Zöld úton Pécs a Zöld Főváros cím felé

„Pécs, a kultúra városa”, és ezt már nemzetközi szinten is bizonyította 2010-ben, az Európa Kulturális Fővárosa cím viselésével. De más babérokra is tör a baranyai megyeszékhely: már hosszú évek óta törekszik arra, hogy környezetbarát módon gazdálkodjon az energiával, hogy közelebb hozza a természetet a pécsiekhez. A cél nem más, mint az Európa Zöld Fővárosa cím elnyerése.

hirdetés

A pécsi városvezetés először 2014 tavaszán beszélt az Európa Zöld Fővárosa címre való kandidálásról. Akkor Girán János alpolgármester úgy fogalmazott, a cím nemcsak cél, de eszköz is a zöld, környezettudatos beruházásokra, új munkahelyek teremtésére is. Legkorábban 2017-ben lehetett volna Pécsé a cím. Két éve töménytelen célt fogalmazott meg a városvezetés, melyek közül számos meg is valósult. Akkor nem sikerült elnyerni a címet, de ez nem volt különösebben meglepő: a zöld fejlesztések még gyerekcipőben jártak.

Pécs 2016-ban másodszor is benyújtja pályázatát, még több új megvalósított zöld fejlesztéssel a háta mögött. A folyamatos projekteknek, városszépítéseknek köszönhetően nagyon komoly esélye van Pécsnek arra, hogy Európa Kulturális Fővárosa után 2019-ben Európa Zöld Fővárosa legyen!

Íme, azok a már megvalósult zöld fejlesztések, amik a sikerhez vezethetik a várost!

2014 őszén ünnepélyesen átadták a 2,1 milliárd forintból létesített biogázüzemet a Tettye Forrásház Zrt. pellérdi telepén. A biogázból, és a vízmelegítésből származó energiát is hasznosítják. A biogáz által termelt zöldenergia évi 40 000 tonnával csökkenti a kibocsátott szén-dioxid mennyiségét.

AZ üzem impozáns látványt nyújt
A biogáz üzem amilyen nagy, olyan nagy megtakarítást is jelent

A Tüskésréten kialakított szabadidőpark hamar a pécsiek kedvelt helyévé vált, jó kimozdulni a lakásból, futni a tó körül, vagy akár vízisíelni egyet a tavon! A nagy sikerre való tekintettel hamarosan újabb fejlesztések várhatóak.

Pár hét és startol a pálya
A tüskésréti wakeboard-pálya, még átadás előtt

Tavaly év őszén indult a Virágos Kertváros Program, azóta sok ezer virágot ültettek el civilek szerte a legsűrűbben lakott városrészben. A legnagyobb attrakció a tavaszi virágültetési Guinness-rekord felállítása volt, mikor is egyetlen óra leforgása alatt több mint 1500 pécsi 16 000 tő virágot ültetett el egy sétányon.

A Guinness rekord felállítása Kertvárosban

Másfél ezer fa közterületekre: az ősszel indult gigantikus fásítási program keretében a város számos részére érkeztek facsemeték. A levegő szűrése és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése a cél.

faültetés2
Faültetés, teljes gőzzel

Február végén átadták a pécsi napelemparkot – az erőmű létrejötte egy óriási eredmény, hiszen a 10 hektáron elterülő park 38 ezer panelje évente 10,1 millió kWh villamos energia előállítására képes, minden fajta káros anyag termelése nélkül. Az egész ország éves szén-dioxid-kibocsátását mintegy 15 tonnával csökkenti a pécsi létesítmény.

Épül a gazdaságos energiaforrás
Országosan egyedülálló a pécsi napelempark

Jönnek az e-buszok! A buszcsereprogram során elbúcsúzhattunk a szeretett, feketén pöfögő Ikarus buszainktól, ami mindenképpen üdvös döntés a légszennyezés megállítása érdekében. Az ősszel érkező elektromos buszok pedig abszolút megújuló energiával működnek.

elektromos busz7
Az elektromos buszokat elsősorban a mecseki vonalakra tervezik

Nemrég ért véget a Lépj! környezetvédelmi vetélkedő: a kisebbeket szólította meg ez a verseny, a nyertesek iskolái pedig önkormányzati támogatásban részesülnek, amelyet a jelentkezéskor leadott pályázatban megjelölt környezetvédelmi célra, célokra használhatnak fel.

környezetvédelem, öko, hl05
A környezettudatos életmódra az iskolások figyelmét is fel kell hívni

És ami még jöhet:

A szén-dioxid további csökkentése érdekében új kerékpárutakkal szeretne a városvezetés minél több pécsit a nyeregbe ültetni. Lassan kirajzolódnak a városban három vonalon tervezett bicikliutak, természetesen a tüskésréti szabadidőpark érintésével!

A Tettye Forrásház Zrt. biogázüzem utáni második nagy fejlesztése lehet a szennyvíztisztító telep, újításokat terveznek itt is a vissza nem térítendő állami 5,7 milliárd forintból. A beruházás várhatóan 2018-ra vagy 2019-re valósulhat meg.