Zsolnay: nem fizettek, jöhet a mentőakció?

Csütörtökön lejárt az egyik pénzintézet által adott határidő, és mivel a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. eddig nem fizette ki felmondott hitelének teljes összegét, megkezdődhet a cég felszámolása – értesült a Pécsi Újság.hu. Immár képbe kerülhet a pécsi önkormányzat által megalapított Ledina Kerámia Kft., amely mentőövként segíti majd a pécsi porcelángyártás fennmaradását. 

hirdetés

A portál információ szerint az MFB által által adott, és azóta öt nappal meghosszabbított határidő csütörtökön úgy járt le, hogy a vállalat nem tudta kifizetni a felmondott hitelének teljes összegét – több mint négyszázmillió forintot -, ezért pillanatokon belül elindulhat a vállalat felszámolása.

Az információik szerint a termelés egyetlen napra sem áll le, a dolgozók sem maradnak munka nélkül, csak éppen a munkáltatójukat hívják majd másképp: Ledina Kerámia Kft.-nek, amelyet a legutóbbi közgyűlésen hozott létre a pécsi önkormányzat óvintézkedésből.

Nagyjából ugyanaz történne, mint a Pécsi Közlekedési Zrt. idején: a botrányos körülmények között elprivatizált buszokkal bíró társaság az adóhatósággal szemben is hatalmas tartozást halmozott fel, így a tiszta lappal induló  Tüke Busz Zrt.-t bízták a tömegközlekedéssel. A vállalat azóta megújította a buszparkot, a korábbi járatkimaradásoknak már nyoma sincsen.

A portál szerint a Zsolnay márkanév használatára az önkormányzat tulajdonában lévő aranyrészvény jogosíthatja fel a várost, illetve a Ledina Kerámia Kft.-t.

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra 2015-ös, hétfőn elfogadott beszámolója szerint a cég vesztesége a duplájára nőtt egy év alatt, 27 millió forintról 54 millióra, bár az még nem lenne gond.

A nagyobb probléma az, hogy a társaság saját tőkéje nem éri el a jegyzett tőkéjét, vagyis a 2,15 milliárd forintot. A különbség 695 millió forint. Ez azért fontos, mert a negatív saját tőke súlyos következményekkel, rendezésének elhanyagolása akár a társaság megszűnésével is járhat a szabályozás szerint.

A független könyvvizsgáló szerint a társaság gazdálkodása feszített, a nehéz likviditás miatt külső forrásokat kell igénybe vennie. A jelentésből is az derül ki, hogy a rövid lejáratú hiteleket – 790 millió forintot – egy éven belül rendezni kellene, ebből a Magyar Fejlesztési Bank felé 248 millió forintot 2016. június 2-i határidővel.

További gond, hogy túl sok a raktárakban felhalmozott befejezetlen porcelántermék, ezeket alig tudják értékesíteni, így a 2015-ös termelés tükröződik az árbevételben, ami 714 millió forint. Ebből 100 millió forint az exportbevétel, amelynek nagy része, 68 millió forint az Egyesül Arab Emirátusokból jön, ahol különösen szeretik az értékes Zsolnay-vázákat.