A kórusok kórusa

1999-ben nagy szerencsénkre Nagy Ernő tanár úr megalapította a ma is működő Laudate vegyeskart és a fiú kamarakórust a Nagy Lajos Gimnáziumban. Bár 2009-től a karnagyi szerepet Havasi Gábor tanár úr vette át, a kórus szellemisége alapjaiban nem változott. Mind a mai napig, énekünkkel, szeretett karnagyunk vezetésével az Urat dicsérjük. ,,Hajlítsd hozzánk Ő irgalmát, hogy Néki mondhassunk harmóniát!” – hallhatja az éppen iskolánk mellett ballagó ember hétfő és csütörtök délutánonként a kórus köszöntő énekét.

hirdetés
Uránia Mozi


A Laudate nem egy hétköznapi énekkar. Amikor először lép be az ember ebbe a közösségbe, egyből átjárja az érzés, hogy valami jónak, valami igazán különlegesnek a részese. Itt mindenki egy szívvel és lélekkel énekel együtt, és valamennyi kórustagon látszik, hogy a zene szeretete vonzotta ide. Aktív szereplői vagyunk az iskolai ünnepeknek, műsoroknak, sokszor csempészünk örömet ezzel mások napjaiba.

Minden évben színesítjük a karácsonyi koncertet, szerepelünk a zene világnapján, és részt veszünk különböző kórustalálkozókon. Természetesen igyekszünk az évnyitó misék, szalagavatók és évzárók színvonalát is emelni. Mindezek mellett pedig különböző megmérettetéseket is vállalunk. A kétévente megrendezett keszthelyi Helikoni Ünnepségeken szinte minden alkalommal szereztünk valamilyen különdíjat vagy fődíjat.

Ilyenkor nemcsak a vegyeskar énekel, hanem külön fellép a fiú kamarakórus és a női kar is. Egyaránt jeleskedünk egyházi, világi, régi, valamint modern zene előadásában. Bár nem vagyunk énektagozatosok, de teljes odaadással és hatalmas szorgalommal tesszük a dolgunk a próbákon, és ennek mindig megvan az eredménye. Nem csak szakmailag, de  lelkileg is épülünk.

A Laudate nagyon jó, személyes kapcsolatot ápol három másik énekkarral – a vilniusival, a marienstattival, illetve a kolozsvárival –, akiket testvérkórusainknak tekintünk. Egy- vagy kétévente meglátogatjuk egymást, közös programokat szervezünk, és az éppen vendégeskedő kórus koncertet ad. Ezek az utazások mindig felejthetetlen élmények. De mindez még csak a sikerek, lehetőségek felsorolása.

A legfontosabb dolog, hogy a Laudatéban kötött barátságok egy életre szólnak. Nem egy kórustag van, akinek az énekkari próbák a nap fénypontját jelentik, aki itt tudja kiadni magából a felgyülemlett feszültséget. Mert a zene gyógyítja és szebbé teszi a lelket. Hát még a közös éneklés… Ahogy Havasi Gábor tanár úr szokta mondani: „Azért vagyunk mi különlegesek és sikeresek, mert tudunk együtt és egymásért imádkozni”. Ez bizony így igaz. Mind hiszünk a zene erejében, ezért egy emberként éneklünk az Úrnak.

„Et erit in pace memoria ejus” – hangzik fel ez a gondolat minden próba végén a Nyolczas Ipoly teremben a már sietni vágyó diáksereg ajkáról Nagy Ernő kislányának emlékére. De nemcsak rá emlékezünk, hanem minden régi tagjára a kórusnak. Hiszen belül tudjuk, hogy bár egyszer majd elballagunk, van, ami sosem fog változni. Aki egyszer laudatés lett, az mindig is az marad!

Renner Virág 12.A, Gyurisa Gréta 11.C