Zsolnay család: komoly gondok lehetnek a gyárban

Két Zsolnay-örökös szerint is igen komoly problémák merültek fel az elmúlt években a Zsolnay Porcelánmanufaktúra háza táján. Mattyasovszky-Zsolnay Zsófia és Dr. Mattyasovszky-Zsolnay Viktor a gyáralapító iparos, Zsolnay Vilmos egyenesági leszármazottai szerint a gyár megítélése is elképzelhetetlen mélységekbe süllyedt.

hirdetés

A Mattyasovszky-Zsolnay család két sarja már korábban is teljes mellszélességgel támogatta a pécsi városvezetés törekvéseit. Véleményük szerint fontos lépés volt Páva Zsolt polgármester részéről, hogy kezdeményezte a vállalat stratégiailag kiemelt céggé nyilvánítását. Ezt követően esett neki a Zsolnay-gyár többségi tulajdonosa, Bachar Najari az önkormányzatnak, aki a gyár tulajai közül peres úton távolítaná el az önkormányzatot és a Pécs Holdingot.

Dr. Mattyasovszky-Zsolnay Viktor szerint – aki a vállalat kisrészvényese – akár további komoly gondok keletkezhetnek a gyár működésében, mert minden józan tulajdonos büszkén és megnyugodva fogadna egy olyan kormányzati döntést, amely cégének biztonságos működését és jövőjét garantálja.

– Ehelyett egyre durvább és kétségbeejtőbb reakciókat látunk a külföldi befektető részéről – tette hozzá Zsolnay Vilmos szépunokája.

Mattyasovszky-Zsolnay Viktor szerint az is abszurd, hogy Bachar Najari károkozással vádolja a gyár kisebbségi tulajdonosait, holott szerinte a magánbefektető elmúlt hároméves működése során a gyár megítélése olyan mélységekbe süllyedt, amelyet korábban elképzelni sem lehetett.

– A Zsolnay márkanév sokat vesztett értékéből, újraépítésének esélye pedig folyamatosan romlik. Ma már kimondottan a családunk jó hírnevét sérti az a minősíthetetlen stílus és helyzet, amely a gyár körül kialakult – mondta.

A család másik tagja, Mattyasovszky-Zsolnay Zsófia szerint – akinek szintén van tulajdonrésze a vállalatban – azt is érdemes megnézni, hogy miközben a Zsolnay minden évben veszteséges, addig ugyanezen piaci körülmények között milyen eredményeket ért el a Herendi Porcelánmanufaktúra az elmúlt év során.

– Ötmilliárdos árbevétel mellett 800 millió forint felett volt a cég nyeresége, 750 főt foglalkoztat és több mint 100 millió forintot fordított önerőből fejlesztésre – mondta, hozzátéve azt is, hogy a Bachar Najaritól három éve csak azt hallják, hogy támadják és tönkre akarják tenni őt.

A családtagok szerint ugyanis volt itt már ősellenség utánzó budapesti versenytárs, ármánykodó osztrák-magyar műkereskedő, ipari kém, örök elégedetlenkedő kereskedő, sértett elbocsátott gyárigazgató, adócsaló restaurátor, galád felszámoló, ellenséges felvásárló, számolatlan helyi politikus illetve, cégvezető, de még a gyárat tönkre tenni akaró Zsolnay család is.

A Zsolnay-örökösök azt is felvetik, hogy három éve nem kapnak választ az olyan kérdésekre, hogy ugyan mire jó a Zsolnay-gyárnak, hogy van egy hajmáskéri lőtere, milyen formában fogja a gyár elodázhatatlan fejlesztését szolgálni, vagy éppen miért nem adják el?