Nem semmi! Már 2,5 tonna használt mobilt gyűjtöttek a régió kis környezetvédői

Negyedik éve fut nagy sikerrel a „Passzold vissza, Tesó!” névre keresztelt használt mobiltelefon-visszagyűjtő kampány, 2018 óta több mint 640 helyszínen összesen 2,5 tonna mobiltelefont gyűjtöttek már a részt vevő gyerekek, fiatalok.

A népszerű program célja, hogy az együttműködő szervezetek minél több adatmentes, már nem használható mobilkészüléket, GPS-t vagy táblagépet és ezekhez használt töltőket vegyenek át adományként, ezzel támogatva a körforgásos gazdaságot, segítve a kongói főemlősök élőhelyének megmentését és a helyi közösségek életét – írja az UnivPécs.

A visszagyűjtött telefonokból a feldolgozás során kinyert fémeket újrahasznosítják.

Az idei őszi kampányt Pécsen 12 gyűjtőponttal, a Baranyai Virtuális Erőmű Program (BAVEP) Partnerek bevonásával indította el a Pécsi Tudományegyetem Zöld Egyetem program, illetve a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Somogy Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Magyar Innováció és Hatékonyság NKft. partnerei körre is kiterjesztették – számolt be róla az egyetemi lap.

A BAVEP Partner iskolákban – a PTE 3 pécsi gyakorló iskolája, a Pécsi Leőwey Klára Gimnázium, a Pécsi Egyházmegye Szent Mór Iskolaközpontja – is gyűjtöttek a lelkes fiatalok, melyhez Tolna és Somogy megyei iskolák, Pécsi Zöld Óvodák is csatlakoztak.

Fantasztikus eredmények születtek:

A három megye kis környezetvédői összesen 2486 darab és 290,5 kiló használt eszközt szedtek össze.

További részletek az UnivPécs cikkében olvashatók.