Német repülőjáratot akar Pécs

Idei első ülését tartotta csütörtökön Pécs közgyűlése. Döntöttek az orvosi rendelők felújításáról, eldőlt, hogy 1,6 milliárdos költséggel új iparcsarnok épülhet a városban, de szóba került a pogányi repülőtér jövője is.

Adó: nincs hátrányos megkülönböztetés

A nyilvános ülés első napirendje, a helyi adórendelet kisebb módosítása már rögtön vitát generált, az ÖPE képviselői ugyanis a helyi kis- és középvállalkozások erősebb támogatását követelték. Páva Zsolt polgármester (Fidesz-KDNP) ugyanakkor felhívta rá a figyelmet: nincs hátrányos megkülönböztetés, a város fontosnak tartja a helyi vállalkozások támogatását is. A rendelet módosítását a közgyűlés többsége elfogadta.

Gulag: minden elhurcoltra emlékeznek

Vitát hozott a Gulag-emlékműről szóló rendelet is. Vicze Csilla (ÖPE) szerint ugyanis a szobor nem utal arra, hogy az elhurcolások áldozatai magyarországi németek voltak. Páva Zsolt polgármester szerint viszont az emlékmű valamennyi elhurcolt előtt tiszteleg, nemcsak a német nemzetiségűek előtt. A városvezető szerint valamennyi áldozatra emlékezni kell, a németekre és a más nemzetiségűekre is – nem tesznek különbséget német, magyar, zsidó között. A képviselők végül eredeti formában fogadták el a rendeletet.

Marad a közteresek vezére

Ahogy arról már beszámoltunk, a jövőben is Märcz János vezetheti a közterület-felügyeletet, immár nem megbízott, hanem kinevezett vezetőként, így döntöttek ugyanis a képviselők. Őri László alpolgármester hangsúlyozta, Märcz János régóta dolgozik a felügyeletnél, komoly szakmai múltja van. Kővári János (ÖPE) szerint nemcsak a belvárosban, hanem a keleti városrészben vagy akár Uránvárosban is nagyobb jelenlétre van szükség, ezzel Őri László alpolgármester is egyetértett, s közölte, ezt kérik is a közterület-felügyelet vezetőjétől.

közgyűlés, hl, decsi istván01
Idei első ülését tartotta csütörtökön Pécs közgyűlése

Focizhatnak az ovisok

Öt óvodában épülhet meg kis sportpálya az Ovi-Foci Program keretében, erről is határoztak a képviselők. Őri László alpolgármester utalt rá, hogy a korábbi beruházások után határozták el, évente öt óvodában építenek ilyen kis focipályákat. A tervek szerint 2017. június 30-ig a Testvérvárosok terei óvodában, a NEVKÓ-ban, a Zipernowsky utcai óvodában, a Budai Nagy Antal úti létesítményben és a Köztársaság téren épülhetnek meg a pályák. Őri László alpolgármester hangsúlyozta, a 6×12 méteres pályák jól szolgálják az óvodások sportolási igényeit.

Épülhet az új elkerülő

Két rendkívül fontos elkerülő útszakasz kialakításáról is határoztak a képviselők: az Északmegyer dűlő fejlesztéséről, illetve a Füzes dűlő és a Nyugati ipari út összekötéséről, a két beruházás közül az előbbi 368 millió, az utóbbi csaknem 240 millió forint értékű. Kővári János (ÖPE) ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a Mohácsi és a Siklósi úti kereszteződés helyzetét is rendezni kell a kérdés kapcsán. Gulyás Emil (MSZP) közölte, nem bánta volna, ha jelentősebb összeg áll rendelkezésre a beruházáshoz, hogy a Kővári János által említett problémákat is egyszerre meg lehessen oldani. Decsi István alpolgármester hangsúlyozta, a képviselőkkel személyesen is felmérték az érintett kereszteződéseket, s keresik a legjobb megoldást a zavartalan közlekedés létrehozására. Páva Zsolt polgármester felhívta rá a figyelmet, régi adósságot törleszt a város, de ezt csak az első ütemnek kell tekinteni: nyilvánvalóan orvosolni fogják az esetlegesen felmerülő közlekedési problémákat. A két útfejlesztést valamennyi képviselő támogatta.

Másfél milliárdos iparfejlesztés

A Déli Ipari Parkban összesen 1,6 milliárd forintos fejlesztéssel, teljesen közművesítve egy 2500 négyzetméteres ipari csarnok épülhet, erről a beruházásról is határoztak a képviselők. Páva Zsolt polgármester hangsúlyozta, ez komoly előnyt jelenthet újabb befektetők Pécsre vonzásában. Gulyás Emil (MSZP) úgy értékelte, nem biztos, hogy hatékony lesz a fejlesztés, hiszen kétséges, valóban érkezik-e pont ilyen feltételekkel befektető. Páva Zsolt viszont úgy fogalmazott, ezt majd az idő eldönti, míg Erb József (Fidesz-KDNP) szerint a kapacitásokat kereső befektetők körében egy kész csarnok nagymértékben növeli Pécs versenyképességét.

