Zene, zene és zene Pécsen!

A Kodály Központban méltó helye van Brahmsnak

Pazar évad elé néznek a komolyzene kedvelői: a Pannon Filharmonikusok bemutatták a 2016/2017-es idény programját. Csak a Kodály Központ színpadán összesen 72-szer lép fel a zenekar, operában közreműködve is hallhatjuk őket, és a Pécsi Balettel együttműködve is zenélnek majd, ez utóbbira sok éve nem volt példa Pécsett. Számos évforduló is jön, a Filharmonikusok mindre különleges darabokkal készülnek.

hirdetés

Világhírű karmesterekkel, világhírű művészekkel és világhíres zeneművekkel is találkozhatunk a pécsi zenekar 2016/2017-es évadát bemutató programfüzetében. A zenekar vezetői szerint páratlanul gazdag szezon várható.

Horváth Zsolt a Pannon Filharmonikusok igazgatója szerint ebben az idényben is folytatódik a zenekar sikertörténete. Több mint 100 program várható az augusztus végén kezdődött, 2017 júliusáig tartó évadban.

A zenekar egy hét alatt négy fővárosban is zenélni fog: Szarajevóban, Belgrádban, Zágrábban és Ljubljanában is.

Említést tett a Filharmonikusok rezidens kórusáról, az újonnan alapított Fesztiválkórusról, mely szó szerint egy év alatt berobbant a magyar komolyzenei életbe.

Elmondta, változás lesz, hogy az idén a Segítség, komolyzene! nevű, gimnazistákat megcélzó hangversenysorozat elmarad, annak érdekében, hogy új kihívásokat keressen a zenekar. Ilyen lesz például az autentikus, korhű barokk hangzás megteremtése, mellyel még nem kísérletezett az ország egyetlen zenekara sem.

filharm sajttáj
Horváth Zsolt, Páva Zsolt és Bogányi Tibor a sajtótájékoztatón

Páva Zsolt polgármester úgy nyilatkozott, már a frissen megjelent programfüzet is egy újabb előrelépést tükröz, nem beszélve a bérletesek számáról, a hangversenyek népszerűségéről.

– Három nagy évforduló is előttünk áll, melyek a Filharmonikusok zenei programjában is tükröződnek, egyfajta „sarokköveket” jelentenek – fogalmazott. – Az egyetem alapításának, a reformáció kezdetének, és az 1956-os forradalomnak is évfordulóját üljük ebben az évadban, a Filharmonikusok pedig minden alkalomra külön, színvonalas műsorral jelentkeznek.

Elmondta, az önkormányzat is értékeli ezt a fajta kulturális tevékenységet, ezért 100 millió forintos pluszjuttatásban részesíti a zenekart, ezzel kimutatva, hogy fontos számára. Célkitűzése Pécsnek az is, hogy a régió kulturális központja legyen, ebben pedig fontos szerepet játszik a város komolyzenei élete.

Bogányi Tibor, a Pannon Filharmonikusok rezidens karnagya 11-szer fog idén színpadra állni a zenekarral. Most a főbb produkciókat, világhírű zenészeket és karmestereket mutatta be a sajtó képviselőinek.

Már az évadnyitó erős felütéssel kezdődik: Sztravinszkij Oedipusa hangzik majd el, mely igazi unikumnak számít a zeneértők körében.

A pécsi zenekar a Bartók-év jegyében „Bartók Ötpróba” néven hirdetett koncertsorozatot, mely során a világhírű magyar zeneszerző leghíresebb, szakmailag legnagyobb kihívást jelentő darabjait játsszák el.

Parádés programjaik között van Bach Máté passiója is, úgy, ahogy Wainwright Prima Donna című kortárs operája, Beethoven Egmont-nyitánya.

A meghívott világsztárok között pedig olyan nevekkel találkozhatunk, mint Andrej Gavrilov, Akiko Suwanai, és vissza fog térni Bogányi Gergely zongoraművész is.