Zsolnay Örökségkezelővel együttműködve.

– Az akcióba a diákokat is szerettük volna bevonni, ezért arra kértük őket, hogy saját családjukban és a lakhelyükön is keresgéljenek, kutassanak fel első világháborús tárgyakat, dokumentumokat, fotókat – mondta Páva Péter, a pécsi tankerület igazgatója. – A kiállítás révén az iskolások egy interaktív történelemórán is részt vehetnek majd.

világháborús5

A tárlat az első világháborús magyar szerepvállalást állítja középpontba, ezen belül is annak pécsi, baranyai vonatkozásait kívánja feldolgozni, ez az oka annak, hogy a helyiek segítségét kérik az emlékkiállítás létrehozásához, mely az oktatás, egészségügy és a művészet tematikája mentén zajlana.

A tervek szerint a tárlat az E26-27-es épületrészben, valamint az inkubátorházban nyílik meg ősszel. A helyszín kialakítása az elkövetkező hónapokban kezdődik.

világháborús14

A relikviákat nyár közepéig várják a szervezők, ezt követően megindul az összegyűjtött emlékek feldolgozása. A leadott tárgyakról minden felajánló kap egy átvételi elismervényt, és egy év után visszakerülnek a tulajdonosaikhoz.

A gyűjtőpontot Földesi Virág, a bizottság koordinátora vezeti, ő folyamatosan várja a felajánlásokat hétfőn 9 és 12, kedden 12 és 16, szerdán 15 és 18, csütörtökön pedig 12 és 16 óra között a Zsolnay Kulturális Negyedben.

[box title=”Több százezren vesztették életüket a háborúban”]A négyéves háború ideje alatt az Osztrák-Magyar Monarchia területéről összesen 9 millió katonát szereltek fel, köztük 3,4 milliót Magyarország és Horvátország területéről. Az első világháborús magyar katonai veszteséget illetően egyelőre a sötétben tapogatóznak a szakemberek. Könyvészeti források alapján az akkor elesett katonák száma 660 ezerre tehető, de hivatalos adatok nincsenek, mivel ezeket a nyilvántartásokat az 1950-es években megsemmisítették Magyarországon. Jelenleg a bécsi hadilevéltár adatainak felhasználásával igyekeznek összesíteni az első világháborús veszteségi adatbázist. Ez viszont évekbe telik, mivel korabeli, papír alapú nyilvántartásokat kell feldolgozni.[/box]

 • Dr katona József

  Tisztelt szervezők Márta Úr, Tisztelt Földesi Virág Kedves Veronika

  Örömmel hallom, rengeteg anyagom van, könyvet is írtam a témában katonai orvoslás címmel
  emailem: jozsef.katona@janoskorhaz.hu

 • Dr katona József

  Tisztelt szervezők, Kedves Veronika!

  Örömmel hallom, és érdeklődöm Márta István vagy Földesi Virág elérehtősége után mert rengeteg anyagom van. A témában könyvet is írtam: Katonai orvoslás címmel.
  email címem: jozsef.katona@janoskorhaz.hu