Visszavennék az iskolákat a szocialisták

Szakács visszafizettetne mindent

A szocialista párt minden oktatási intézményt kivonna a KLIK fennhatósága alól, hiszen, elmondásuk szerint az önkormányzatok költséghatékonyabban tudnák működtetni az egyébként már tönkretett iskolákat.

hirdetés

A magyar közoktatás helyzetéről tartott sajtótájékoztatót pénteken az MSZP a Széchenyi téren. Tóbiás József, a párt frakcióvezetője, és Szakács László országgyűlési képviselő és Gulyás Emil önkormányzati képviselő egybehangzóan javasolták az iskolák önkormányzati kézbe való visszakerülését, indokolva ezt a KLIK szervezetlen, és kártékony munkájával.

Szakács úgy nyilatkozott, Baranya megye helyzete az oktatásban semmiben sem különbözik az országos helyzettől – a kormány intézményközpontúan gondolkodik, ahelyett hogy a gyermekeket, az ő érdekeiket helyeznék mindenek elé.

Elmondta, meglátásai szerint fejetlenség, szervezetlenség uralkodik a megyében, az, hogy még működik a rendszer, csakis az áldozatkész tanárok munkáján múlik.

Követendő példaként említette Siklós városát, ahol az önkormányzat visszavette az iskolákat, mert kevesebb összegből is meg tudták oldani a költségvetésüket.

szoci sajtótájékoztató-szakács lászló1

Az MSZP frakcióvezetője, Tóbiás József szerint a tüntetések és egyéb megmozdulások nem másról, mint magáról a tanszabadságról szólnak. Az állam szándéka kezdetektől fogva az oktatás, a felsőoktatás egységesítése volt, és felháborítónak találja, hogy állami pénzek tűnnek el, miközben a tanárok fizetésemelését pénzhiányra való hivatkozással megtagadják.

A Tóbiás szerint nem a KLIK-nek, hanem az egészségügynek és a tanároknak kellene szánni a támogatást.

Végül Gulyás Emil elmondta, a városházán felvetett ötlete süket fülekre talált, miszerint az iskolákat adják vissza az önkormányzatnak.

A pécsi képviselő meggyőződése az, hogy a városvezetés sokkal hatékonyabban tudna gazdálkodni az oktatási intézményekkel, azok gazdasági ügyeivel, mint a KLIK.