Baloldali blogot ekézett Kővári

A Kerek Világ Alapítvány támogatási szerződésének tárgyalása kapcsán Kővári János képviselő, aki az alapítvány kuratóriumi titkára is, szót kért, ugyanis egy pécsi baloldali blog meglátása szerint méltatlan sajtótámadást intézett ellene, s arra kérte a lapot, hogy ez a tevékenységet fejezze be. A képviselő egyben arra is felhívta a figyelmet: az ügyben természetesen nem fog szavazni.

Német repülőjáratot akarnak

A közgyűlésen Keresztes László Lóránt (LMP) azt vetette fel: a repteret illetően mi az állam álláspontja a regionális légikikötő kapcsán, illetve mi lesz korábban felvetett Pécs-München légi járattal? Páva Zsolt polgármester azt válaszolta, a kormányzat részéről kifejezett szándék, hogy ha egy reptér bármilyen alacsony szinten, de működik, akkor nyújt központi támogatást is.

– Éppen ezért az a célunk, hogy a pécsi reptér működőképes repülőtérré váljon – hangsúlyozta a városvezető. A polgármester közölte, bár már szándéknyilatkozattal is rendelkező partnerük volt a Pécs-München járatra, a partner visszalépett. Ugyanakkor nem adták fel, jelenleg is folynak tárgyalások, s bízik benne, hogy ha nem is müncheni célállomással, de megindulhat a légi járat. Ez nemcsak a város, hanem az egyetem érdeke is, hiszen egyre több a külföldi hallgató, akik szintén igénybe vennének egy németországi repülőjáratot.

Hirdetés

11 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Amennyiben vállalkozó és 40 embere van, akkor már szerintem találkoztunk párszor és volt már pár dolog, amiben bizony egyetértettünk. Most nem így van, de van egy javaslatom.
  Kezeld a repülést és a repülőteret vállalkozásként. Szervezd meg maga a saját zsebedből a német és a bécsi útvonalakat, keress hozzá befektetőket és keress meg engem is a terveiddel, utána beszélünk róla.

 2. ÉRTEM. No comment! Akkor Ön érvelését elfogadom, és holnap elküldöm mind a 40 emberemet. Bezárom a két cégemet. És hagyom, hogy Ön a érvényesítse az akaratát a kényelmes takarója alól és megoldja a problémákat, Bízzom benne ez így elfogadtható Önnek. 🙂 És közös nevezőre juttotunk ezzel.

  Sok siker, szüksége lesz rá.

 3. Kötelesség? Tényleg a kötelességeimről akarsz tudni? Immáron negyed százada minden hónap 12-éig letudom a kötelességeimet, igen jól látod, de lehet, hogy nem érted. Adóbefizetésben pedig nyilvánvaló, hogy többet fizetek be mint egy egyetemi tanár (nem bántásként említem meg, mert szükség van rájuk) és sokkal több jogcímen, mint egy alkalmazott.
  25 éve látom, hogy a nagyképű “hozzáértők, szakértők” elcsesznek mindent ebben a városban. Felejtse már el a nagy szavakat, európai vérkeringés, EKF, reptér. Itt Ezek max. távlati célok lehetnek.. Rövid távon itt kell tartani az embereket és erre a repülőtér nem képes. Meg kell őrizni a kisvállalkozásokat és az általuk megteremtett munkahelyeket. Erre a repülőtér nem képes. A fizetőképes keresletet kell megtartani és újrateremteni, ehhez még nem kell a repülőtér.
  Tudod van egy mondás, addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér. Elhiszem, hogy tök jó lenne egy reptér, de nem most, korai még, ezernyi más probléma van még itt a városban, amit előtte orvosolni kell. Utána lehet róla szó.

 4. Figyelemre méltó amikor azt mondod jogod van, érdekes a kötelességeidről nem beszélsz. 🙂 Érdekes, hogy-e témában rá akarod erőltetni a saját véleményedet komment formában egy közösségre. De, a szakmai érveket nem akarod elfogadni. Én személy szerint csak sajnálni tudom ezt a fajt szűklátás módot. Figyelmen kivül hagyod az adó felhasználássa, (Bár a Orbán, Matolcsy ezt tanitja) nem egyéni érdekek alapján történik.

  Azért azt is érdemes tudni a Európai nemzetközi példákat ismerve, ma már Pécsnek az egyetlen kitörési lehetősége, ha a az európai vérkeringésbe bekapcsolódik.

  Valószínű a te adód amit befizetsz töredéke annak amit Én fizetek, akkor nekem a befizetéssek arányaiban több jögöm van meg mondani mi legyen? A nagy szart, amikor elmész szavazni, ami a köteleséged lenne (a nem voltál) mondhatod meg a szavazatoddal, mire költség az adódat.

