Ötvenezer egy kiló húsért

Nagy fába vágta a fejszéjét a nemesi családból származó pécsi Zichy Mihály, amikor elhatározta: Ófalu határában japán wagyu marhákat tenyészt. Az állatok eddig 30 millióba kerültek neki, most azonban beindulni látszik az üzlet.

hirdetés

Jogi diploma, városi élet, nemesi felmenők. Senki sem gondolta volna Zichy Mihályról tíz évvel ezelőtt, hogy belevág ebbe a sajátos bizniszbe, és a kétezres évek végére a wagyu marhák tenyésztésében leli legnagyobb örömét.

Azt mondja, mindenképpen a mezőgazdaságban akart dolgozni, egyrészt, mert ehhez volt kedve, másrészt, mert úgy gondolta: éhes ember mindig lesz.

“Éhes ember mindig lesz!”

– Egy osztrák újságban olvastam a japán wagyu marhákról, és úgy döntöttem: belevágok ebbe a nem mindennapi vállalkozásba – mondja az Ófalu melletti birtok tulajdonosa.

Zichy jól döntött, amikor farmernak állt, mert ezzel a különleges és meglehetősen dárga marhával eddig nem igen foglalkozott senki.

A wagyu marha húsának kilójáért akár ötvenezer forintot is megadnak, és a legjobb éttermek szerepeltetik kínálatukban a feketeszőrű állatokból készült csemegéket (felső kép). Bár a legendák szerint Japánban sörrel itatják őket, s komolyzenét hallgattatnak velük, a pécsi férfi szerint ennél kevesebb is elegendő az állatoknak.

– Csend, béke, nyugalom, stressztől mentes életmód. Pusztán erre van szükségük az állatoknak – mondja.

Csend és béke van!

Az eredetileg igavonásra szánt fajtát immár több száz éve óvják a munkától, emiatt pedig húsuk elzsírosodott, a márványossá vált, ami igazi gasztronómiai kuriózumnak számít.

– Omlós, porhanyós, különleges aromájú húst kell elképzelni. A zsír mint ízközvetítő kellemes hatást kölcsönöz neki, hiszen sütés közben a szövetek közül kisül, így varázsolva egyedivé az ételt. A minap japán húsipari szakértők is hanyatt vágták magukat, annyira ízlett nekik – meséli büszkén Zichy Mihály.

Borsos ára ellenére nem csak külföldön lehet eladni a wagyu-t, hanem már itt hon is érdeklődnek iránta.  Az egyik magyar élelmiszerbolt-lánccal például nem régen sikerült megállapodnia Zichynek. A CBA évente egy marhát vesz egyelőre, de pár száz kilóval számolva az is igen szép pénz.