Minden ember más, így a vezetési stílusunk sem azonos. Vannak, akik óvatosan, lassan vezetnek, mások fékezgetve-gyorsítva, türelmetlenül. A vezetési stílusunk nemcsak az utazás hangulatát befolyásolja, hanem bizony az autónk állapotát is.

A statisztikák azt mutatják, hogy a magyarok nagyjából fele defenzív, azaz előzékeny, nyugodt sofőr. A többség átlagosnak vallotta magát, ami azt jelenti, hogy nem előzékenyek ugyan, de nyugodtak, nem erőszakosak. És bár az emberben leginkább az offenzív, erőszakos, agresszív sofőrök hagynak nyomot, a megkérdezettek mindössze három százaléka vallotta e kategóriába tartozónak magát.

Miért fontos ez?

Milyen abroncsot vegyünk?

Aki agresszíven vezet, hirtelen gyorsít és fékez, az az autó állapotán is nyomot hagy előbb-utóbb. A vezetési stílus befolyásolja a motor fordulatszámát, az üzemanyag-fogyasztást, sőt, még az abroncsok kopásában is szerepet játszik. Az abroncsok azért fontosak, mert egy autó egy adott pillanatban négy tenyérnyi felületen érintkezik az útfelülettel, ezen a felületen kell jól tapadnia, fékezhetőnek, gyorsíthatónak lennie. Aki négyévszakos gumi vásárlásán gondolkodik, érdemes számításba vennie, hogy melyek a legjobb abroncsok és azt is, hogy milyen autóra keres gumit, és hogy ezt az autót milyen körülmények között fogja vezetni. Az egyre enyhébb telek miatt egyre többen váltanak négyévszakos abroncsra.

Egy nyári guminál fontos, hogy jól tapadjon enyhe időben és kánikulai forróságban, az akár 50 fokos aszfalton is. Ezen kívül az is, hogy gyorsan és hatékonyan vezesse ki a vizet a gumi felületéről, így minimalizálva az aquaplaning kockázatát. Ez vízen felúszást jelent és akkor alakul ki, amikor az autó és az abroncs között a nagy mennyiségű víz miatt elvész a kapcsolat és így az autó irányíthatatlanná válik. Erre egyébként télen és nyáron egyaránt megvan az esély.

A tél a közlekedés szempontjából nem a vezetési élmény maximalizálásáról szól, a csökkent látási viszonyok és a nehezedő útviszonyok között mindennél fontosabb a biztonság. Aki téli gumi vásárlását tervezi, érdemes ellátogatnia a gumiabroncsakciok.hu webáruházba, ahol széles kínálat és kedvező árak várják az érdeklődőket.

Téli gumik 205 55 r16 méretben

Mindezt már a pontos méret ismeretében tegyük meg. Ha 205 55 r16 téli gumi méretben keresgélünk, több mint száz gumiabroncsot találunk a webáruházban. Hogy mégis mi alapján válasszunk? Egyrészt fontosak a vásárlói, felhasználói vélemények, melyek a kiugróan jó és rossz véleményeket leszámítva, tehát az átlagot nézve relevánsnak mondhatók. De ugyanígy hagyatkozhatunk a tesztek eredményeire is. Az ADAC, az Autobild és sok más szervezet, szaklap is rendszeresen teszteli az abroncsokat.

A 205 55 r16 téli gumi méretben is vannak prémium, középkategóriás és olcsó abroncsok. Az Autobild 2021-es tesztjén a Bridgestone Blizzak LM-005 lett az első ebben a kategóriában, a második helyen a Dunlop Winter Sport 5 végzett, míg a harmadik a középkategóriás Hankook Winter Icept RS2 W452 abroncs lett. Nagyon sok gyártó gyárt ebben a gyakori méretben abroncsokat és ha fontos a kedvező ár, akkor érdemes megfontolni a középkategóriás abroncsokat is.

A középkategóriás gyártók általában egy-egy prémium márka égisze alá tartoznak és az anyagcég fejlesztései eljutnak a középső szegmensbe is. Tehát egy középkategóriás abroncs is jó választás lehet, ha azonban olcsó, budget kategóriás abroncsot szeretnénk, mindenképp vegyük számításba, hogy ezek az abroncsok általában gyorsabban kopnak, rövidebb tehát az élettartamuk és rendszerint az üzemanyag-fogyasztás is magasabb.

Tehát anyagilag is jobban megéri általában egy drágább abroncs.

A vezetési stílus tehát az abroncsok állapotára is hatással van, ha pedig hosszan szeretnénk biztonságban autózni, akkor fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük az abroncsnyomást, ellenőriztessük a futóműveket, melyek rendellenessége akár az abroncs rendellenes kopásában is megnyilvánulhat. Csakúgy, mint az egész jármű, úgy az abroncsok karbantartására is ügyeljünk, ez is a biztonságos közlekedés egyik alapja.

(x)