Vitorlázórepülők lepik el Pécs légterét

Nem csupán egy kurzus, igazi élmény is.

Idén 60 éves a Pécs-Pogányi repülőtér, a jubileumi év alkalmából pedig Pécsett rendezik meg a 61. Magyar Vitorlázórepülő Nemzeti Bajnokságot, melynek megnyitóját július 16-án, szombaton tartották a reptéren.

hirdetés

Immáron 60 éve annak, hogy az Uránváros területén lévő réges-régi, és gyorsan beépített repülőtér helyett Pogányban hoztak létre egy sportrepülésre alkalmas repteret. A Pécs-Pogányi Repülőteret Működtető Kft. és a Baranya Megyei Repülő és Ejtőernyős Klub (valamint számos repülőszervezet) pedig ezt a nagy alkalmat méltó módon ünnepli meg, hiszen az évforduló megannyi repülős programja közül is egyértelműen kiemelkedik az itt megrendezett, július 16-ától július 24-ig tartó 61. Vitorlázórepülő Nemzeti Bajnokság, melynek keretében kilenc napon át több tucat vitorlázógép szeli majd át a pécsi eget a magyar bajnoki cím megszerzéséért.

Egy cseppet sem volt repülőidő a megnyitón
Egy cseppet sem volt repülőidő a megnyitón

A bajnokság megnyitóján Girán János alpolgármester elmondta, hogy a pogányi repülőtér az elmúlt 60 évben nagyon sokat változott előnyére, jelenlegi állapotában pedig méltó a vitorlázórepülő sport legnagyobb hazai eseményéhez.

"Pécsnek is szól a verseny iránti érdeklődés"
“Pécsnek is szól a verseny iránti érdeklődés”

Hangsúlyozta, hogy soha nem volt még ekkora jelentkezés a versenyen, melyen 40 versenyző fog megmérkőzni – a hétvége viharos időjárásának ellenére is. Ez a nagyfokú érdeklődés pedig Pécsnek is szól – folytatta – a város ugyanis az elmúlt évek során példaértékűen szépült meg, látványosságait és hangulatát pedig a reptéren összegyűlt pilóták is élvezhetik a verseny ideje alatt.

A győzteseknek járó eozin trófeák
A győzteseknek járó eozin trófeák

Kiemelte, hogy a reptér jelenleg is aktív, működik, használják a repülőgépek, azonban a rendszeres légi forgalom megvalósítása és kidolgozása is folyamatban van már.

Gyöngyösi András, a Magyar Vitorlázó Szövetség vezetője a megnyitón elmondta, hogy több mint 15 éve nem volt Pécsett ekkora vitorlázóverseny, a helyszín, a szervezők és a város pedig be fogja bizonyítani a nézőknek és a sportolóknak is, hogy a közforgalmú repülés és a sportrepülés megfér egymással.

Az esemény szervezőinek nem titkolt célja, hogy a bajnokság megrendezésével emléket állítsanak a pécsi repülés hat évtizedének, valamint hogy javítsák a kapcsolatot Pécs és a magyar repülőtársadalom tagjai között, és persze, hogy növeljék a repülőtér ismertségét, elismertségét, no meg a sportrepülés értékét.