Vízmű-saga: Nem is perelhet a Suez?

A Bécsi Választottbíróság december 12-én tárgyalja a Vízmű-saga következő fejezetét, ám még az is előfordulhat, hogy a Suez nem perelhet. Pécs ugyanis nem nekik adta el anno a részvényeket. 

Legközelebb december közepén ülnek össze a bírák Bécsben, hogy eldöntsék, a Suez egyáltalán perelheti-e a pécsi önkormányzatot vagy sem? A kérdés azért merülhetett fel, mert a város a kilencvenes évek közepén nem a Sueznek adta el a vízmű-részvényeket, hanem a Lyonesse des Eaux vállalatcsoportnak, a birtokrész ezt követően – már a Toller érában – került át a Suezhez különböző név- és tulajdonosváltás után.

Úgy tudjuk, a bíróságnak most azt kell megállapítania, hogy jogutódnak tekinti-e vagy sem a Pécset perbe fogó francia céget. Ha igen, csak azután lehet szó arról, hogy a grémium eldöntse, mennyit is kell majd fizetnie a városnak a részvényekért, azaz mennyit ért a franciák tulajdonrésze az önkormányzattal közös cégben. Ha a nemzetközi bíróság szerint a vállalat nem tekinthető jogutódnak – amire van esély, akkor ezzel gyökeres fordulat állhat be az ügyben.

Az általunk megkérdezett szakemberek szerint bármilyen kimenetele is lesz a decemberi tárgyalásnak, várhatóan még évekig fog tartani a Pécs és Suez közötti vitás kérdések rendezése.

Az ügyben a pécsi önkormányzatot képviselő dr. Szabó Iván egyelőre nem akart nyilatkozni a részletekről, mert mint mondta, a felek megegyeztek abban, hogy a per állásáról nem beszélnek a sajtónak.

Az ügyvéd korábban úgy nyilatkozott, hogy ha a pécsinél tízszer nagyobb Fővárosi Vízmű részvényeiért – amelyben résztulajdonos a Suez – 15 milliárdot fizet Budapest, akkor aligha reális a 10 milliárdos követelés Péccsel szemben.

Mint ismert, a Suez közel tízmilliárdos kártalanítási igényt jelentett be az általa felkért brazil könyvelő cég, a Compass Lexecon szakvéleményére hivatkozva, mondván, „ennyibe fájt” nekik az, hogy 2009-ben a pécsi önkormányzat szerződést bontott velük. Ezzel szemben a pécsiek azt állítják, a részvények ennek csak töredékét – maximum 3-4 milliárdot – érik, a szerintük reális összeget pedig hajlandóak is lennének megfizetni a franciáknak.

 • a multik

  a multik kezében minden, így jóhogy nincs árcsökkentés sehol.

 • szemle

  Hát ez van!
  Ez egy demokratikus országban így szokás.
  De azért elgondolkodtató!!!!
  Volna mit tanulni az igazi demokráciáról.

 • na mi van postás

  Mindent vissza. Megvan a vízművünk, de hol vannak a buszaink? hol van atávfűtésünk? hol van gázunk? a távközlésünk?????? rohad a világ