Vízmű: érkezik a hárommilliárd

Az idei költségvetés helyi önkormányzatok támogatásai című fejezetében új cím nyílik Pécs önkormányzata feladatainak támogatása címmel, erre kerül az a 3 milliárd forint, amely a pécsi vízmű visszavásárlásához, kompenzációként szükséges. Az erről szóló kormányhatározat a hétfői Magyar Közlönyben jelent meg.

hirdetés

A 3 milliárd forint – ugyanebből a fejezetből – de a helyi önkormányzatok kiegészítő támogatásai címről kerül át az új címre. A kiegészítő támogatás címen az átcsoportosítás előtt 46 milliárd 93 millió forint szerepel.

A belügyminiszter a támogatás felhasználásáról és elszámolásának feltételeiről megállapodást köt az önkormányzattal. Az elszámolásnak ez év végéig kell megtörténnie.

Páva Zsolt pécsi polgármester (Fidesz) április 26-án jelentette be, hogy jelképes, 1 eurós összegért visszavásárolta a francia Suez Environnement vállalatcsoporttól a helyi vízművet Pécs önkormányzata. A megállapodás értelmében a városnak a korábban követelt 10 milliárd forint helyett 3 milliárd forint kompenzációt kell fizetnie.

A városvezető a sajtótájékoztató után közölte: Orbán Viktor miniszterelnökkel megállapodtak abban, hogy a kormány ezt az összeget biztosítja Pécs számára. Ez – szavai szerint – azt jelenteti, hogy a város még a közvetlen terhektől is megszabadul.

Frissítve (16:55) – A Fidesz-KDNP pécsi frakcióvezetőjének válasza:

“A maffiabaloldal egyik pécsi főszereplője, Tóth Bertalan ismét nem az igazság pártján áll, bár ezt már megszokhatták tőle a pécsiek. Ennél nagyobb baj, hogy ismét nem a pécsiek oldalára áll, hanem a maffiabaloldal politikai érdekeit tartja egyedüli iránynak és követendőnek.

Tóth Bertalan nem képes megérteni, hogy a fidesz és a pécsi városvezetés nem a multinacionális üzleti érdekeket, az extrahasznot, hanem a pécsiek érdekeit képviseli.

Tóth Bertalannak szokatlan ez a helyzet, szokatlan ez az állapot, hiszen a pécsi maffiabaloldal jeles képviselőjeként ő éppen arra törekedett, hogy minden mozdíthatót eladjon Pécsett, amikor alpolgármester volt.

Tájékoztatjuk Tóth Bertalant és az MSZP-t, hogy a pécsi városvezetés eddig is és ezután is mindent megtesz annak érdekében, hogy Pécs ne eladja, elkótyavetyélje, eljátssza vagy kiszervezze értékeit, különös tekintettel a közszolgáltatásokra, hanem visszaszerezze és visszaadja azokat a pécsieknek. Annak érdekében tesszük mindezt, hogy ezek a közszolgáltatások a pécsieket szolgálják, és ne a külföldiek zsebét tömjék.

Pécs ezért szerezte vissza a vízszolgáltatását és ezért szerezte vissza azt a tömegközlekedését is, amelyet éppen Tóth Bertalan alpolgármestersége idején privatizáltak el egy 2,4 milliárdos kézzel írt számlán, hihetetlen károkat okozva ezzel minden pécsi polgárnak és a városnak.

Végül szeretnénk megjegyezni, hogy Tóth Bertalannak akkor kellett volna ennyire aggódnia, amikor 3 milliárd forint pénzbeli jutalmat osztogattak szét Pécsett a szocialista városvezetés idején, miközben a csőd szélére sodorták a várost. Vagy akkor kellett volna aggódnia, amikor ő maga délelőtt és délután is felvette pénzbeli jutalmát „munkájáért” cserébe.

Dr. Hoppál Péter

Fidesz-KDNP pécsi frakcióvezető”

Frissítve (14:30) – Az MSZP Baranya Megyei Szervezete sajtóközleménye:

“Mindenki fizeti a Fidesz vízszámláját

Pécs, a mintaváros. A negatív minta városa: a hétfői kormányhatározat értelmében hárommilliárd forintot fizettet az Orbán-kormány a magyar adófizetőkkel – a Fidesz politikusai helyett. A fideszes vízszámla végül azonban ennél is többe, mintegy ötmilliárd forintjába kerül majd az adófizetőknek.

Mint ismert, az 1995-ben a Fidesz által privatizált Pécsi Vízművet 2009-ben a Fidesz országos vezetőinek jóváhagyásával kidobóemberek foglalták el. A törvénytelen vízműfoglalás óta Pécset messzire elkerülik a befektetők, 13%-os a munkanélküliség, a vízdíj pedig közel 20%-kal emelkedett. A város hosszú huzavona után most hárommilliárd forintért készül kivásárolni a vízművet, annak kétmilliárd forintos tartozásával együtt.

Kérdezzük a Fideszt: megérte? Ebből az ötmilliárd forintból hány munkahelyet lehetett volna teremteni?

Jogállamban a pécsi esethez hasonló nem fordulhat elő. A jogsértés miatti büntetőeljárás már folyamatban van. Bár a mostani „irányított” bűnüldözést elnézve nem táplálunk túl nagy reményeket arra, hogy még 2014 előtt megtörténik a felelősségre vonás, elvárjuk, hogy az ötmilliárd forintos károkozás politikai felelősei büntetőjogi felelősségre vonásban is részesüljenek!

Tóth Bertalan,

az MSZP elnökségi tagja