Zágrábban folytatódott a Déli Nyitás

Őri László alpolgármester vezette azt a delegációt, amely a Déli Nyitás következő állomásaként nemrég Zágrábba és Varasdra is látogatott. A tárgyalások során a küldöttség konkrét megállapodásokat is kötött, amelyek ugyan elsősorban a kulturális együttműködést fűzik szorosabbra, de amelyek egyúttal a gazdasági-turisztikai kapcsolatok erősítését is elősegíthetik.

hirdetés

Őri László mellett Vincze Balázs, a ZSÖK vezérigazgatója és Hári József önkormányzati képviselő, nemzetiségi tanácsnok vett részt a zágrábi megbeszéléseken, amelyeket Vesna Kusin alpolgármester asszonnyal folytattak.

– Konkrét megállapodást kötöttünk arról, hogy Zágráb lesz a 2017-es Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó díszvendége, így fellép majd a Horvát Nemzeti Balett társulata is. Emellett a jövőben több alkalommal vendégszerepel déli szomszédunknál a Pannon Filharmonikusok zenekar is. Számos kiállítást és egyéb programot is szervezünk közösen. De tárgyaltunk arról is – ami tulajdonképpen a Déli Nyitás mögött lévő legfontosabb szándék -, hogy a kulturális kapcsolatokon keresztül megvalósuló partnerség miként alapozhat meg további turisztikai és gazdasági együttműködést a két fél között – mondta a pécsi városvezető.

zagreb1 - into
A pécsi delegáció a zágrábi vendéglátókkal

Őri László hangsúlyozta, hogy a Déli Nyitás nem önmagéért való, nem öncélú kezdeményezés, hiszen a kulturális kapcsolatokon keresztül létrejövő gazdasági együttműködés a későbbiekben akár munkahelyeket is teremthet Pécsen.

– Ez nagy eredmény, hiszen Zágráb jóval nagyobb város, mint Pécs, de ezáltal elmondható, hogy jól pozicionáljuk magunkat, amikor a horvát fővárossal tárgyalunk, hiszen Zágráb partnernek tekint minket. Így lehetőség nyílhat arra, hogy olyan turisztikai értékesítő pontot nyissunk és olyan turisztikai és marketing-kiadványokban hirdessük a pécsi kulturális programokat – köztük is kiemelten a Zsolnay-negyed rendezvényeit -, amelyek városunkat, a régiót és az országot is népszerűsítik.

Szintén az együttműködés lehetőségeinek bővítéséről esett szó a szintúgy Őri László által vezetett küldöttség nemrég pár napja véget ért varasdi látogatásán.

Az alpolgármester szerint ezen kapcsolatépítések óriási lehetőséget teremtenek Pécs számára a Déli Nyitás minél szélesebb körű és magasabb szintű kiaknázására.