Víz világnapja: különleges programok az állatkertben

Március 22-én, azaz ma ünnepeljük a víz világnapját. Pécsen a Tettye Forrásház Zrt. és a pécsi állatkert idén együtt köszönti ezt a napot: ezen a héten csaknem félezer iskolás és óvodás ismerkedhet meg tematikus vezetés mellett a víz élővilágával a mecseki létesítményben, a hét végén pedig családi rendezvények lesznek.

hirdetés

Az idei víz világnapi rendezvények középpontjában a használt víz, annak is egy kevésbé ismert oldala, a szennyvíz olcsó energiaforrásként való használata áll. Pécs élen jár e téren: a városban és környékén naponta keletkező 26 ezer köbméternyi szennyvíz áram, hőenergia és komposzt formájában éled újra. A pécsi biogázerőmű zöldáramot és hőenergiát termel, a szennyvíztelepen szinte semmihez nem használnak ivóvizet, évi 120-150 ezer köbméternyi ivóvizet váltanak ki újrahasznosított szennyvízzel.

tettye, állatkert, hl01
Sándor Zsolt és Siptár Dávid a kiállításon

Akik a napokban a pécsi állatkertbe látogatnak, számos érdekességet láthatnak az idén 125 éves pécsi vízszolgáltatás történetéből. Mint Sándor Zsolt, a Tettye Forrásház vezérigazgatója vázolta, természetesen a víz is élettér, ezért is szervezték meg a mostani eseményt közösen partnerükkel, a pécsi állatkerttel. A különleges kiállításon például azokat a válogatott tárgyakat is meg lehet nézni, amelyek a pécsi szennyvízhálózatból kerültek elő. A hét végén a családokat várják: a vizes játékok és a kreatív foglalkozások mellett varázsóra-kísérletek szórakoztatják a látogatókat, de bemutatkoznak az állatkert legkisebb lakói is.

tettye, állatkert, hl02
Játékok várják a gyerekeket

Siptár Dávid, a pécsi állatkert igazgatója elmondta, a héten 460 óvodás és iskolás ismerkedik meg a víz világával másfél-két órás tematikus vezetés keretében. Ehhez az állatkert zoopedagógusi szakvezetést is biztosít. A Tettye Forrásházzal már régebb óta kiváló a kapcsolatuk, korábban ivókutat avattak a parkban, idén nyáron, a kánikulában pedig permetkaput is kap majd a mecseki zoo.

Hirdetés