Zsidó kulturális fesztivál kezdődött Pécsett

A vasárnap délutáni megnyitóval kezdetét vette az I. Pécsi Zsidó Kulturális Fesztivál, amely egy héten át kínál változatos programokat az érdeklődőknek.

hirdetés

“Házam az imádság házának neveztessék minden nép számára” – ez a felirat szerepel a pécsi zsinagógán héber betűkkel, és ennek a nyitottságnak a jegyében kezdődik el az I. Pécsi Zsidó Kulturális Fesztivál, hangzott el a vasárnap délutáni megnyitón.

Őri László alpolgármester köszöntötte a résztvevőket

A résztvevőket a város nevében Őri László alpolgármester köszöntötte, aki beszédében felhívta rá a figyelmet, Pécs az elmúlt években felkarolt minden olyan kezdeményezést, fejlesztést, amely a jelentős vallási-kulturális értékek megőrzéséhez hozzájárul, művelésüket elősegíti. Példaként említette, hogy az Értékes Pécs program keretében megújulhatott a zsinagóga, méltó teret biztosítva a hitközségi alkalmaknak, rendezvényeknek. (E program keretén belül egyébként fejlesztések zajlottak még a belvárosi és a kertvárosi református templomban, a világörökségi helyszíneknél, az ortodox egyházközségnél, összesen mintegy 450 millió forint értékben.)

Schönberger András főrabbi nyitotta meg a rendezvényt

Schönberger András pécsi főrabbi azt hangsúlyozta, fontos, hogy a pécsiek megismerjék ezt a közösséget, akármilyen pici is más egyházakhoz képest, de nagyon sokat adott a városnak. A főrabbi elmondta, bízik benne, hogy a változatos programok során mindenki megtalálja a neki tetszőt.

Felolvasószínházi előadással kezdődött a fesztivál

A megnyitó után azonnal el is kezdődött a fesztivál első programja egy felolvasószínházi előadással. A programokról részletesen is írtunk már korábban, az I. Pécsi Zsidó Kulturális Fesztivál szeptember 17-éig tart, koncertek, de még sóletfesztivál is szerepel a rendezvények között.