Zöld Pont: maroknyi ellenző maradt

Immár negyedik alkalommal gyűltek össze érdeklődő postavölgyiek azok után, hogy egy részük tiltakozó akciókat indított a 18 milliárdos, uniós támogatású Mecsek Dráva Programban tervezett hulladékudvar megépítése miatt. Most részönkormányzati ülésen hivatalosan is ismertették, mire jutottak a szakemberek a beruházással kapcsolatban. A tiltakozók legfontosabb kérdése az volt, mi az a Zöld Pont?

hirdetés

Frissítve (21:45) – Vége

Úgy tűnik vége a részönkormányzati ülésnek. Mintegy tízen magánbeszélgetéseket folytatnak Merza Péterrel, Moór Eszterrel, Kiss Tiborral. Egyenként igyekeznek meggyőzni az embereket láthatóan. Pár nagyobb hangú érdeklődő már elment, néhányat viszont sikerült meggyőzni. Hogy mikor, hol lesz folytatás, ha lesz egyáltalán, nem ismert. Két perccel háromnegyed tíz után már üres a folyosó, a messzeségből nevetgélés hallatszik.

Frissítve (21:37) – Beszökött egy tücsök?

Egy tücsök ciripel egy sarokban egy virágcserép mellett. Elbújhatott. Ketten keresgélik. Közben Kiss Tibor összefoglalót tart. Valaki pedig azt kérdezi: Mikor lesz a Mecsek Dráva Társulás következő ülése? Mert elmennének oda is tiltakozni. Több százan, mondta. Most tízen vannak.

Frissítve (21:28) – Beléptetés, bezárás?

Az egyik, eddig hangosan, ellenségesen felszólaló lakó Kiss Tiborral folytatott privát kommunikációt, amíg a többiek felszólalásai folytak. Ő azt mondta, végülis hozzá lehet járulni a projekthez, ha ahhoz tényleg csak a környék lakói férnek hozzá, hiszen így a bekerülő szemét között tényleg nem lesznek veszélyes dolgok.

Valaki azt kérdezte, ha nem használja senki, mennyi idő után lehet bezárni majd a Zöld Pontot? Merza szerint öt év után.

Tizennyolc érdeklődő kíváncsiskodik még, többször leírt gondolatok, kérdések hangoznak el ismét.

Frissítve (21:12) – Kemény fejek

Úgy állunk, hogy a jelen lévők egy része nem fogadja el a beruházást, s nem érti meg, hogy nem lehet komoly pénzügyi következmények nélkül áthelyezni a létesítményt. A másik fél is már csak ismételni tudta önmagát az elmúlt fél órában.

Frissítve (20:54) – Meixner is megszólalt

Meixner András is szót kért, aki szocialista képviselőként megszavazta a beruházást és maga is ott volt azon a közmeghallgatáson, amelyen szóba került a postavölgyi udvar. Mint mondta, a program nagyon jó, a szelektív gyűjtés támogatható. A helyszín viszont nem szerencsés szerinte, mert nem kommunikáltak, beszéltek a lakossággal korábban.

Frissítve (20:48) – Lesznek, akik nem fogadják el

Merza Péter olykor tagolva, hangosan ismétli, hogy négy konténer lesz, papírral, fémmel, műanyaggal, üveggel a Zöld Ponton. Vannak, akiknek ez sem tetszik. Ők valószínűleg mindig tiltakozni fognak.

A hangulatról: a vitára érkezők maradtak és úgy fest, a harmadik óra után sem fáradnak. Moór Eszter viszont igen: egyre erősebb hangon próbálja meggyőzni a fanyalgókat, hogy nyertek a projekt visszanyesésével, egyébként meg hasznos lesz mindenkinek a Zöld Pont.

Frissítve (20:28) – Lesz-e vagy nem lesz?

Mintegy harmincan maradtak az ötvenes érdeklődő seregből. Többen azt kérték, mondja ki nyíltan egy illetékes, hogy lesz-e építkezés, vagy lelehet-e mondani még a beruházást. Merza erre már korábban többször megadta a választ: a bemutatott terv a maximum, amit el lehet érni a projektben. Azt le lehet szögezni, a jelen lévőkből jó néhányan mindenképpen ellenzik a Zöld Pont megépítését, így teljes megegyezés nem lesz az ügyben valószínűleg soha.

