Weöresnek Vörösék előtt lesz szobra?

A Vörös Ferenc által vezetett Murphy’s Pub elé kerülhet Weöres Sándor szobra. A pécsi önkormányzat napokon belül dönthet a műalkotás elhelyezéséről. 

hirdetés

Weöres Sándor 1933-ban került az Erzsébet Tudományegyetemre és ezt követően 1943-ig élt Pécsett, ahol az irodalmi élet meghatározó alakja volt. Itt alapította meg az Öttorony c. folyóiratot, részt vett a Janus Pannonius Társaság munkájában, eközben már publikált a Nyugat című folyóiratban is. Tanulmányai végeztével megbízást kapott a Pécsi Városi Könyvtár megszervezésére, vezetésére.

A pécsi önkormányzat még tavaly nyújtott be pályázatot a Nemzeti Kulturális Alaphoz annak érdekében, hogy méltó emléket állítson a költőnek. Ráadásul 2013-ban volt a költő születésének 100. évfordulója, ennek kapcsán kívánt a Munkácsy-díjas Kligl Sándor szobrászművész és Pécs városa olyan emléket állítani, amely Weöres Sándor alakjának emlékét visszaidézi városunkba.

weöres szobor pécsnre

Nagy Csaba, Pécs alpolgármesterének előterjesztéséből kiderül, az NKA tavaly decemberben döntött úgy, hogy ötmillióval támogatja az elképzelést, ugyanakkor az alkotás felállítása 18,4 millióba kerül, így a fennmaradó összeget a költségvetésből biztosítja a város.

Az ülőszobor elhelyezését a Király utca elején, a Széchenyi tértől 35-40 méterre tervezik – ez a McDonald’s és a Murphy’s Pub elé esik. A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. – mint lektorátus – az emlékszobor tervét már előzetesen jóváhagyólag véleményezte, a pécsi oktatási és kulturális bizottság is támogatja annak létrejöttét.