Zsolnay Fesztivál: 10 ezren voltak

Elkészült az összesítés, eszerint a „minőségi, gondolatébresztő és szórakoztató” programokat közel tízezren látogatták a Zsolnay Kulturális Negyedben a múlt héten. Úgy tűnik, a hirtelen érkezett viharok miatt nem hátráltak meg a fesztiválozók, igaz, minden programot meg is tartottak.

hirdetés

Az egykori Zsolnay Porcelángyár területén öt hektáron kialakított negyed kulturális programjainak egyedülálló külső és belső terek biztosítottak helyszínt. Több mint 140 program, komoly- és könnyűzenei koncertek, színházi előadások, irodalmi események és gyerekprogramok fogadták a látogatókat. Személyi sérülés és számottevő káresemény, károkozás nem történt.

Idén külön figyelmet kapott a fiatalabb korosztály és az egyetemisták, több zenekar, program is sikeresen szólította meg őket. Ismert külföldi zenészek adtak könnyűzenei koncerteket: a rossz idő ellenére telt ház előtt zenélt a francia Nouvelle Vague, a spanyol Che Sudaka megtáncoltatta a közönséget, az Egyesült Királyságból érkezett Stereo MCs DJ Set az E78-ban alaposan megemelte a hangulatot, az örmény Wattican Punk Ballet az ArTér Kávézóban nyújtott felejthetetlen élményt a nézőknek.

A neves hazai fellépők közül a Zagar új lemezéről játszott dalokat, a Besh o droMra szombat este ropta a közönség. Fábián Juli & Zoohacker, A Köztársaság Bandája, a Mrs. Columbo, a Jazzrael és a Tudósok különleges és egyedi hangulatú koncerteket adtak. Idén is volt zenés séta Palya Beával, a tavalyihoz hasonló hatalmas közönségsikert aratva.

Nagy hangsúlyt kaptak a fesztiválon a pécsi vagy Pécshez kötődő művészek. A már hagyományossá vált programokat erősítette a pécsi színészek által kitalált és játszott Gyárturisták performansz-sorozat. A fesztiválon helyet kaptak a tradicionális és jellegzetes pécsi értékek és termékek.

A „Zsolnay-gyári capriccio – A mi kis városunk” fotópályázat célja egy Pécset bemutató izgalmas, élő fotókiállítás létrehozása volt. Közel 1000 kép érkezett be a felhívásra, amiből a kurátorok 69 pályázó közel 300 alkotását választották ki. A Művészeti Piac helyi kreatív művészeket vonultatott fel, de – hagyományteremtő szándékkal – jelen volt Magyarország legrégebben alapított, ma is működő söripari cége: a Pécsi Sörfőzde.

Két pályázatot is hirdetett a fesztivál: nagy sikere volt a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának diákjai által a fesztiválra tervezett köztéri alkotásoknak. Az Óriás Ágy, a Zenélő Lépcsők és a különböző installációk sok látogatót vonzottak. Az m21-es galéria 1200 négyzetméteres helyiségében Komoróczky Tamás audiovizuális munkáit láthatták az érdeklődők.

A Cseh Tamás emlékesten a valaha a zenészt kísérő Ad Libitum Együttes megtöltötte a Bóbita Bábszínház színpadát.

A színházi élményt keresők több előadáson is részt vehettek: a HOPPart Társulat Szörprájzpartiján, vagy a budapesti Színművészeti Egyetem hallgatóinak mozgásszínházán és Térey János: Nibelung lakópark című darabja nyomán készült előadáson.

Volt lehetőség az elmélyülésre is, komolyabb hangvételű programokon. A Budapesti Vonósok és a Magyar Zeneművészeti Társaság Kamaraegyüttese a klasszikus és kortárs zenét képviselték. A számos díjjal kitüntetett Jókai Anna írónővel legújabb regényéről beszélgettek. Jordán Tamás – többek között – József Attila, Babits segítségével „stand upolt” , a „Szó és zene” előadáson négy magyar író – Esterházy Péter, Parti Nagy Lajos, Spiró György és Závada Pál – olvasta fel egy-egy szabadon választott írását, három fantasztikus dzsesszmuzsikus: Dés András, Dés László és Barcza H. József zenei kísérete mellett. Népszerű volt Veiszer Alinda Zsolnay Szalonja is.

A fesztivál egyik legnépszerűbb attrakciójának a Franciaországból érkezett óriás kaleidoszkóp bizonyult: a hal alakú térben állandóan telt ház előtt zajlottak a Kaleidoact előadásai.

A családokat és gyerekeket több izgalmas és színes program is várta különböző helyszíneken, az egész negyed területén. Az érdeklődők kipróbálhatták a kerámiafestést, a Bóbita Bábszínházban és szabadtéri színpadán rengeteg bábelőadás, gyerekszínház fogadta a kicsiket és nagyokat.

Az érdeklődők a terület több helyszínén megismerkedhettek a játékkészítéssel, üvegfestéssel, sőt, a vállalkozó szelleműek „mesehőssé” is változhattak. A fesztiválra érkezők közül sokan látogatták meg a Zsolnay Kulturális Negyed állandó kiállításait, a Rózsaszín Zsolnayt, a Gyugyi-gyűjteményt, a Mauzóleumot és a Család- és Gyártörténeti Kiállítást.

 • matador

  Amúgy azt írtam abban a hozzászólásban , amit elutasított a cenzorotok , hogy vegyetek egy piros Ferrarit ZSKN-01 rendszámmal a pistának és húzzon el a pics..a !

 • matador

  Túl gyorsak az kommentek……
  Mi a fene van a Cenzorral ?
  Rendezvényenként 72 fővel el lehet menni a ……….
  Szerencséjük a szervezőknek , hogy nem a saját pénzükből szervezték a rendezvényeket , mert most moslékért könyöröghetnének .
  Ezt egy disznópásztor is jobban megoldotta volna !

 • Rákay Philip Kálmán

  Nem 10 ezren, hanem 2 millióan! Én láttam, ott voltam.