Viszi az állam a pécsi házakat

Pécsett is egyre többen kínálják fel ingatlanjukat az államnak az Eszközkezelőn keresztül. Eddig inkább a keleti országrészben volt jellemző, hogy így szabaduljanak a tulajdonosok a terhüktől, az utóbbi hónapokban azonban Baranyában is sokszor választják ezt a megoldást a bajba jutott adósok. 

hirdetés

Az utóbbi hetekben, hónapokban rengeteg nehéz helyzetbe került pécsi, illetve baranyai adós ajánlotta fel ingatlanját megvételre a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-nek (NET). A cég feladata, hogy megvásárolja a fizetésképtelenné vált jelzáloghitelesek lakásait, házait.

A program úgy működik, hogy az adósoktól – a hitelintézetek közbenjárásával – az Eszközkezelő az állam pénzéből megveszi ingatlanjukat. Így a tartozást is állami pénzből fizetik ki a bankoknak. Ezután a hiteladósok méltányos bérleti díj mellett élhetnek továbbra is házaikban, lakásaikban – egy nyolcmillió forint értékű lakás havi bérleti díja például nagyjából tízezer forint körül alakul.

A tavaly bevezetett lehetőség ugyanakkor eddig nem volt népszerű Baranyában. A legtöbb ingatlant a keleti országrészből ajánlották fel, a Dunántúlon nagyon alacsony volt ez a szám.  Az utóbbi hónapokban azonban a tendencia megváltozott: június, júliusban ugyanis ugrásszerűen megnőtt azon baranyaiak száma, akik igénybe vették a NET programját:

-A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. 2013. június 30-ig 276 ingatlanfelajánlást fogadott be Baranyából. Ezek fele található a megyeszékhelyen. Átlagos forgalmi értékük  6 millió 285 ezer forint volt – tudtuk meg Ternyák Edittől, a szervezet szóvivőjétől.

Az adósok többnyire csak utolsó lehetőségként választják a NET programját

Az ingatlanok 71 százaléka lakóház, 29 százaléka pedig társasházi lakás volt. A Net programjának hála viszont a megye hiteladósai 628 millió forintnyi hitel kifizetése alól mentesültek.

A díjmentes tanácsadást adó civil szervezet, a Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózat pécsi kirendeltségét is egyre többen keresik fel ebben a témában.

– Hozzánk is sok ingatlanhiteles fordul segítségért. Az utóbbi hetekben úgy tűnik, mintha kicsivel többen is jönnének – mondta Székelyhidi Gyula, a hálózat pécsi irodájában dolgozó szakközgazdász. – Tapasztalatom szerint azonban ezt a megoldást csak a végső esetben választják azok, akik törlesztési gondokkal küzdenek. A magyar emberekre ugyanis jellemző, hogy nagyon ragaszkodnak a tulajdonukhoz. Különösen az idősebb generációra igaz ez – említette meg.

A programba csak azok az adósok kerülhetnek be, akiken már az árfolyamgát sem segít – ám ők is csak rendkívül szigorú feltételek mellett. Az adósok nem veszítik el végérvényesen házukat; legalábbis a lehetőség adott arra, hogy 5 éven belül visszavásárolhatják otthonukat.