Új néven folytatja a város sportiskolája

A város sportiskolája, melyet évtizedekkel ezelőtt Építők útjai iskolaként, később pedig TÁSI-ként ismertek a pécsiek az idei tanévtől kezdve hivatalosan is önállóan kezdte meg működését Cserepka János Baptista Általános Iskola, Középiskola és Sportiskola néven.

hirdetés

A hosszú évtizedeken át TÁSI-ként – még korábban, 1969-ben pedig Építők útjai iskolaként – emlegetett iskola az idei tanévtől önállóan kezdte meg működését. Az intézmény a fenti új néven, de változatlan szellemiségben működik tovább, névadó ünnepségüket március 7-én tartották az iskola tornatermében.

Tele volt a tornaterem

Szabó Attila, az iskola igazgatója köszöntőjében hangsúlyozta, hogy fontos céljuk az, hogy iskolájuk névadójából, a Magyarországon, Erdélyben, Panamában, Bolíviában és Kanadában is élt-dolgozott baptista lelkipásztor és misszionárius Cserepka Jánosból „ne faragjanak érinthetetlen márványszobrot”.

Szabó Balázs énekelt a diákoknak az ünnepélyen

– Azt gondolom, hogy ez ellen ő tiltakozna a legjobban, hiszen ha lett volna címere, akkor abban a felirat Cserepka János családi mottója lett volna, ami úgy szól, hogy „egyszerűség és alázat”. A mi dolgunk az, hogy megtartsuk őt annak, ami, és köszönjük, hogy részesei lehetünk az ő örökségének – mondta az iskolaigazgató.

Keszthelyi Nikoletta adta át az elismerő címet az iskola vezetőségének

Az ünnepségen elsőként Keszthelyi Nikoletta, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Fogyasztóvédelemért Felelős helyettes államtitkára mondott beszédet, abból az alkalomból, hogy az iskola a közelmúltban elnyerte a „Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola” címet.

Vári Attila és Hoppál Péter is részt vett az ünnepélyen

Elmondta, hogy fontos elismerni azoknak az elhivatott oktatási intézményeknek a munkáját, melyek felismerik a fogyasztóvédelmi ismeretek, fogyasztói jogok, a fogyasztóbarát vállalkozói szemlélet és a tudatos fogyasztói szemlélet tanításának jelentőségét.

Cserepka János és családja

Ács Pongrác, a Cserepka Iskolát partnerintézményüknek választó Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának dékánhelyettese kiemelte, hogy a kar munkájában az egészség mellett az elmúlt években a sport is kiemelt szerepet játszik.

Ács Pongrác: a Cserepka Iskola az ETK legjobb partnerintézménye

– A kar nem csak egyetemistákkal kíván egészségtudományi és sportolással kapcsolatos kutatásokat végezni, hanem egész életen át tartó kutatásokat kívánunk végrehajtani, ebben pedig a legkiválóbb partnerintézményünket itt találtuk meg – mondta a dékánhelyettes, majd átadta Szabó Attilának azt az emléktáblát, mely az egyetem és a Cserepka Iskola együttműködésének állít emléket.

Szabó Attila: megbecsülik Cserepka János örökségét

Az eseményen részt vett továbbá Hoppál Péter országgyűlési képviselő, Vári Attila, a PSN Zrt. vezérigazgatója, Petrik Károly, Cserepka János unokaöccse, Cserepka Barney, Cserepka János Kanadában élő fia, aki videóüzenetben köszöntötte az ünneplőket, Hajnal Zoltán hitéleti és nevelési igazgatóhelyettes, Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház elnöke, valamint Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat alelnöke.