Zöldfordulat: Most a pécsiek vehetik kezükbe a város zöldebbé tételét!

Gőzerővel zöldülhet tovább Pécs: az óvodák és iskolák, majd a társasházak számára kiírt pályázatok után a belvárosban jöhetnek létre új zöldfelületek 30 millió forintos keretből. Viszont most nem a Biokom tervezi és végzi a munkát, maguk a pécsiek választhatják ki azt, hol és mivel tennék szebbé a közterületeket. 

Rövid időn belül a harmadik zöld célú pályázatot írja ki a város, ezúttal a pécsi közösségek számára. Nem véletlenül hangsúlyos az irányvonal: Pécs idén újra megpályázza az Európa Zöld Fővárosa címet.

A részleteket Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) elnöke, egyben a zöldpályázat koordinálásának felelőse ismertette szerdán délelőtt a Konzum áruház előtt, szimbolikusan utalva a város egyik legforgalmasabb és leginkább szennyezett pontjára.

– A költségvetés helyzete most lehetővé teszi több pályázat kiírását is, a zöld célok érdekében pedig immár a harmadikat hirdeti meg jövő héten a város – mondta Kővári.

Elsőként az óvodák, iskolák számára írtak ki összesen 20 millió forintos alapból pályázatot, itt eszközfejlesztésre és szemléletformáló, zöld továbbképzésekre adott a lehetőség. Másodikként a lakóházak, társasházak energetikai korszerűsítésére lesz lehetőség, a cél a közös helyiségek – mint például lépcsőházak és tárolók – megújítása energiamegtakarítással. Erre 50 milliót különített el a városvezetés.

A Rákóczi úton tartotta sajtótájékoztatóját az ÖPE elnöke

– A mostani pályázattal a belváros zöldítése a cél. A pécsiek maguk tudják majd az általuk kiszemelt területeket szebbé tenni – jelentse ez az épületek függőleges befuttatását növényekkel, az elhagyott játszóterek felújítását, vagy egyszerű virágosítást a város bármely pontján. Örülnénk, ha kifejezetten az ilyen helyeken történnének változások, ahol jelenleg abszolút nincs is zöldfelület – mutatott körbe a Rákóczi úton az ÖPE elnöke.

– Lényeges pontja a pályázatnak, hogy ezúttal nem a Biokom, hanem maguk a pécsiek végezhetik el a környezet szebbé tételét, méghozzá úgy, ahogyan ők szeretnék – tette hozzá.

Ezúttal nem a Biokom, hanem mi, pécsiek tehetjük zöldebbé a várost – mondta Kővári

Kővári részletesen ismertette a pályázat feltételeit és a megvalósítható lehetőségeket is:

– Az összesen 30 millió forintos keretből minimum 100 ezer, maximum 500 ezer forintra lehet pályázni. Eszközvásárlásra is van lehetőség: köztéri bútorokra, illetve olyan célszerszámokra is, amik a gondozáshoz kellhetnek: fűnyíró, ollók, kerti szerszámok.

– A támogatás vissza nem térítendő, ám egy feltétele van: a kialakított zöldfelületekről két évig kell gondoskodniuk azoknak, akik létrehozták. Megkerülhetetlen a kivitelezés folyamán a Biokommal való egyeztetés és az ő szakvéleményük kikérése a zöldítési tervek miatt.

– Magánszemélyek kivételével minden típusú jogi személy pályázhat: civil szervezetek, gazdasági szervezetek, vállalkozók, lakásszövetkezetek.

– A pályázat jövő héten jelenik meg, ekkor válik mindenki számára hozzáférhetővé. Szeptember 10-ig lehet beadni a pályázatokat, az elbírálás pedig a hónap végéig megtörténik, hogy októberben már el lehessen kezdeni a város közterületeinek zöldítését.

Hirdetés