Zöldbe borítják a várost

Hamarosan jelentősen javulhatnak Pécs levegő-szennyezettségi mutatói a legforgalmasabb területeken, ugyanis a város komoly fásítási programot indít útjára. Pár hónap alatt fák és cserjék ezreit ültetik ki többek között a hatos út közelébe és a belvárosba.

hirdetés

Mintegy tízmillió forintos program segítségével kezd fásítási program megvalósításába a pécsi önkormányzat. Még idén közel háromezer, jövőre legalább ugyanennyi fa és cserje kerül ki a közterületekre. A jóból nemcsak a belvárosnak, hanem szinte minden városrésznek jut majd; a szakemberek a főleg a hatos út környékére is ültetnének sok növényt.

– Amellett, hogy a korábban elszáradt, kiveszett, vagy éppen betegség, öregség miatt kivágott fákat lakossági jelzések alapján pótoljuk, újakat is ültetünk a szakemberek által javasolt területekre. Olyan pontokat kutattunk fel a városban, amelyek környékén a levegő erősen szennyezett, ezért elsősorban tisztább környezetet szolgáló fajokkal, többek között számos bokorral, sövénnyel dolgozunk majd – mondja Kővári János bizottsági elnök.

A cél a tisztább levegő!

Mint mondta, a hatos út környékének – a Szabadság utcától a Zsolnay-dombig terjedő szakaszon – tervezett nagy volumenű fásítás, növényesítés egyrészt növeli a terület oxigéntermelő, illetve a pormegkötő felületét, de javítja majd az itt élők közérzetét, az ide érkezők városról kialakuló képét.

– Összesen huszonhét helyszínen 5700 növényt szeretnénk elültetni; a fákat a BIOKOM segítségével, a cserjéket pedig pécsi civilekkel telepítjük majd az ősztől. Egy-két hónap alatt kell végeznünk a feladattal, így hatalmas munka van kilátásban – mondta.

A programban a hatos út környéke mellett érintik többek között a Centrum parkolót, ahova tizenöt új fa kerül ki, a Megyeri teret, a Madách Imre utcát több száz cserjével, másfél tucat fával borítják zöldbe, a Szabadság utcába bokrok kerülnek ki. Emellett érinti a növényesítés az Apponyi teret, a Semmelweis utcát, a Rét utcát, a Móricz Zsigmond teret, és az ÁRKÁD környékét minden oldalról is.

[frame]

Ősszel is ültettek

Tavaly ősszel Pécs legkedveltebb köztereire kerültek ki fák, szám szerint közel száz darab. A Nevelési Központnál és a Littke utcában, a Tettyén, és a Szent István téren telepítettek új növényeket, de a Berek sétányon, Megyerváros főterén és a Kossuth téren is végeztek pótlásokat.

[/frame]

  • Volt egyetemista

    Ez jó hír! Néha elgondolkozom azon, miért nem indít a város egy “Fogadj örökbe egy fát!” akciót, azzal, hogy önként jelentkezők facsemetét vehetnek a városnak, amit aztán egy közparkba ültetnének ki. Ha volna ilyen, én szívesen lennék az “örökbefogadók” között.