Viszik a pécsi adóskasszát

A városházán már készülnek arra, hogy mihamarabb megszabaduljanak attól a tehertől, ami majd’ egy évtizede nyomja a várost. Nagyon nem mindegy, hogy melyik hitelt viszik el.

hirdetés

A kormány tavaszi bejelentése után megkezdődtek a tárgyalások arról, hogy a város melyik hitelét, s milyen konstrukcióban veszi át az állam. Az összesen mintegy 44 milliárdos teher nagy részét, 29 milliárdot vállalnak át.

Az eladás lehetősége fennáll, ezért betervezik

Trombitás Károly, a gazdasági és pénzügyi bizottság elnöke szerint a minap arról döntöttek, hogy felhatalmazzák Páva Zsolt polgármestert a tárgyalásokra arról, mely hiteleket kívánja a város kiváltani. A konszolidáció által érintett hitelek, kölcsönök végleges listája így egyeztetés alatt áll.

A város azt a kötvényt bizonyosan szeretné visszaváltani, amit még évekkel ezelőtt bocsátott ki 38 ezer svájci frank értékben, de a frank árfolyamának emelkedése miatt közel kétmilliárd forinttal nőtt meg a visszafizetendő összeg. Emellett a mostani, 8,5 milliárdos folyószámlahitelt is szeretné a város átalakítani, az államnak átadni konszolidációra, hiszen ennek is kedvezőtlenek a pénzügyi feltételei.

Trombitás szerint éppen azért fontosak a most következő lépések, mert ez alapján tudható, hogy a még fennmaradó hitelek után milyen törlesztéssel kell számolnia Pécsnek a következő évtől, de nagymértékben érintheti a későbbi évek adósságszolgálatát is.

Beszédes az is, hogy a város az összes hiteleinek törlesztésére csak 2012 és 2009 között 5,5 milliárd forintot fordított, miközben volt olyan hitel is, amelynek törlesztése akkor még el sem kezdődött.

A korábbi városházi vizsgálat megállapította: a 2008-ban kibocsátott kötvény annak idején hatmilliárd forintos, míg az Európai Fejlesztési Banktól az Európa Kulturális Fővárosa program finanszírozására felvett 39 millió euró akkor 10 milliárdos kötelezettséget jelentett, de ezek immáron 22 milliárdos adósságként jelennek meg az árfolyamok változása miatt.

A vizsgálat kitért arra is, hogy akkor nyúltak a kötvénykibocsátáshoz, valamint értékesítették a város stratégiai ingatlancsomagját 5 milliárdért, amikor 2008-ban Pécs majdnem csődbe ment. Ezeket az összegeket azonban a működési hiány rendezésére használták fel, ami újratermelődött.