Vizsgálat Kővári miatt

Blokkolták az akcióját

Hárommillió forintot osztott volna ki a Kővári János vezette bizottság olyan szervezeteknek, amelyeknek fontos tisztséget betöltő tagjai az  Összefogás Pécsért Egyesület színeiben indulnak az októberi választáson. Emiatt visszavonták a vonatkozó előterjesztést a pécsi városházán, ugyanis azt az ÖPE polgármesterjelöltje a feltételezések szerint szabálytalanul terjesztette a grémium elé.

hirdetés

A történtekről a Pecsiujsag.hu számolt be. Mint írják, Molnár Ferenc egykori önkormányzati képviselő, a Bányászok Érdekvédelmi Kulturális Egyesület ügyvivő elnöke szólt nekik a szóban forgó előterjesztésről.

Az egyik múlt heti ülésre készült dokumentum szerint az úgynevezett Civil Kapuk gyakorlati megvalósítása érdekében a Vasasért Egyesület, a Pécsi Életmód Egyesület, a Mosolymanó Egyesület, valamint a Tett-hely Ifjúsági Egyesület egy-egymillió forinttal gazdagodna.

Blokkolták az akcióját
Blokkolták a pénzosztást.

Mindezzel Molnár szerint az a probléma, hogy a négy szervezetből háromban fontos tisztséget töltenek be az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) jelenlegi képviselőjelöltjei. A támogatásról szóló előterjesztést pedig az ÖPE-elnök vezette bizottság vette napirendre, annak ellenére, hogy előzőleg a városvezetés elutasította azt – tette hozzá.

A részleteket illetően kiderül, hogy a vasasi civileket Berényi Zoltán vezeti, aki a keleti városrészben méretteti meg magát, a Mosolymanónál a Kertvárosban ringbe szálló Vörösné Deák Andrea az elnök, a Pécsi Életmód Egyesületnél pedig önkéntes projektvezető az a Varga Zsanett, aki az egyetemvárosiak jóvoltából ülne be a testület padsoraiba.

Kővári egyelőre hárít, s arra hivatkozik, politikai támadás érte őt és az ÖPE-t.

Ő azt mondja, a Civil Kapu pályázatot csaknem egy éve írta ki az önkormányzat, amikor még nyoma sem volt a mostani választásnak. Hozzátette: több szervezet is pályázhatott, a beérkezett dokumentumokat civil szakértők bírálták el. A politikus szerint „rosszindulatú hangulatkeltés” folyik a civilek ellen.

A városházán egyelőre ennek ellenére azt mondják, a bizottság és vezetője szabálytalanságot követett el, így az előterjesztést és a határozatot visszavonták, az nem is kapta meg a szükséges tisztségviselői engedélyt. Az illetékes alpolgármester, Csizi Péter hiába nem hagyta jóvá a dokumentumot, Kővári János ennek ellenére saját hatáskörben napirendre vetette azt. „Az ügyek belső előkészítési rendje tehát sérült, ezért vizsgálatot indítunk” – zárul a városházi közlés a Pecsiujsag.hu beszámolója szerint.

[box title=”ÖPE: lejáratás a cél”]Az Összefogás Pécsért sajtóközleményt adott ki a témában. Mint írják, “az utóbbi két hétben szinte minden nap valami lejáratással próbálkoznak az elmúlt 25 évért felelős pécsi pártok, különböző sajtóorgánumokat, és egykori pártembereket használva politikai céljaikra” – írták. Szerintük azért ez a nagy érdeklődés a civilek iránt, “mert ezek a pártok saját hiteltelenségük miatt elvesztették a választók bizalmát”. Most szerintük azzal próbálkoznak, hogy besározzák azokat a pécsi civil szervezeteket, akik összefogtak a városért”.

