Zöldség, gyümölcs: vásárlással segíthetünk rászorulóknak

Kővári János, szociális bolt1

hirdetés

Csütörtökön nyílt meg a MAGAR Szociális Szövetkezet első pécsi boltja a városi tulajdonú Támasz Alapítvány és a Pécsi Patrónus Kft. támogatásával. A kis, Hársfa út 36. szám alatti üzletben zöldséget, gyümölcsöt, termelői tojást lehet venni. Olyan dolgokat, amelyeket hátrányos helyzetű, Pécs környéki termelők állítottak elő.

– A kezdeményezés abból indult, hogy Pellérden és Pécs környéki falvakban hátrányos helyzetű termelők – például szakképzett hajléktalanok is – kezdtek el dolgozni, s az ő termékeiknek kerestünk helyet. Első körben a közétkeztetésben szerettünk volna részt venni, de egy bolt nyitását is kilátásba helyeztük – mondta el lapunknak Fónai László, a Támasz Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A Hársfa út 36. alatti kicsiny üzletben megtalálható a legtöbb zöldség, gyümölcs, tojás. Csupa olyan primőr áru, amelyet nehéz sorsú pécsiek és Pécs környékiek termeltek meg a két kezükkel.

Kővári János, szociális bolt2

Kővári János, a kezdeményezést felkaroló önkormányzati bizottság elnöke azt mondta, jövőre a bölcsődei étkeztetésben is megjelennek ezek az áruk, amellett, hogy a boltban a pécsiek is leemelhetik azokat a polcokról. A tervek szerint több ilyen kis üzlet is lesz a városban; azt remélik ugyanis, hogy aki itt vásárol, az egyben nehéz helyzetben lévő embertársainak is segít.

Kővári hozzátette: a Györgytelepen induló szociális program résztvevőit is bevonnák a kezdeményezésbe, így tavasztól az azon a környéken termelt zöldség, gyümölcs is eljuthat a boltba, boltokba, bölcsődékbe. A cél, mondta, hogy a hátrányos helyzetűeknek ne csak 2-6 hónapra adjanak munkát a közmunkaprogramban, hanem tartósan tudják őket foglalkoztatni.

Kántás Szilveszter, a Pécsi Patrónus Kft. ügyintézője elmondta: a MAGAR-ral már régóta szoros együttműködésben van a társaság; ők abban segítettek, hogy létrejöhessen a bolt és megjelenhessenek benne a pécsi termelők árui.

 • Anyuka.

  Szia jahh!
  Györgytelepen induló szociális program résztvevőit is BEVONNÁK!!!!!!! a kezdeményezésbe, így tavasztól az azon a környéken termelt zöldség, gyümölcs is eljuthat a boltba, boltokba, bölcsődékbe. OLVASD EL MÉG EGYSZER 🙂

 • vackor

  Azok a szép piros kaliforniai paprikák ugyan már melyik Györgytelepi portán termettek decemberben?

 • jahh

  Pont úgy néznek ki azok a zöldségek a polcokon mint amik itt termettek a szomszédban . Úgy mint a Búza téri piacon /itt hát a szomszéd multiban a pocon/.Kit néztek hülyének?

 • Tiszta duma

  Ismerjük már a szociális boltokat ahol drágábban lehet megvenni mindent mint bárholmásutt. Hány milkót kapott ezért megint Kővári Patrónus Kft-je?