Zöld lámpát kaphat a mecseki élménypark

Az utolsó akadály is elhárulhat ma a pécsi önkormányzat rendkívüli ülésén az állatkert rekonstrukciója elől. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél jóváhagyták a város terveit.

hirdetés

Az elmúlt években a környezetvédelmi hatóság többször is csupán „jóindulatból” újította meg a létesítmény engedélyeit, hiszen az elavult technológiával megépített állatkert a tettyei vízbázis felett helyezkedik el, ami potenciális „veszélyforrás” lehet. A hatóság az alászigetelési hiányosságok miatt többször meg is bírságolta a parkot, valamint „ultimátumot” szabott az intézménynek: vagy felújítják, vagy zárják be. Az önkormányzat ezért az elmúlt években több eshetőséggel is számolt, s bár szó volt a költözésről is, ez rendkívül sokba került volna, ezért inkább a helyszínen történő rekonstrukció mellett döntöttek.

Az évekig tartó hercehurcára most pont kerülhet: az önkormányzat csütörtökön rendkívüli ülésen dönt a felújításról, pontosabban a mecseki élménypark kialakítását célzó projekt elindításáról. A fejlesztési programra 1,1 milliárdos pályázatot nyújtott be a város még októberben, amelyet kisebb hiánypótlás után a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség néhány napja el is fogadott.

A pécsi képviselőknek így – Páva Zsolt előterjesztése alapján – csütörtökön a támogatási szerződés aláírásáról kell csupán dönteniük, ezt követően az önerő nélküli, azaz 100 százalékban uniós forrásból finanszírozott projekt célegyenesbe kerülhet.

A projekt során megtörténik a mecsekoldali park teljes modernizációja, a környezetvédelmi szempontoknak megfelelően alászigetelik a kifutókat, amelyek pedig nem felelnek meg a jelenlegi előírásoknak, azokat teljesen átalakítják, sőt, nagyobbak is lesznek, mint most. A három és fél hektáros állatkertben modern fogadóépületet húznak fel, ide költözik a belvárosból az Akvárium-Terrárium is. A létesítmény alkalmas lesz különböző iskolai, óvodai programok lebonyolítására is.

A programhoz kapcsolódóan új bicikliutat építenek, így az állatkertből kerékpárral eljuthatunk majd a Mecsextrém Parkba, Árpád-tetőre.

Lesznek új lakói is a vadasparknak, akár leopárd, medve, fekete párduc is élhet majd a zoo falai között. A pécsi pályázók egyébként igencsak figyeltek mindenre, hiszen a pályázati anyaghoz a dolgozók, gondozók véleményét is kikérték, mondván, ők állnak közvetlen kapcsolatban az állatokkal.

Az első kapavágások után várhatóan 2014-ben készül el az új élmény- és vadaspark.

  • Megijedtem!

    ááááááá! Egy medve a Mecsekben:))