Visszakerült a helyére Pécs vándorló szobra

Ismét egykori helyén, a Pécsi Napló és Nyomda Munkácsy utcai épületének homlokzatán díszeleg Gutenberg szobra. A szobor az elmúlt évtizedekben a város egy másik pontján állt, most került vissza eredeti lakhelyére.

hirdetés

A pécsi Munkácsy utca egyik különlegesen szép épülete a Pécsi Irodalmi és Köznyomdai Rt. egykori épülete, ahol a XX. század elején a Pécsi Napló szerkesztősége, kiadója és nyomdája is működött. A Pilch Andor tervei alapján 1906-ban kialakított épület állaga folyamatosan romlott, végül már hajléktalanok és graffitisek prédájává vált. Tavaly munkálatok kezdődtek az épület környékén, ekkor sok pécsi attól ijedt meg, elbontják a szecessziós belvárosi házat.

Nem tűnik el a míves épület

Ezt azonban nem tették, és nem is tehette meg a beruházó, amely lakásokat és irodákat húz fel a területen, hiszen a Pécsi Napló és Nyomda épülete 2005 óta védettséget élvez. A homlokzatot ezért meg kell óvni. Mi több, a beruházó cég teljessé akarta tenni az eredeti állapotot, ehhez viszont egy szoborra volt szüksége.

Még a régi feliratok is láthatóak

A Pécsi Napló egykori épületének oromzatát ugyanis egészen 1977-ig egy több mint egy méteres mellszobor, Mack Lajos fehér pirogránitból készült, Gutenberg című alkotása is díszítette. A mellszobrot azonban akkor, a Pécsi Szikra Nyomda áttelepítésekor átvitték az Engel János útra, ahol nemrég még a Dunántúli Napló székháza is volt.

Újra régi otthonában a szobor

A beruházó kérte a várostól a szobor áthelyezésének lehetőségét, amit meg is kapott. Bár a lakások, üzletek kialakítása még folyik, Gutenberg szobra már újra régi helyén áll, a szecessziós épület homlokzatát díszíti.

A Munkácsy utcai épület egyébként egy ismert városvédő műsorban is szerepelt: