Bezárt: alig járt valaki a Caflischba

Ismét zárva van és kiadó az ország egyik legöregebb kávéháza, a Király utcai Caflisch, miután a legutóbbi bérlő, Kremling László négy havi bérleti díjjal tartozott már a tulajdonosnak. A Pécs Holding végül lehúzta a rolót.  

hirdetés

Két évig zárva volt, mielőtt másfél évvel ezelőtt átvette a Caflischt Kremling László. Nagy ötletekkel indult neki, még a Zsolnay kandallót is visszaépíttette, de végül alig volt vendége. Fizetni sem tudta az egyébként alacsony bérleti díjat.

– Nem volt forgalom, nem tudtam kitermelni a kétszázezer forintos bérleti díjat, ezért bezárta a holding a kávéházat – magyarázta a bérlő. – Szeretném folytatni, és mindent elkövetek, hogy tovább tudjam működtetni a helyet, mert tele vagyok ötletekkel – tette hozzá.

Szerinte az volt a probléma, hogy a pécsiek az elmúlt másfél évben még nem szokták meg, hogy újra nyitva van a Caflish, pedig ő megfizethető áron dolgozott.

Kremling Lászlónak még sok ötlete lenne

– Türelmesnek kell lenni, az első hónapokban előfordult, hogy nem volt komoly bevétel. Úgy vélem, az is nehézséget okoz az embereknek, hogy el kell jönniük idáig, de a fesztiválok sem segítenek a helyzeten – mondta Kremling.

Két évet adott magának arra, hogy felfuttassa a helyet. Szerinte jó úton haladt, ugyanis számos kulturális, irodalmi programmal, könyvbemutatókkal várta (volna) vendégeit ősszel. Azonban a bizonytalan helyzet miatt volt, amit kénytelen volt lemondani.

– Hetvenöt embernek tudtam férőhelyet biztosítani egy-egy esemény alkalmával. Profin működtem, viszont éppen most indulna be az üzlet. Egyre többen ébrednek rá ugyanis, hogy ez a hely méltó a Király utcához – fogalmazott.

Bár a kávéház a múlt héten bezárt, a Caflisch márkanév Kremling tulajdonába került – állítja. Szerinte, ha rendezni tudja a tartozását és sikeresen együttműködnek a Pécs Holdinggal, reményei szerint két hét múlva újra kinyithat.

Próbáltuk elérni a Pécs Holding Zrt. illetékesét is a vendéglátóhely jövőjével kapcsolatban, de cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz a kérdéseinkre.

[frame]Történelem

A kávéházat 1789-ben alapították, ekkor cukrászdaként működött és vált a pécsiek kedvelt helyévé. 1800-tól azonban már egy új funkciót betöltve, kávézóként is üzemelt. 1869-től Caflisch Kristóf cukrászmester bérelte, majd 1879-ben megvette a helyet. 1887-es halálát követően, özvegye vette át az üzletet, ezután vált országosan ismertté és a város legjobb cukrászdájává. Fénykorát a két világháború közötti időszakban élte, ugyanis a pécsiek kedvelt találkahelye volt. 1945 után válságba került, alapanyaghiány majd a szocialista tulajdonviszonyok miatt, végül államosították 1952-ben. A szocialista korszakban Éva cukrászda néven működött, majd 1988 augusztusában visszakapta régi nevét és patinás belsőterét, emellett kerthelyiséggel is bővült.

[/frame]

 

 • furi

  Remélem valaki egyszer megtalálja a D.N: cikkeit amelyben arról ír az újságíró, hogy 5 Hoteltulajdonos jelentette fel K. Lászlót, mert nem fizetett! Időnként nem ártana utánajárni az embereknek mielőtt bármit a kezébe adnak! Remélem visszakapja azt is mind kamatostul, amit a családjával tett!egy senkiházi galandféreg!gusztustalan igénytelen!!!!

 • (-.(-.(-.(-.-).-).-).-)

  Szánalmas volt az a hely. Egyik kedves “pincér” (egyetem mellet) ismerősöm dolgozott ott pár napot majd totál kiborította és tovább állt. Nem volt hajlandó rendelni semmit amiből esetleg pénzt lehetett volna csinálni. Amikor végre nagy nehezen kilehetett belőle sajtolni 3 üveg töményt azt megitták a haverokkal. Benéztem én is többször volt amikor Kremling úr konkrétan közölte h csak teát tud adni mert más nincs. Az meg, hogy az egyébként ügyes fiú a nappalinak csinálta a forgalmat mert a kinn lévő két asztalból az egyiken ő ült a másikon meg Lacibácsi az meg szerintem önmagáért beszél 😀

 • justbi

  megkérdezhetem kedves Magic,hogy melyik részeg gitárosra gondolsz?

 • cafkit

  Kár,hogy ezek az emberek nem látták,akkor a KÁVÉHÁZAT ami nem cukrászda,mikor néha,tényleg nem állítom,hogy minden nap,de sokszor ha benéztünk,lehetett látni embert dögivel.

 • Magic

  Arra a kirakatra marha sok minden ki volt írva, épp’ csak lóf…szt sem lehetett venni bent. A részeg gitáros ingyen óbégatásra meg ki kíváncsi?