  Azt meg visszautasítom, hogy a torll az barom. Nem tartom annak Őket,

 5. Tudod, én vagyok az az általad “trollnak” tartott barom, aki kifizeti a végén a számlát és rohadtul joga van tudni, hogy mire költik el a hozzáértő “nagyokosok” a pénzét. Ugyanis a hozzád hasonló “szakértők” jó pénzért még azt is le merik írni, hogy életképes ötlet a pécsi reptér. Az idő már bizonyította,hogy nem az. Biztos vagyok benne, hogy elvárható egy járattól, hogy kitermelje a költségeit és ne a városnak kelljen finanszíroznia azt, (mert hát a városnak honnan is van pénze?)
  Mondhatod, hogy a közgázon tanulmányozzák a diákok a pogányi repteret, de a tanulmányozással nem sokra mennek, élettapasztalat nélkül, az adófizetők pénzén könnyű álmodozni.
  Ideje felébredni és rájönni arra, hogy jelenleg Pécsnek nem a repülőtér a legfontosabb.

 6. A közgazdaségi egyetemen foglalkoznak a diákok a repülés ezen belül a pogányi repülőtér fejlesztésével, 4 éve egy olyan tanulmány nem készült, ami a te állításodat támasztaná alá, szívesen megmutatom ezeket az anyagokat, ha érdekel. Látom ez az aszfalt téma beragadt nálad, sajnálom. 🙂 Talán ha foglalkoznál azzal is hogy a repülőgépek besiklási szöge, hogyan befolyásolja a repülőtér fejlődését másképp látnád a világot. Mennyi eredményt tud felmutatni? Sokat. De persze ehhez az érzelmi alapon való írás, mellett fel kellene kelllni a fotelból és utánna menni. esetleg számokat kérni.

  Elzárták, másra fordítoták :-)) a Da Vinci kiállítás 100 milliós bukta volt. De ide egy regényt lehetne írni. Ebből egyévig lehetet volna egy járatot finanszírozni.

  De, a szakértelem nélküli trollkodás jó dolog! Én is szeretem. 🙂

 7. Látom szereted a repülést, de ez pusztán gazdasági kérdés.
  London nem Pécs, egy világváros sokadik repülőterét nem érdemes összehasonlítani egy regionális reptérnek is kevés aszfaltozott réthez.
  Mennyi pénzt és esélyt kapott már ez a repülőtér? Mennyi eredményt tud felmutatni ez a reptér?
  Az első kérdésre az a válasz, hogy sokat, a másodikra pedig az, hogy semmit.
  Néha tovább kell lépni, és azt mondani, hogy elég, ezt már nem kell erőltetni, mert nem megy és nem is ment.
  El kell zárni a pénzcsapokat és másra fordítani.

 8. Szia, kérdéseidből látszik, nem értesz a repüléshez ezzel semmi gond nincs, csak azt nem értem miért nyilvánítasz véleményt, kijelentő módban. Az Bécs- Pécs járat egy utaszámban dinamikusan nővekvő járat. volt. Horvátországban teljesen más a légügyi politika. Ezt összehasonlitani a Magyarral olyan mintha a almát a körtével hasonlítanád össze. Több járatot ide hoztak már, csak Sajnos Csizi Péter szerint nem elönyős Pécsnek. Illetve azt mondta csak akkor támogatja a járatot, ha az Ő politikai érdekének megfelel. Még nem is a fidesznek. Mert ugye látjuk, csak Pécs nem kapott költségvetési pénzt a repülőjárat fejlesztésre. Debrecen: 4 milliárd, Sármellék: 6,6 milliárd, Békéscsaba: 1,2 milliárd, Szeged is kapott tegnap. Győr: meg 1:1. az AUDI-é nekik nem is kell. Sok géppel lehet itt landolni, ha megnézed a Facebook regionálisrepulespecs oldalt láthatod. KIFUTÓPÁLYÁRÓL MEG CSAK ANNYIT LONDON CITY AIRPORT UGYAN EKKORA PÁLYÁVAL RENDELKEZIK ÉS 15 LÉGITÁRSSÁGNÁL TÖBBEN JÁRNAK ODA. ÉVENTE TÖBB MINT 3 MILLIÓ UTAS ÉS 90 GÉP MOZGÁS VAN. OTT.

 9. Mennyi pénzt öltek abba a reptérbe eddig? Milyen hosszú is az a kifutópálya? Mennyi járatot próbáltak már meg idehozni? Milyen gépekkel lehet itt landolni? Mivel elcseszett fejlesztés volt, ezért az Eszékiek próbálkoztak a regionális reptérrel, de nekik sem jött be, pedig a két hely között ég és föl a különbség.
  A nevedből ítélve érintett vagy a reptérben, akkor pontosan tudod, hogy mikor mennyit költöttek rá és milyen eredményei lettek.

Comments are closed.