Feleannyi idén a nyelvvizsgázó a vírus és a beragadt diplomák kiadása miatt

Nehéz helyzetbe kerültek a nyelvvizsgaközpontok, mivel idén sokkal kevesebb a jelentkező a járvány és a diplomamentés miatt – írja a hvg.

Idén eddig 56 428 fő próbálkozott nyelvvizsgával az Oktatási Hivatal adatai szerint, ami csaknem a fele a 2019-es 124 ezres és a 2018-as 120 ezres létszámnak.

Mint írja a hvg a Magyar Nemzet cikkére hivatkozva, angolból 2020-ban csak 42 ezren vizsgáztak a tavalyi 94 ezer helyett, míg németből 22 ezerről 10 ezerre csökkent a létszám.

Az 56 ezer vizsgázó közül egyébként 18 ezren megbuktak, az idei sikerességi ráta 68,2 százalék – ez viszont megfelel a korábbi évek arányainak.

Antoni Györgyi, az ELTE ­Origó Nyelvi Centrum ügyvezető igazgatója azt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek, „közel 200 millió forint árbevétel-csökkenéssel számolnak 2020-ban, a cég 25 százalékos létszámleépítésre kényszerült”; sokan visszaigényelték a befizetett vizsgadíjakat, mert nem akartak online vizsgát tenni, vagy már nem is volt szükség erre a diplomák kiadása miatt – olvasható a hvg cikkjében.

Mint nemrég az Innovációs és Technológiai Minisztérium közölte, több mint százezren vehették át diplomájukat nyelvvizsga nélkül. A rendelkezés minden képzési formára, így a korábbi főiskolai és egyetemi képzésekre, az alap-, mester- és osztatlan képzésekre, a felsőoktatási szakképzésekre is vonatkozik, kivétel ez alól a doktori képzés.

A lehetőséggel azok is élhetnek, akiknek akár több nyelvvizsgát, felsőfokú vagy szakmai nyelvvizsgát kellett volna tenniük a diplomaszerzéshez.

Forrás: MTI

hirdetés
Hirdetés