 • Don’t Judge By Appearance

  Mindenki azért panaszkodik, hogy nem volt sütemény és fagyi.
  De a Caflisch nem cukrászdaként üzemelt az elmúlt időszakban, hanem kávéház-galériaként. Még az üvegre is az van kiírva, hogy Caflisch Kremling Kávéház Galéria.

 • judy

  *szólók

  Ja és nem rendszeresen ugyan, de tényleg kiabált azzal a helyes kiskutyával. (Aki szintén nem tudott elég cuki lenni ahhoz, hogy vendéget vonzzon…)

 • judy

  Egy patinás kávézót nem kellene egy ilyen hobóra bízni…Aki láthatóan semennyire nem ért a vendéglátáshoz, csak magyaráz róla, hogy mennyire profi. És az, hogy ő maga, ezzel a megjelenéssel, a hely arcaként ott próbált reprezentálni, az csak külön feketepont neki!

  Ja és ha már az előttem szólok említettek ezt-azt a “kínálatból”, én a megállítótábláról az egyik kedvenc ajánlatomat említeném: limonádé pécsi vízből… 😀

 • Sanyi bácsi

  Az igénytelenség rögtön a bejáratnál kezdődik: ütött-kopott bejárati ajtó , tele aggatva szeméttel.
  Sz.T. mondta meg a tutit: ” Van itt pénz kérem, csak a s.z.a.r.é.r.t már senki nem akar fizetni”

 • manó

  Nem működött profin. Igénytelen volt.
  Elég sokan tudják, milyen ember ez a Kremling, amúgy is…

  Egy dísznövényt nem bíznék rá!

 • HÁHÁ

  Kedves Hotter!

  Ne haragudj, hogy megbántottalak! Nem akartam tiszteletlen lenni, igazán. Remélem sikerül túl lépnünk ezen a dolgon. Bocsáss meg a mocskos szám miatt is! Igyakszem a jövőben figyelni rá.

  Üdvözlettel:
  HÁHÁ

 • Hotter

  Kedves Háhá téged meg a mocskos szád minősit…lefele amerre végtelen az ut.

 • Kolombusz

  Amikor betértem a családommal, hogy eszünk akkor egy finom sütit éppen azt láttam, hogy a pult mögött rosszul van valaki! Éppen hányt a pult mögött egy férfi! Sajnos nem tudom ki lehetett az, hogy vendég vagy éppen személyzet, de annyira megdermedtünk, hogy örökre nyomot hagyott bennünk! Szóval süti nem volt, de legalább volt hányás! Elkeserítő!

 • HÁHÁ

  Ráadásul az elmúlt hónapokban valami kisgyereket is alkalmazott…ha jól láttam hoppmester beosztásban (énekelt, gitározott, felszolgált) aki a nappali teraszán ülő vendégeknek zenélte a repertoárjában lévő 10 számot 1,5 órán keresztül…így ha volt VALAKI ezen a bolygón, akinek megtetszett az az előadás, az is a nappalinál ült le.TOTÁLIS ÖNGÓL

 • Papa

  Én szerettem! Kevés fogyasztani való volt, de azt legalább ingyen adta, ha kint ücsörgök az utcán, hogy lássák, van vendég.

 • Hippi

  Se fagyi, se sütemény, se üdítő, se kávé (!!!) nem volt. Limondét ő maga csinált, ki tudja miből… A sörcsapot már ezer éve leszerelte a sörgyár, üveges sört lehetett kapni, ha éppen volt ideje bevásárolni reggel a közértben. Komolytalan volt.

 • HÁHÁ

  Kedves Hotter!

  Ízlésről nem vitázunk, uh abba bele sem kezdek, hogy milyen lehetett az a kávé…de hogy mertél attól a koszos, zsíros hajú, igénytelen hippitől kérni bármit is, az csak téged minősít….

 • Vérfarkas

  Hagyományos cukrászdákkal tele van a város. Ha a következő üzemeltetőnek van egy kis esze, valami posztmodern helyet csinál a Caflish-ból: mondjuk egy gótikus steampunk cukrászdát vámpír és zombidizájnnal. Ez a város mai állapotához is tökéletesen illene! 😀

 • Sz. T.

  Hotter! Miért csak a Caflisch volt tök üres, miközben a Nappali vele szemben tele van állandóan, még a **** Roxy is simán megy, a többiről már nem is beszélve. Van itt pénz kérem, csak a s.z.a.r.é.r.t már senki nem akar fizetni.

 • Hotter

  A kutyájával nem kiabált, egyébként finom kávét adott, de sajnos sok a kávéház az utcában, a fizetések meg a béka ……alatt.

 • Zsolti

  Egyetértek az előttem szólóval. Naponta arra jövök-megyek dolgozni. Szánalmas volt, amit művelt. Lezüllesztette azt a cukrászdát teljesen! Jó döntés volt végre kirakni onnan. Reméljük, jön valami hozzáértő.

 • HÁHÁ

  Ez a pasas valójában nem csinált semmit. Az ajtó mellé kikötött szerencsétlen kutyájával ordibált, nyugodtan cigizgetett bent, ha éppen nyitva volt, akkor két asztalt kicsapott a kávéház elé. Egész nyáron nem volt fagyi nála….egy cukrászdában….Szánalom ez a semmirekellő hippi…csak akkor ültek le nála, ha a Nappali tele volt…