A sok száz éves Nagy Lajos gimnázium történelmét átszövik az olyan diákok, akik valami nagyot alkottak később, fiatal éveik után. Talán Babits Mihályról még többen tudják, hogy lajosista volt, de járt ide sok polgármester, többek között egy zeneszerző és egy kávézótulajdonos is!

hirdetés

A neves diákok méteres listáján a teljesség igény nélkül megpróbáltuk kiválogatni a legnagyobb neveket.

A művészetek és tudományok képviselői

A különféle művészeti ágak képviselői is szép számmal szerepelnek a rangos listán. Mind közül a Nagy Lajos talán legkiemelkedőbb és leghíresebb diákja Babits Mihály volt. Az irodalmár 1893-tól egészen 1901-ig járt a ciszterciekhez, több versben és regényben megemlékezik ezekről az évekről, számos művét pedig az itteni élmények ihlették.

Babits több művét is megihlette az iskola

Az alábbi részlet az Utca, estefelé című verséből van:

Ki látta pécsi utcán a kis Babits Misit, sötétedő pécsi utcán, nagy rajztáblával, öt után, mert énekóra is volt?

Ha visszaugrunk az időben, az akkor még jezsuiták által működtetett iskola tanulója volt Garay János költő is. A Babitshoz hasonlóan, szintén szekszárdi születésű irodalmár 1823 és 1828 között tanult a Nagy Lajosban.

A falak között töltötte középiskolás éveit a Kossuth- és Liszt-díjas karnagy és zeneszerző Tillai Aurél is. A pécsi kóruszene legnagyobb alakja 1930-ban született, de még napjainkban is aktívan vezényel, komponál.

A kortárs pécsi kóruszene legnagyobb alakja Tillai Aurél

Egy másik képzőművészeti ágat képvisel a híres diákok között Martyn Ferenc, aki az első világháború alatt töltötte diákéveit a ciszterci gimnáziumban. A festő-szobrász ezután hosszú évekig külföldön élt, majd a második világháború után Pécsre költözött és a helyi művészeti élet egyik legnagyobb alakjává vált.

A tudomány emberei között is bőven akadnak volt diákok: az úttörő módszerei és kutatásai által nemzetközi hírnévre szert tett Papp Lajos szívsebész is a Nagy Lajos diákja volt, akárcsak Frei Zsolt, országosan elismert kutató, fizikus.

Politikusok hosszú sora

A Nagy Lajos gimnázium pécsi polgármesterek sorát tudhatja neves diákjai között. A nagy régiek közül Aidinger János, aki 1875 és 1896 között vezette a várost, az ipari virágzás korszakában, a legnagyobb sikerek idején járt az intézménybe.

A rendszerváltás utáni városvezetők is az akkor még állami kézben lévő iskolába jártak – Páva Zsolt, Toller László, Tasnádi Péter.
Lajosista diák volt még Szili Katalin is, az Országgyűlés volt elnöke, volt MSZP-s képviselő.

Páva Zsolt polgármester is lajosista volt

Sportolók és közéleti alakok

Abay Nemes Oszkár, a pécsi sporttörténelem első nagy alakja, magyar bajnok úszó, világversenyeken vett részt a válogatott tagjaként.

A gimnázium padjait koptatta napjaink egyik legelismertebb, focistából sikeredzővé vált Dárdai Pál is. A székely felmenőkkel bíró sportoló Berlinben él és edzősködik, de szülővárosába gyakran hazalátogat.

Német sikeredző lett a Nagy Lajos hajdani diákjából

Testvéréhez, Zsolthoz hasonlóan Frei Tamás is a Nagy Lajosban érettségizett, később újságíróként, haditudósítóként, televíziós riporterként szerzett magának országos ismertséget. Tulajdonosa az egyre népszerűbb Café Frei kávézóláncnak.

Vértanúk

Az iskola szomorú sorsú diákokat is nevelt: itt tanult Hamerli Iván, az 1956-os szabadságharc legendás Mecseki Láthatatlanjainak egyike, aki életét vesztette a szovjetekkel vívott küzdelemben. A Nagy Lajosban tanult Brenner János későbbi ciszterci szerzetes is, aki 1957-ben vértanúhalált halt, a kommunisták harminc késdöféssel végeztek vele. Nem nézték jó szemmel a lelkiismeretes pap ténykedését, Brenner János ikonikus alakjává vált a kommunizmus alatti egyházüldözésnek.

Brenner János vértanú szobra a gimnáziumban

Hirdetés