Újra Pécsé a 25 emeletes

“Visszavettük a Magasházat! Mostantól vége az időhúzásnak!” – ezzel a címmel pakolt ki Facebook oldalára képeket Csizi Péter alpolgármester szerda kora délután. A felvételek alapján a politikus feltehetően éppen egy szerződést ír alá, amelynek értelmében a Magasház önkormányzati tulajdonba kerül.

hirdetés

csizi2

Csizi Péter lapunknak röviden annyit mondott, a pécsi önkormányzat a Magasházat tulajdonló gazdasági társaság felszámolása során szerezte meg az épület tulajdonjogát 25 millió forintért a szerdai szerződés aláírásával. Hozzátette: ez az első és legfontosabb lépés annak érdekében, hogy a 25 emeletes bontása megkezdődhessen.

További kérdéseinket elhárítva azt mondta: Páva Zsolt polgármester csütörtökön veszi birtokba az épületet az önkormányzat nevében, s ekkor várható, hogy a sajtó érdeklődésére részletekbe menően reagál.

Korábbi cikkünkben azt írtuk, akár már a nyáron megkezdődhet a Magasház bontása Páva Zsolt polgármester szerint. Mint azt akkor a városvezető elmondta, az ingatlan tulajdonosa ellen már folyamatban van a felszámolás, így ismét önkormányzati vagy állami birtokba kerül az épület. Ez a bontás és az arra érkező kormányzati támogatás feltétele.

A Magasházat még a szocialista Tasnádi Péter polgármestersége idején adták el egy spanyol befektetői csoport projektcégének, ezt a társaságot szerezte meg egy pécsi magánszemély még tavaly. A cég ellen felszámolási eljárás van folyamatban, ennek részeként adhatták el a pécsi önkormányzatnak ismét a Magasházat.

– A célunk, hogy az épület ismét közösségi – állami vagy önkormányzati – tulajdonba kerüljön, de a felszámolás mindeddig lassan haladt. Ezért kértük a miniszterelnök, illetve a kormány segítségét, hogy végezze el az állam a feladatot. A folyamat két héten belül lezárulhat – mondta lapunknak korábban a polgármester.

csizi1

Páva Zsolt azt mondta, ha ismét birtokon belül lesz az önkormányzat vagy az állam, rövid időn belül kormányhatározat születhet arról, hogy az állam biztosítja a becslések szerint egymilliárd forintra tehető bontási költségeket, ahogy azt korábban Orbán Viktor miniszterelnök megígérte.

Hargitai János – aki még a kormányhivatal vezetőjeként engedélyezte a bontási tervet – elmondta: fontos szempont volt, hogy a környék lakóinak életét a lehető legkisebb mértékben borítsák fel a munkálatok. Csak olyan súlyú terhelésre lehet számítani, mint egy nagyobb építkezésen. A bontás a terv szerint szintről szintre halad leginkább hétköznapokon normál munkaidőben. Egy toronydaru emeli le egyben az elemeket, majd teszik azokat teherautókra. Egy nap maximum tíz nyergesvontató hagyja el a Megyeri teret a 6-os út irányába. A darabolást Pécstől távol végzik.