Csaba Ders városi főépítész is beszélt: ő azt mondta, minden jogszerű, bíróságon támadhatatlan lett volna az eredeti hulladékudvar megépítése esetén is. Az emberek nyelvén szólva hozzátette: a város olyan, mint egy ház. Egyszerre kell benne több funkciónak helyet biztosítani, s ehhez kompromisszumokra is szükség van.

Frissítve (19:57) – Reménypuszta, 58-as út, nyírfák

Az egyik felszólaló megjegyezte: Postavölgynek ez a Zöld Pont olyan mintha egy Cinema City-t építenének, azaz semmi. Ahhoz képest, ami már most is van. Mint mondta, kivágták a fákat az 58-as út széléről a közutasok, áruházak, benzinkút épült hozzájuk, s lent, a déli részen még komolyabb gondok vannak. Azok miatt is fel kellene szólni egyszer, mondta. A többiek közül páran lehurrogták, pedig a hulladékudvart ő is ellenzi.

A részönkormányzati ülés egyre inkább postavölgyi lakossági fórumra emlékeztet…

Frissítve (19:41) – Postavölgy verné Harkányt?

Merza Péter egyik válaszában egy epés kérdésre megjegyezte: a mecseki villákhoz azért nem építenek Zöld Pontot, sem hulladékudvart, mert nincs ekkora telke odafent az önkormányzatnak, s nem is építhető ilyen ipari létesítmény vízbázisra. Postavölgy alatt pedig nincs vízbázis. Erre egy hozzászóló megjegyezte: de van, hiszen neki is van kútja. Kiss Tibor, a Pont leendő üzemeltetését végző BIOKOM Kft. ügyvezetője viszont kisegítette: az talajvíz. Egy idős néni viszont azt mondta, nemhogy vízbázis, termálvíz bázis is van Postavölgy alatt tudomása szerint, s több vizet is hozna, mint a harkányi termálforrás. Kiss Tibor erről még nem hallott, pedig, mint mondta, ismeri a szakterületet.

Frissítve (19:28) – Félnek, hogy majd később igazi hulladékudvar lesz belőle

Úgy tűnik, az összegyűlt emberek többsége el tudná fogadni a Zöld Pontot magát, de mindenki megfogalmazta: nem akarják meglátni, hogy itt valaha is mást is, veszélyes hulladékot is átvesznek.Többen megjegyezték, éppen e félelmük miatt nem kérnek semmi hulladékudvar-szerű létesítményből.

Frissítve (19:23) – Mit nem lehet hozni?

Cser Tibor, pécsi PDSZ-tag azt kérdezte, pontosan mit nem lehet majd vinni Zöld Ponthoz. Mert ő megnézte mi számít veszélyes hulladéknak, de van veszélyes elemeket tartalmazó hulladék is. “Egyszerűbb elmondani, hogy mit lehet majd vinni. Papírt, műanyagot, fémet, üveget.” – zárta rövidre Moór Eszter.

Frissítve (19:07) – Harminc fok, nyugalom

Az egyik felszólaló hölgy azt mondta, a létesítmény csökkentett formában való megépítését elfogadhatónak tartja. De csakis akkor, ha valóban úgy építik meg, ahogy azt Merza bemutatta a látványterveken. Valami komoly garanciát várnának, mondta. Hozzátette: Postavölgyet eddig elhanyagolták, beígértek egy csomó mindent, mégsem valósult meg semmi. Egyvalamit kivéve, „Soó László (volt szocialista képviselő – a szerk.) idehozott a nyakunkba egy játszóteret, amit senki sem kért” – mondta.

A részönkormányzati ülést egyébként megint az Árpád Fejedelem Gimnázium folyosóján tartják, ahol masszív harminc fok lehet. Ennek ellenére viszonylagos csend és nyugalom uralkodik az ülésen, csak Moór Eszter néhány megjegyzését követi zúgolódás, ha a képviselő nem fogalmaz elég finoman.

