Zsolnay Program: missziót teljesítettek

Három év alatt mintegy kétezren – köztük határon túlról – jutottak el ingyenesen a Zsolnay Kulturális Negyedbe és annak kiállításaira, programjaira – közölte Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. ügyvezetője. A Zsolnay Program a pécsi önkormányzat, a Baranya Megyei Önkormányzat, és a Zsolnay Örökségkezelő összefogásával indult. A cél az volt, hogy a baranyai kistelepülések lakói is eljussanak a negyedbe. 

hirdetés

Kozármislenyből érkezett az utolsó csoport, akik a három éve indított Zsolnay Program segítségével jutottak el a Zsolnay-negyedbe. A planetárium mellett a múzeumokat is végigjárták a gyerekek. Rajtuk kívül még 65 baranyai településről érkeztek fiatalok és idősek. A cél az volt, hogy olyanok is megismerhessék a Zsolnay-negyed látnivalóit, akik ezt más keretek között nem tehetnék meg.

Nagy Csaba országgyűlési képviselő, korábban a Baranya Megyei Közgyűlés elnökeként vett részt a program elindításában. A sajtótájékoztatón elmondta: a programmal a város kulturális kisugárzását próbálták meg Baranyába is elvinni, hiszen megyeszékhelyen kívül több mint 300 településsel rendelkezik.

Három év alatt összesen 1931-en élhetett a lehetőséggel, és vett részt a Zsolnay Programban.

Vincze Balázs ügyvezető szerint azonban nem a számokról szól az a siker, amit a programmal elértek, hanem a misszióról, amit teljesítettek.

Hoppál Péter, pécsi országgyűlési képviselő, a kulturális alapellátás kiterjesztésének összehangolásáért felelős miniszteri biztos elmondta: egy ilyen világra szóló attrakciót, mint a Zsolnay Kulturális Negyed, mindenkinek meg kell ismernie, és ezt a kormány is támogatja. 2014-ben a kulturális alapellátás program első ütemében a kistelepülésekre koncentráltak, most már a célközönség is kibővült. Hiszen 2018-tól a gyermekek és a határon túli magyarok a kiemelt célcsoport. Így a ZsÖK kicsit be is előzte ezt a célkitűzést ezzel a programmal – tette hozzá Hoppál Péter.

A baranyai települések mellett 18 határon túli gyermekcsoportot is fogadtak, többek között Kishegyesről, Eszékről és Szabadkáról. A résztvevők között több mint 800 gyermek volt.

hirdetés

Hirdetés