Vincze Balázs: nem remeg a lábam

Vannak előre nem látható gondok

Erőt, elszántságot, lendületet érez magában Vincze Balázs, a Pécsi Balett igazgatója, a Zsolnay-negyedet működtető Zsolnay örökségkezelő Nkft. leendő vezetője, aki szeptembertől veszi át a stafétát a nyugdíjba vonuló Márta Istvántól. Lapunknak azt mondta, rengeteg ötlete van. Miután átlátta a rendszert, elképzeléseit a meglévő értékekkel összefésülve bemutatja a pécsieknek is.

Mint arról beszámoltunk, Márta István, a Zsolnay-negyedet és a világörökségi emlékeket is működtető gazdasági társaság vezetője nyugdíjazását kérte az önkormányzattól. Az évi 1,5 milliárd forintból gazdálkodó intézmény vezetője augusztus végéig marad pozíciójában, de a nyár végén már közösen dolgozik az új igazgatóval, a Pécsi Balettet vezető Vincze Balázzsal. Utóbbit meglepte a felkérés, de úgy érzi, a legjobbkor jött.

Vincze Balázs

– Nem remeg a lábam, hiszen rengeteg vízióm, megvalósításra váró ötletem van a negyeddel kapcsolatban, ráadásul az elmúlt években testközelből láttam az intézmény fejlődését – mondta lapunknak a Harangozó-díjas művész, aki egy évtizede menedzseli a Pécsi Balettet.

Vincze szerint jó időben érkezett a felkérés, hiszen – ahogy mondta – a balettet az alapoktól kellett újraépítenie Pécsen, de a munka mára beérett. Sikerült infrastrukturálisan, anyagilag, művészetileg megerősítenie a társulatot a pesti születésű, ám magát minden porcikájában pécsinek valló szakembernek. Ezzel együtt nem hagyja ott a táncosokat.

– Azt vallom, hogy lehet egy dolgot is rosszul csinálni és két dolgot is kiválóan. A balett számít rám, hiszen a táncosok nem egy társulathoz szerződnek, hanem szellemiséghez, irányultsághoz; nem hagyhatom cserben a gyerekeket – mondja Vincze.

A Zsolnay-negyed jövőjéről elmondta: komoly víziói, tervei vannak, de egyértelműen a Márta által megkezdett úton szeretné tovább erősíteni az intézményt. Augusztus elsejétől már együtt fog dolgozni Mártával, szeptember végéig pedig egy vaskos szakmai anyagban tárja mindenki elé elképzeléseit.

– Ami biztos, hogy még közelebb szeretném vinni a pécsiekhez a negyedet, masszív kulturális hidat szeretnék építeni a negyed és a fővárosi kulturális intézmények között és tágabbra nyitnám a ZSKN kapuját a régió és a szomszédos országok lakói felé. Ízig-vérig pécsiként kötelességem volt, hogy elvállaljam a munkát és tisztességgel gondoskodjak is arról, amit rám bíztak – mondja Vincze.

[box title=”Márta főtanácsadó lesz” box_color=”#229f34″]Természetesen kerestük Márta Istvánt is, hogy megkérdezzük, milyen tervei vannak – immár majdani nyugdíjasként, egyben fesztiváligazgatóként, szövetségi elnökként, főtanácsadóként. A negyedet üzemeltető cég első embere még türelmet kért lapunktól, de a későbbiekben beszámol elképzeléseiről, így arról is, polgármesteri kulturális stratégiai főtanácsadóként milyen feladatokat lát majd el.[/box]