Zsolnay-negyed: többet ad az állam

A ngyedben éjjel sem áll meg az élet

Sikeresek az egyeztetések a Zsolnay Kulturális Negyed, a Kodály Központ és a Pannon Filharmonikusok működtetésének nagyobb mértékű állami finanszírozásával kapcsolatban. Mint ismert, június elején stratégiai munkacsoport alakult, hogy a három pécsi kulturális intézmény hatékonyabb üzemeltetését lehetővé tevő új fenntartási modellt dolgozzon ki.

hirdetés

A két hónapja alakult munkacsoportba az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Miniszterelnökség, a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., valamint a pécsi önkormányzat által delegált szakembereket választottak. (Pécsi részről Páva Zsolt polgármester, Bánk Erik parlamenti képviselő, Mikes Éva, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. jogi igazgatója és Magyar Attila, a Janus Pannonius Múzeum gazdasági igazgatója vesz részt a munkában Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár vezetésével.)

Az új modell kialakításának célja, hogy az állam vállaljon nagyobb szerepet ezen pécsi kulturális intézmények fenntartásában, hiszen ezek nemcsak Pécs, hanem az egész régió kulturális életének meghatározó szereplői. A város azt szerette volna, hogy az állam legalább 10-15 százalékkal növelje a jelenlegi anyagi támogatás mértékét, azaz a mostani, több mint egymilliárdos központi finanszírozás legalább száz-százötvenmillió forinttal emelkedjen.

Pécs eddig évente 850 millió forintot fordított az érintett kulturális intézmények támogatására. A Zsolnay Örökségkezelő Nkft. idén félmilliárd forint támogatásban részesült mind a város, mind az állam felől, a Pannon Filharmonikusok zenekar ugyanakkor 350 milliós városi- és 200 milliós állami támogatás révén működik 2015-ben.

Sok koncert lesz, nagy nevekkel
Több állami pénzhez jut a szimfonikus zenekar és a Kodály Központ is.

Páva Zsolt polgármester, a testület tagja megkeresésünkre elmondta, a nyáron négy alkalommal tartott ülést a munkacsoport, s létre is jött a megállapodás az érintettek között.

– Az első ülést Pécsen, a további hármat Budapesten tartottuk. Konszenzus született a kormány és a pécsi önkormányzat képviselői között, amelynek értelmében elkészült a közös szándékot tükröző anyag, amit a kormány jóváhagyását követően fogunk végrehajtani.

A legfontosabb eredmény, hogy tíz évre szólóan sikerült megállapodniuk a feleknek s Pécs elérte azt, amit akart.

– Tízéves időtartamban gondolkodunk, tehát tíz évre előre határoztuk meg az együttműködést. Nem változnak a tulajdoni viszonyok, azok maradnak úgy, ahogy eddig. A megállapodás értelmében a kormány olyan támogatást nyújt tíz éven keresztül a Zsolnay-negyed és a Kodály Központ üzemeltetése, valamint a Pannon Filharmonikusok számára, amelyben a támogatás mértéke az első időszakban jelentősen nagyobb, komolyabb lesz, mint eddig volt, az időszak másik felében viszont némileg csökken majd az állami szerepvállalás, s válik nagyobbá a pécsi támogatás aránya. Összegekről viszont most még korai lenne nyilatkozni – mondta a városvezető.

[box title=”Az EMMI a turizmus erősödését várja”]Az EMMI kultúráért felelős államtitkársága szerint szeptemberre készülhet el az új fenntartási és finanszírozási modell végleges változata. Mint mondták, a pécsi intézmények eddig is magas színvonalú szakmai művészi közösségfejlesztő munkát végeztek, teljesítették mindazokat az elvárásokat, amelyeket az uniós fejlesztési projekt előírt számukra. Most kidolgozták a hosszú távra szóló szakmai terveket, amelyek a látogatószám még intenzívebb növekedését, a nemzetközi térben a markánsabb megjelenést, a turizmus erősödését, hangsúlyosabb országos kulturális-közösségi szerepvállalást eredményezhetnek.[/box]