Frissítve (19:01) – Beszóltak Moór Eszternek

Moór Eszter részönkormányzati elnök némileg felborzolta a kedélyeket, amikor arról beszélt, hogy a beruházásnak hála végre megújul a Postagalamb utca. De azzal is, hogy azt mondta, ma is keresik az ingatlanokat a városrészben, hiszen ő is talált a postaládájában olyan szórólapot, amely szerint a környéken vásárolna valaki házat. A zúgolódást égül azzal csitította, hogy a létesítménnyel kapcsolatban elért változások mégiscsak pozitívak postavölgyi szemszögből.

Be is szóltak neki, hogy nem képvisel normálisan a városrészt, mert nem gondoskodott a program elvetéséről. Moór Eszter azt mondta, az elmúlt időszakban két fogadóórát is tartott, s e szerint nincsenek túlnyomó részbe a beruházás ellenzői, csak az érthető és elvárható tájékoztatás elmaradása miatt emelik fel szavukat. A beruházás megakadályozását illetően hozzátette: soha nem vállal, s ezután sem fog vállalhatatlan ígéreteket tenni.

Frissítve (18:45) – Mi a garancia, hogy másképp építik meg?

Az egyik felszólaló azt mondta, a Merza által elmondottakkal szerinte a többség egyet tud érteni, azaz a plusz fásítási programmal, a kevesebb konténerrel, a veszélyes hulladékok befogadásának mellőzésével el tudja fogadni a programot. Felmerül azonban szerinte a kérdés, ki garantálja, hogy úgy épül meg a projekt, ahogy most elmesélték? Merza azt mondta, jegyzőkönyv készül az ülésről, szerződést kötnek az unióval, emellett azt a látványtervet, amit most bemutatott, Postavölgybe is kihelyezik. Ha nem úgy épül meg a létesítmény, ahogy a képen van, joggal reklamálhat a lakosság – mondta.

Frissítve (18:32)

Merza Péter, az uniós program koordinátora megismételte azt, amit korábban mi is közöltünk cikkünkben, illetve, ami a közleményben szerepelt. Leszögezte: az EU nem engedi a beruházás komplett elhagyását, áthelyezése pedig nem megoldható – Pécsen ugyanis nincs olyan besorolású terület, amely ezt lehetővé tenné. Hozzátette: jövő tavasszal próba szintjén az előírások szerint működnie is kell egy Zöld Pontnak a városrészben.

Elmondta: egyetlen megoldásként az jöhetett szóba, hogy zsugorítanak a projekten, átalakítják az eredeti elképzeléseket.

Frissítve (18:19)

A részönkormányzati ülés kezdési időpontjára nagyjából ötven érdeklődő jött el. Egyikük azt mondta lapunknak, a változtatásokkal számára már elfogadható a beruházás, s úgy vélekedett, az otthon maradók – két hete úgy kétszázan lehettek – is így lehetnek az üggyel. Ezzel együtt, mondta, még mindig jó páran vannak, akik semmilyen, hulladékokkal kapcsolatos beruházást nem látnának szívesen. Hozzátette: a postavölgyieket az zavarta és zavarja ma is leginkább, hogy annak idején, amikor döntöttek a terület kijelöléséről, majd a beruházásról, őket senki sem tájékoztatta, senki sem kérdezte meg.

Az ülés egyébként negyed hatkor még nem tudott elkezdődni, Moór Eszter elnök elmondta, még várnak részönkormányzati képviselőket.

Korábban írtuk:

Várhatóan ismét postavölgyi és környékbeli lakók tucatjai jelennek meg azon a részönkormányzati ülésen, amelyet a Siklósi út mellé tervezett hulladékudvar kapcsán hívtak össze kedd estére. A képviselők és várhatóan a szép számban érkező érdeklődők arról kapnak hivatalos tájékoztatást, hogy mire jutottak a beruházás gazdái. Mint ismert, nem épül meg a hulladékudvar, hanem helyette egy Zöld Pont lesz csupán. Igaz, ez eddig csak egy sajtóközleményben jelent meg.

