Folyamatos Pécsen a küzdelem az árvizek ellen

Sok éve húzódó probléma ért véget: a Cserkútra vezető Bátvölgyi út melletti csapadékvíz elvezető rendszer újult meg teljes egészében. A fél évig tartó munkák mintegy 660 méteren zajlottak. Az ott élők megkönnyebbültek, hiszen egy rendszeresen visszatérő problémát jelentett számukra a rémes állapotban lévő vízfolyás.

hirdetés

Emlékezetesek és tragikusak voltak a 2010-es és 2014-es villámárvizek a nyugati városrészben, a hatalmas árvíz mindent vitt, háztartási berendezéseket, járműveket sodort el.

A terület önkormányzati képviselője, Erb József elmondta, a Bátvölgyi út menti vízelvezető 56 millió forintból újult meg. Az önkormányzat állami vis maior keretből pályázott meg támogatást a fejlesztésekre. Támogatás útján végül 27,5 millió forint érkezett, így körülbelül az összeg felét kellett csak önerőből finanszírozni.

csapadékcsatorna5
Erb és Oszoli szerint az egész városban hasonló fejlesztések várhatóak

A Bátvölgyi út melletti vízfolyás rendbetételekor a legkorszerűbb technikákkal dolgoztak, az előregyártott betonelemeket illesztették be a kikotort mederbe, majd energiatörő fogakat is beépítettek, hogy azok a lezúduló víz lendületét jelentősen megtörjék.

Csapadékcsatorna3
A mederbe “energiatörő fogakat” is beépítettek

A Bátvölgyi út menti vízfolyás igencsak rossz állapotban volt már: minden nagyobb esőzésnél kilépett medréből, elöntötte a magánterületeket, út menti padkák szakadtak le, a támfalak leomlottak, számos területet elöntött az iszap – nyilatkozta a politikus.

Csapadékcsatorna2
Tragikus állapotok uralkodtak
Csapadékcsatorna1
A partoldalt is tönkretette az állandóan kiöntő víz

A Városfejlesztési és Kommunális Bizottság elnöke, Oszoli Dénes emlékeztetett arra, hogy Pécsett az utóbbi években milliárdos ráfordítással, uniós, hazai és városi forrásokból rendezték a település számos pontján a csapadékvíz-elvezető rendszert. Ezekre a korábbi szocialista városvezetés ugyanis nem fordított kellő figyelmet. A komolyabb munkálatok a 2010 nyarának elején tapasztalt több napos esőzés miatt kialakult állapotok után indultak meg. A folyamatos munka azóta is zajlik többek között olyan horderejű beruházásokkal, mint a Pécsi-vízfolyás kotrásával, partfalerősítésével.

Hozzátette: nincs vége a fejlesztéseknek, a Középmakár dűlőben már folynak a munkálatok, itt egy utat és egy partfalat hoznak helyre. Már tervben vannak hasonló fejlesztések is a Meszes-patak, illetve a Lámpás-patak környezetében, helyreállítás lesz a Hegyalja utcában és a Mecsekszentkúti úton is közel 80 millió forintos értékben.