Diákmunkát vállalnál? Íme néhány fontos infó

A nyári munkát vállaló diákok a közteherviselés szempontjából felnőttnek számítanak. Bejelentésükre, adózásukra – a diákszövetkezeten keresztül vállalt munka kivételével – ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalók esetében – tájékoztat a NAV közleményében.

hirdetés
Uránia Mozi

Mint ismert, diákként szülői engedéllyel 16 éves kortól dolgozhattok, de szünidőben már a 15 éves nappali tagozatos tanulókként is vállalhattok munkát. A munkavállaláshoz adóazonosító jelre van szükség, ezt a NAV-nál elektronikusan, akár okoseszközről is igényelhetitek.

Mielőtt munkába állnátok, a megállapodás előtt nem árt, ha a leendő munkáltatót ellenőrzitek, a NAV honlapján ide kattintva tehetitek ezt meg.

Ne feledjük, a diákmunkával szerzett jövedelem – néhány foglalkoztatási formát kivéve – is adóköteles! A személyi jövedelemadó mértéke 15 százalék, amit a munkaadó adóelőlegként von le a bruttó jövedelemből. Bizonyos munkaviszonyok esetén egyéni járulékot is fizetni kell, melyet szintén a munkáltató von le.

Fontos még az is, hogy munkaviszonynál ragaszkodni kell az írásban megkötött – alapbért, munkakört, a munkaviszony időtartamát, jellegét és a munkavégzés helyét tartalmazó – szerződéshez, mely 18 éves kor alatt csak a törvényes képviselő hozzájárulásával érvényes.

A munkaviszony alapján létrejött biztosítási jogviszonyt pedig a munkáltatónak be kell jelentenie a NAV-hoz. A munkaszerződésben a felek megállapodhatnak havi, heti, napi vagy órabérben, vagy teljesítménybérben is.

azonban meg kell kapni a minimálbért, ami napi 8 órás foglalkoztatásnál havonta bruttó 161 ezer forint.

Ha egyszerűsített foglalkoztatás (alkalmi- vagy idénymunka) keretében dolgoznátok, akkor nem kötelező a szerződést írásba foglalni.

Íme egy kis segítség:

További részletek ide kattintva olvashatók.