Úgy tudjuk azonban, a postavölgyiek egy részének ez a gondolat sem tetszik,  éppen ezért heves vitának néznek elébe a fórum szervezői és a résztvevők.

Mini erdőbe tennék a Zöld Pontot

– A programot nem lehet leállítani, mert az több százmillió forintos büntetéssel járna, amelyet Pécsnek kellene kifizetnie. Viszont arra lehetőségünk van, hogy ne hulladékudvart, hanem úgynevezett Zöld Pontot építsünk a helyszínre, ahol már semmiféle veszélyes hulladékot nem lehet még ideiglenesen sem tárolni – mondta korábban lapunknak Merza Péter, a projekt koordinátor cégének vezetője.

Mivel a Zöld Ponthoz lényegesen kisebb terület is elegenedő, mint az eredeti beruházáshoz kellett volna, egy komplett erdő-sávot is telepítenek majd a 300 méterre lévő lakóházak és a Pont közé – ígérik.

A Zöld Pontot és környékét bekamerázzák annak érdekében, hogy sem a fákban, sem a növényzetben ne keletkezzen kár, egyúttal megakadályozzák az eddig rendszeres problémaként jelentkező illegális szemétlerakást is, amely jellemző volt a területre. Ígéretet tettek rá, hogy a Postavölgybe bevezető Postagalamb utca érintett szakaszát felújítják, ahol szükséges kiszélesítik az utat, így biztosítva a megfelelő és biztonságos megközelítést. Kiépítik a közvilágítást is a környéken, amely mind a balesetmentes közlekedés, mind a közbiztonság szempontjából fontos.

A Zöld Pontban papírt, üveget, fémet, műanyagot, de akár kerti munkák során visszamaradt faágakat, gallyakat, vagy lenyírt füvet is le lehet adni, a lényeg, hogy minden újrahasznosítható legyen. Háztartási, szerves hulladék lerakására azonban nem lesz lehetőség a Zöld Pontokban.

A postavölgyiek tiltakozása egyébként jogosnak tűnik, mivel a projekt korábbi kommunikációja meglehetősen szellősre sikeredett. Az utolsó fórumot 2008-ban tartották meg a témában, azóta pedig csak elvétve akadt egy-egy sajtóhír a médiában a sok milliárdos Mecsek-Dráva Programról.

Az önkormányzat – bár örökölte a problémát – próbált “igazságot tenni” az ügyben, ezért leállították az építést egy hétre, hogy a vitás kérdéseket tisztázzák. Várhatóan ma este válaszokat kapnak a környéken élők a projekt illetékes szakembereitől.

A kedd esti fórumról ONLINE tudósítunk!

 • Anti_Naja&NagyÁrpi

  A pálya széléről ugatnak bele Postavögy és környékbeliek dolgába egyesek.
  Nem, tudom miként kommentelnének, ha az ő orruk alá dugnának egy ilyen szemét telepet.
  Kulturált ember befogja a pofáját, ha nem róla és ellene szól egy döntés. Nem minősít és nem csápol az aktuálpolitikát kiszolgáló bürokraták mellett.
  A kisember meg elmehet a sunyiba, -úgy is azt teszik ellenük, amit akarnak.
  A hatalmi arrogancia már nem ismer határokat határainkon belül.
  SAJNOS!

 • naja

  Szépen lassan csak elfogy az a 10 ember is.

 • Ex postavölgyi

  Vihar a biliben ez az egész! Nézzétek meg a közeli baromfitelepet, a Baumaxot (kamionok ki be), a Tecsót (kamionok ki be) és a benzinkutat (töltő kamionok és benzingőz ki be). Ez egy vicc ezzel a 600 fával és fűvel. Játszótér.

 • Nagy Árpi

  Na, erre fogadni mertem volna, hogy ez sem lesz jó!

 • Poldi bácsi

  Egyet szeretnék tudni: lesz-e bármilyen bűzös, szerves hulladék, vagy szemét Postavölgyben vagy nem? Ha lesz, a testemmel állítom meg az építést, ha nem lesz, tőlem megépíthetik.