“Igen összefogtak a civilek, mert elegük van a sikerpropagandával eltakart tehetetlenségből, s elegük van ezen pártok pécsi szereplőinek fura közbeszerzési gyakorlatából, amelyek rendre a hátsó szobákban zajlanak. Most a civil szervezetek pályázatait próbálják befeketíteni, és a pécsi polgárok civil kezdeményezéseit ellehetetleníteni, pedig ezek az eljárások – ellentétben az ő közbeszerzési gyakorlataikkal és civil finanszírozásukkal – nyilvánosan, pályázat útján és civil kurátorok bírálatával zajlanak, sikeresen és átlátható módon. Az elmúlt négy évben több mint kétszáz civil szervezet vett részt a pályázatokon, amelynek révén megújultak közterek, játszóterek, közösségi házak, elindultak hátrányos helyzetűeket segítő programok, életre keltek elhagyott kulturális terek. A civil szervezeteket fojtogató politika valójában a pécsi embereket akarja ellehetetleníteni és alkotókedvüket elvenni.
Nem engedjük, hogy így legyen! Egyszer már létrejött egy városi méretű civil összefogás, amikor megmentettük a Tubest a radartól! Most megmentjük a várost a levitézlett pártoktól. A témát érintő szükséges jogi lépéseket azonnal megtettük” – írták közleményükben.[/box] [box title=”Lovász: kellett volna az alpolgármester engedélye” box_color=”#836cf4″]Lovász István jegyző az ÖPE kérdésére áttekintette az ügyet. Mint írta, előzetes egyeztetésen kellett volna átesnie az előterjesztésnek, azt az alpolgármesternek kellett volna jóváhagynia. Az ÖPE lapunkhoz eljuttatta Lovász István válaszát, amelyet az alábbiakban változtatás nélkül közlünk.

“A Természeti és Emberi Erőforrás Fejlesztési Bizottság 2014. szeptember 18-i ülésén megtárgyalt „Pécsi Civil Kapuk működési támogatásának jóváhagyása” c. napirenddel kapcsolatos megkeresésére az alábbi választ adom:

A Bizottság a hatáskörébe tartozó, az SZMSZ és a Bizottság Ügyrendje szabályai alapján napirendre vett ügyet megtárgyalhatja és arról hatáskörét gyakorolva döntést hozhat. A testületek működéséhez kapcsolódó ún. LOGO rendszer az előterjesztések, tárgyalandó napirendek szakmai, pénzügyi, jogi-törvényességi előkészítését, egyeztetését és ilyen módon magát a belső ügyelőkészítést hivatott segíteni elektronikus formában. Ezen előzetes egyeztetéseknek az előterjesztések megalapozottságának és szakszerűségének biztosítása szempontjából van jelentősége, ez teszi lehetővé ugyanis, hogy szakmai és törvényességi szempontból megfelelő, pénzügyi tekintetben megalapozott, valamint az önkormányzati érdekeket megjelenítő, az egyes szakterületekért felelős illetékes tisztségviselők álláspontját tükröző javaslatok, döntések születhessenek. Különösen fontos lehet az előzetes egyeztetésre vonatkozó eljárás lefolytatása olyan esetben, amikor a Bizottság a Közgyűléstől átruházott hatáskörében eljárva önálló döntési jogot gyakorol.

Az ügy áttekintése nyomán tehát az állapítható meg, hogy a „Pécsi Civil Kapuk működési támogatásának jóváhagyása” tárgyú előterjesztés napirendre vétele, illetve maga a meghozott döntés a normatív rendelkezések (így különösen az SZMSZ és a Bizottság Ügyrendje) előírásainak megfelelően, jogszerűen, azonban az előzetes belső egyeztetést biztosító LOGO rendszer használatának részbeni mellőzésével, nevezetesen a napirend tárgya szerinti szakterület felügyeletét ellátó alpolgármester – egyébként az előterjesztések tekintetében minden esetben gyakorolt – jóváhagyásának hiánya ellenére történt.

Tisztelettel
Dr. Lovász István
jegyző”[/box]