Zsolnay-gyár: cél a biztonságos működés

A kormány a múlt héten stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdasági szervezetté nyilvánította a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-t, amire a csődtörvény ad lehetőséget. A jelenlegi tulajdonos ezen kiakadt, holott ha minden rendben van, akkor ez nem jelenthet problémát. A pécsi önkormányzat célja az, hogy a világhírű manufaktúra helyzete rendeződjön.

hirdetés

A csődtörvény alapján a kormány rendeletben stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek minősíthet olyan gazdálkodó szervezeteket, amelyek adósságainak rendezéséhez, hitelezőikkel való megegyezéséhez, reorganizációjához nemzetgazdasági érdek vagy kiemelt közérdek fűződik.

A Zsolnay-gyár jelenlegi többségi tulajdonosa, Bachar Najari szerint a manufaktúra működése ugyan még veszteséges, de csak minimálisan, egyre kiegyensúlyozottabb a tevékenysége.

Igen ám, de ezzel szemben a sajtóhírek szerint komoly tartozásai vannak a gyárnak a bankok, illetve a közszolgáltatók felé, s így mégsem lehet olyan rózsás a helyzet, mint azt ahogy azt a tulajdonos kommunikálta.

Zsolnay-gyár

A mostani döntés ugyanakkor még csak annyit jelent – a pécsi városvezetés szándékaival összhangban -, hogy ha a gyár megfelelően működik és nincs nagy bajban, akkor nincs szükség állami beavatkozásra, amennyiben azonban mégis problémák vannak, akkor azokat a Zsolnay-gyár fennmaradása érdekében megfelelő módon meg lehessen megoldani.

Ennek fényében kérdések vet fel a Zsolnay vezetésének reakciója: ha ugyanis állításuknak megfelelően rendben mennek a dolgok a gyárban, akkor a döntés semmilyen hatással nincs a manufaktúrára nézve, viszont ha problémák vannak, akkor ez a lépés biztonságot nyújthat a vállalat számára.