A hagyományőrzésre, az elődök tiszteletére, a keresztény nevelésre mindig nagy hangsúlyt fektetett a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma. Ha a látogató az iskola folyosóin kóborol, biztosan szembeötlik a rengeteg emléktábla, a sok név, a szobrok, feliratok. Ezeket végigjárván elénk tárulnak a nagy múltú gimnázium dicső és fájó pillanatai, hősei és névadói.

hirdetés

Érdemes egy sétát tenni a Nagy Lajos folyosóin, ahol a tablók között pusztán az emlékműveken, szobrokon végigkövethetjük az iskola történelmét, nagy alakjait.

Szobrok a régmúlt nagy alakjainak

1935-ben, az iskola felújításakor felavatták az iskola előcsarnokában található életnagyságú Nagy Lajos-szobrot a névadó tiszteletére. Kapás Nagy Mihály alkotása ülő helyzetben, a bejárat felé tekintve ábrázolja az egyetemalapító uralkodót, kezében az országalmával és a jogarral. Vicces szokássá vált – főleg a végzős diákok körében – a négy év alatt egyszer beülni Nagy Lajos ölébe és kattintani egy képet a gimnazista évek emlékére.

Az életnagyságú Nagy Lajos-szobor a bejáraton érkezők felé néz

Az ezredfordulón felállított Szent Bernát-szoborral már azért nem annyira illő pózolni. A ciszterci rend alapító szentjének alakja a földszinten található. R. Törley Mária a Szent Szerelem-kódexszel a kezében ábrázolja a szentet, a szobor alig több, mint másfél méter magas. Kevesen tudják, hogy korábban már állt egy Zsolnay-pirogránitból készült Szent Bernát-szobor az iskolában, ám ezt a kommunizmus éveiben ledöntötték és porrá zúzták. Ha fényképezkedni nem is szoktak vele a lajososok, a szobor alatti padon a szünetekben megpihenhetnek átismételni a leckét vagy elfogyasztani a tízórait.

A ciszterci rend alapítója, Szent Bernát

A nemrég boldoggá avatott Brenner János vértanú szobrát 2007. december 16-án leplezték le a gimnázium első emeletén, pont Szent Bernát szobra felett. A fiatal szerzetes 1942-től 1946-ig tanult az iskola falai között, később a kommunisták 1957-ben harminc késszúrással ölték meg. Halálának napra pontosan ötvenedik évfordulóján avatták fel Nagy István János 150-160 centiméter magas alkotását, ami reverendában ábrázolja a papot.

Brenner János szobrát 2007-ben adták át

A gimnázium udvarán rögtön feltűnik a kétalakos szoborkompozíció. A pár éve, 2013-ban felavatott Mária és Jézus Szigethy Gyula alkotása. A kamaszkorú Krisztus és anyja alakja körül a következő két bibliai idézet található: „Miért kerestek? Nem látjátok, hogy atyám házában kell lennem?” (Lk 2,49); illetve „Aki szeret engem, megtartja tanításomat, atyám is szeretni fogja, hozzá megyünk és benne fogunk lakni” (Jn 14,23). Érdekesség, hogy a fiatal Jézus modellje az iskola egyik diákja volt, Máriáé pedig Szigethy Gyula felesége.

Szűz Mária és a kamasz Jézus alakja az udvaron

Emléktáblák, festmények és jeligék

Nagy Lajos király szobrával szemben több pirogránit emléktábla is található, ezekre a két világháborúkban elesett, koncentrációs táborokba elhurcolt tanárok és diákok nevét vésték fel.

Ugyancsak egy pirogránit tábla állít emléket Málics Ottó – Hamerli Iván lajosista vértanúknak, akik az 1956-os szabadságharcban vesztették életüket.

Az iskola főlépcsőházában látható a „Freskó”, Gebauer Ernő 1955-ös alkotása, ami Nagy Lajos királyt ábrázolja, alatta a minden tanuló által ismert mondattal: Pécs a tudomány magvainak terjesztésére különösen alkalmas.

Gebauer freskója az iskola központi pontja

De több tételmondattal is találkozik az, aki tesz egy körsétát: ilyen a rendalapító Szent Bernát Lángolj és világíts! mottója, a rendszerváltás után elsőként érkező Arató Orbán atya Hithűség, tisztesség, minőség” hitvallása a főbejárat fölött és a díszteremben.

Az iskolába érkezőket a gimnázium egyik hitvallása fogadja