Visszatértek a Csontváry-képek

Visszakerült megszokott helyére az a 37 festmény, amelyet még tavaly nyáron szállítottak a budai várban megrendezett A magányos cédrus – Csontváry géniusza című kiállításra. Az alkotásokat L. Simon László államtitkár adta vissza hivatalosan Páva Zsolt polgármesternek.

hirdetés

A pénteki eseményen ugyan a Pécsre visszahozott képeket még nem csomagolták ki, ám ez nem volt akadálya annak, hogy azokat ünnepélyes keretek között fogadja be a Csontváry Múzeum. Elsőként L. Simon László államtitkár szólt a fővárosi tárlat népszerűségéről és arról, hogy betartották ígéretüket, miszerint a festmények hiánytalanul hazatértek Pécsre.

– Minden idők legteljesebb Csontváry-tárlatát, az évtized kiállítását közel 115 ezren látták. Betartottuk a szerződést, visszahoztuk a képeket. Nem volt igazuk tehát a szkeptikusoknak, hiánytalanul és sértetlenül itt van az összes kiállítási darab.

csontváry sajtótájékoztató01

A fővárosi tárlatból Pécs és a múzeumi intézményrendszer is profitált. Soha ekkora médiafigyelmet nem kapott a festőzseni, de maga a múzeum sem. A remények szerint az eddigieknél is többen lesznek majd kíváncsiak Csontváry alkotásaira, s egyben a városra is. A művészettörténész szakma is felfigyelt a tárlatra, ezért előfordulhat, hogy a későbbiekben ismét más városban láthatók majd a festmények.

– Ha lesz rá módunk, mutassuk meg ezeket az alkotásokat Európa nagy múzeumaiban, nagy nemzetközi kiállításokon is. Ne féljünk kölcsönadni ezeket a műtárgyakat, de azzal a tudattal és elvárással, hogy vissza is hozzuk őket – fogalmazott az államtitkár, aki beszéde után egy harmincmillió forintról szóló csekket nyújtott át Páva Zsolt polgármesternek és Csornay Boldizsár múzeumigazgatónak, amit a fővárosi tárlat bevételeiből folyósítottak Pécs és a múzeum számára.

csontváry sajtótájékoztató03

Páva Zsolt polgármester beszédében ugyan hangsúlyozta, hogy Csontváry nem Pécsen született és nem is járt a városban élete során, de manapság már mindenki egy kicsit pécsinek gondolja.

– A festő annyira hozzánőtt Pécshez, annyira szívesen látogatják képeit, hogy valóban már a mi identitásunk részévé vált és Pécs része lett. A képek elszállításával kapcsolatos félelmek alaptalanok voltak. Ez jó teszt volt a város és a múzeum számára is, hiszen kiderült, hogy ez az életmű megérett arra, hogy a világ jobban megismerje Csontváryt és képeit, a magyar kultúra sajátos szeletét. Fontos misszió ez, hiszen egy művész életét és munkásságát megismertetni a nagyvilággal nem kis feladat.

Hoppál Péter országgyűlési képviselő, kultúráért felelős államtitkár azt emelte ki mondandójában, hogy Csontváry életműve egyetlen művészeti irányhoz sem sorolható, nagyon különleges, épp ezért ezt a tárlatot időről időre “meg kell mozdítani” és hozzáférhetővé tenni a szélesebb közönség számára.

– Ha pozicionálni akarunk egy ilyen unikális életművet, akkor azt a legfrekventáltabb turisztikai célpontokban kell tennünk. Az EKF idején a múzeum már elengedte a gyűjteményt Isztambulba, így meg tudtuk mutatni, hogy milyen kincs van a birtokunkban. A gyűjtemény biztonságban van Pécsen, de fontos, hogy ne rejtsük el. Elkészült egy összefoglaló kiadvány is, ami a fontos budapesti turisztikai helyen megvásárolható.